Ні пройти, ні об’їхати

Ні пройти, ні об’їхати

Учорашній ранок запам’ятався усім водіям: шаленим скупченням автівок він нагадував вечір п’ятниці напередодні Великодня. О шостій ранку перша колона із сотні вантажних автомобілів виїхала на об’їзну дорогу міста Бориспіль у напрямку Києва. Інша колона транзитників, а це майже 150 TIRів, синхронно попрямувало у столицю через Житомирську трасу.

Дорога на цвинтар

Дорога на цвинтар

6 травня на залізничному переїзді поблизу села Анисів Чернігівського району трапилась дорожньо–транспортна пригода, в якій загинуло п’ятеро осіб. За повідомленням головного Управління МНС у Чернігівській області, приблизно о 6.30 39–річний водій автомобіля ВАЗ–2106, житель села Хибалівка Куликівського району, ймовірно, проігнорувавши попереджувальні сигнали світлофору, виїхав на залізничний переїзд, де зіткнувся з електропотягом №844 «Чернігів — Київ».

Вибуховий аромат

Вибуховий аромат

Учора близько 11–ї години дня в Івано–Франківську, у приміщенні автошколи на вулиці Довгій, 60, стався вибух. Він був настільки потужний, що перші поверхи двох навколишніх будинків залишилися без вікон, передає слова очевидців УНІАН.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Попереду —Губерський

Попереду —Губерський

5 травня Президент України своїм указом звільнив Володимира Литвина з посади в. о. ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Тепер Володимир Михайлович, як і раніше — голова Наглядової ради «універу» і керівник кафедри новітньої історії України. В указі також уточнено причину звільнення попереднього ректора Віктора Скопенка — «у зв’язку з виходом на пенсію». Цим же указом Віктор Ющенко призначив тимчасовим керівником найвідомішого «вишу» академіка Леоніда Губерського, який досі очолював Інститут міжнародних відносин КНУ. Постать Губерського, що й казати, яскрава і обнадійлива. Він доктор філософських наук, автор численних публікацій на теми духовності молоді й гуманітарного розвитку, відмінник освіти України, має дипломатичний ранг Надзвичайного і Повноважного посла. Не секрет, що якість освіти в ІМВ дещо вища, ніж в інших структурних підрозділах столичного «універу», атмосфера демократичніша.

Чорним по білому

Чорним по білому

18–річний Дмитро Семенюк став однією з жертв субот­ньої трагедії, яка сталася в селі Заріччя Ружинського району Житомирської області. Як розповів «УМ» інспектор із профілактичної роботи міста Житомира Василь Кравцов, близько четвертої ночі автомобіль «Черрі–амулет» на великій швидкості врізався у групу молоді, що поверталася додому. Двоє з них, в тому числі племінник глави Фонду держмайна, загинули на місці події, ще один зазнав важких тілесних ушкоджень.

Не смішіть нашу ракету!

Не смішіть нашу ракету!

Темні плями в історії про знайдену українськими прикордонниками ракету в Криму потрохи стають світлішими. Вже точно відомо, що знахідка таки була. Щоправда, суперечливим, з погляду на офіційні заяви, є факт, для чого вона призначалася. Якщо ще напередодні вітчизняні Військово–морські сили України з обережністю ставилися до будь–яких коментарів, а керівник прес–центру Микола Недогибченко в коментарі «УМ» запевняв, що морські піхотинці й у вічі не бачили ніякої ракети, то вже вчора, якщо вірити заявам російської сторони, стало відомо, що наші військові не лише знали про бойовий снаряд, а й безпосередньо брали участь у його ідентифікації.

Документи «проклятого»

Документи «проклятого»

Видання історичних документів, які стосуються українського гетьмана Івана Мазепи, започатковано у Санкт–Петербурзі, з ініціативи російських науковців. Як розповів «УМ» Володимир Свербигуз, завідувач відділом Міжнародної школи україністики НАН України, у перше видання увійшли облікові книги, документи російських воєвод, царські грамоти з гетьманської канцелярії столиці Івана Мазепи Батурина, а також дві поезії самого гетьмана. «Залишається дивуватися, чому така непересічна подія не викликала відгуків або рецензій провідних українських істориків і літературознавців», — каже пан Свербигуз. Опубліковані документи зберігаються в архівних зібраннях міста Санкт–Петербурга.

Всі статті рубрики