Бібліотеці Музею Майдану подарували зібрання книг загиблого військового Олександра Меньшова

10:56, 07.04.2024
Бібліотеці Музею Майдану подарували зібрання книг загиблого військового Олександра Меньшова

Олександр Меньшов – український письменник, активіст херсонського Євромайдану, волонтер і приятель Пласту. (Фото: Фейсбук Національний музей Революції Гідності • Maidan Museum)

Українські видавництва передали повне зібрання творів захисника України і письменника Олександра Меньшова до бібліотеки Національного музею Революції Гідності. 

 

Як інформує УМ, про це повідомили на Facebook-сторінці музею Революції Гідності.

 

Олександр Меньшов — український письменник, активіст херсонського Євромайдану та волонтер. До повномасштабного вторгнення писав у жанрах детективу й альтернативної історії. Після евакуації з тимчасово окупованого Херсона наприкінці серпня 2022 року він мобілізувався до лав ЗСУ.

 

17 листопада 2023 року воїн загинув у боях під Кліщіївкою на Донеччині.

 

Остання книжка Олександра Меньшова «Я, Фокс та окупація» — це щоденник, в якому автор описав життя Херсона та своєї родини під час окупації міста росіянами.

 

Тепер у музейній книгозбірні всі 5 книжок, які Олександр Меньшов устиг видати за життя.

 

«Третя терція» (2019) — детективна історія випускника історичного факультету Івана Качинського. Він разом зі старим слідчим Віктором Ястржембським розслідує смерть американського інженера Білла Пауелла, який брав участь у будівництві Дніпровської гідроелектростанції.

 

«Репринти незакінчених чернеток» (2020) — за задумом автора, голова ОУН Євген Коновалець залишився живим після невдалого замаху з боку радянського союзу. Події відбуваються восени 1941 року в окупованому гітлерівськими військами Херсоні. У шпигунському детективі зображено уявне протистояння сил Головного управління імперської безпеки Третього рейху та підпільної мережі ОУН під час Другої світової війни.

 

«Верифікація вічності» (2022) — події у книжці розвиваються в Україні, яка здобула незалежність після закінчення Другої світової війни. За сюжетом Радянський Союз відступив на північ та схід, а Німеччина здалася союзникам. Головний герой книжки є втіленням типового образу людини, яка живе «поза політикою» та не замислюється над тим, який шлях здолала країна, щоб досягти нинішніх висот.

 

«Формікаріум» (2022) — книжка розповідає про експеримент, учасницею якого є дівчина Глорія. Шукаючи роботу, вона погоджується долучитися за велику винагороду. І хоч мета цього експерименту невідома, все це можна порівняти з формікаріумом — штучним мурашником, за допомогою якого люди вивчають унікальні угруповання мурах. Автор розмірковує над питаннями самовизначення кожної людини та громадянського устрою в людському суспільстві.

 

«Я, Фокс та окупація» (2023) — щоденник херсонця Олександра Меньшова в час російської окупації Херсона. Разом із сім’єю автор шість місяців не залишав рідного міста. Він описував перебіг подій та нотував свої роздуми, на основі яких постав щоденник.

 

Про вихід своєї нової книжки Олександр Меньшов так і не встиг дізнатися — він загинув на Донеччині під час виконання бойового завдання.

 

Книги до музею передали видавнича група KM-Букс та видавництва ДІПА і Ліра-К.

 

Як повідомляла УМ, Утримали небо: у Києві вшановують Героїв Небесної сотні.