Води по вінця

24.05.2008
Води по вінця

«Союз» Тур’янки, Липовця і Дубравки

Упродовж 21—22 травня внаслідок сильних дощів підтопило три райони Львівщини. В селі Зарічне Стрийського району річка Тур’янка вийшла з берегів і підтопила 150 житлових будинків. У Яворівському районі ріка Липовець взяла у «полон» 30 садиб села Нагачів. Заручниками стихії стали і селяни з Чертіжа, Карнавки та Лютинки, що на Жидачівщині. Там разом із буревієм лютувала річка Дубравка, води якої підтопили майже 200 приватних господарств.

«Жертв і постраждалих немає. Нині рівень води спадає. З метою уточнення розмірів матеріальних збитків селян на місцях працюють оперативні групи МНС і органів місцевої влади», — повідомив «УМ» співробітник прес–служби ГУ МНС у Львівській області Віталій Туровцев. Втім, якщо на ремонт житла кошти будуть виділенні з держбюджету, то затоплені картоплю, моркву і пшеницю селянам ніхто не поверне.

Весняна повінь не вперше завдає лиха Львівщині. Особливо від наслідків водяної стихії потерпає село Нагачів та хутір Фельмеси, розташовані на кордоні з Польщею. «Ми будемо просити Яворівську владу посприяти коштами для розширення русла річки Липовець», — каже війт Нагачева Степан Дацко. Потребує село й грошей для побудови моста через неспокійну річку.

А тим часом «еменесники» попереджають Галичину про подальшу негоду. Вони прогнозують сильні опади, пориви вітру до 20 метрів за секунду та суттєвий ріст води у річках Сян та Дністер.

Прорвало небо над Лаврою

А ось на півночі Тернопільщини такої сильної зливи старожили не пригадують вже понад півстоліття. Найбільше постраждав Почаїв на Кременеччині, де розташована славнозвісна Почаївська лавра. Тут негода підтопила понад 100 житлових будинків та присадибних ділянок. Унаслідок замулення стічних дренажних систем багато підвалів залило повністю, а городи в низинах перетворились на маленькі озера.

Багато проблем виникло й на дорогах. Так, унаслідок дощів розмито 300 метрів автомобільного шляху місцевого значення Кременець—Крижі. На автодорозі біля села Затишшя потік води зніс з проїжджої частини автомобіль–таксі. У селі Комарів­ка зруйновано залізобетонний міст, пошкоджено мости в селі Кімната та Старий Почаїв.

Окрім того, внаслідок опадів пошкоджено газопровідну трубу низького тиску в селі Раславка, що призвело до тимчасового припинення газопостачання. Також, як повідомив «УМ» спеціаліст прес–служби обласного управління МНС Юрій Нюнькін, внаслідок аварійного відключення електропостачання без струму тимчасово залишились дев’ять населених пунктів.

Люди є, а кінь «поплив»

На Прикарпатті від понаднормових опадів найбільше постраждали мешканці двох північних районів — Долинського та Калуського. Водна стихія валила паркани, знищувала городину і підмивала невеликі мостові переходи, що зв’язують обійстя місцевих жителів з центральними дорогами. Найбільше постраждали мешканці Калущини, зокрема сіл Заводка та Негівці, розташованих на берегах зазвичай тихої річки Болохівка.

«Коли в четвер на ці села обрушилася величезна кількість опадів, і річка раптово вийшла з берегів, то серед селян спершу виникла легка паніка, — розповів «УМ» заступник голови Калуської райдержадміністрації Віктор Романів. — Але вода швидко відійшла. Тож нині підраховуємо збитки від затоплення 635 дворів та 880 присадибних ділянок».

На щастя, цього разу обійшлося без людських жертв. Як повідомили «УМ» у прес–службі Головного управління МНС в Івано–Франківській області, рятувальники загалом надали допомогу чотирьом десяткам потерпілим мешканцям обох районів. Невідомою поки що залишається лише доля одного коня, який загадково зник.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>