Кубкові успіхи дебютантів

14.04.2006
Кубкові успіхи дебютантів

Рінкон змарнував кілька шансів відзначитися. (Фото прес-служби «Динамо».)

      У фіналі Кубка України 2 травня зустрінуться київське «Динамо» та запорізький «Металург». Для останніх це найбільший успіх в їхнiй історії і путівка в Кубок УЄФА. Цікаво, що команда з козацького краю поїхала до Маріуполя без свого наставника В'ячеслава Грозного, який ще досі перебуває на лікарняному, але його слід у повторному півфінальному матчі все ж був. Як визнав після гри щасливий тренер «металургів» Олексій Величко, він постійно тримав мобільний зв'язок з Грозним, радився щодо замін, стратегії, коли зробити той чи інший хід. Хоча, відверто кажучи, стратегія після домашньої перемоги 2:1 на виїзді могла бути лише одна — гра на контратаках.

      Щоправда, «Іллічівець» неприємно здивував не лише суперника, а й переповнений стадіон тим, що обрав дуже обережну тактику. М'ячем господарі володіли більше, але до загострень на чужій половині поля це майже не приводило. Такі майстри конструктивної гри як Едуард Цихмейструк та Олексій Гай не могли знайти свого форварда Левігу, котрий весь час потрапляв у щільне коло захисників. Одного разу він, щоправда, втік на «побачення» з голкіпером, але потрібний гол не забив. Наставника приазовців Івана Балана врешті-решт ця ставка на 1:0 і підвела. «Металург» спокійно захищався проти не надто агресивного нападу і при цьому проводив небезпечні набіги у чужі володіння.

      Гості, на відміну від господарів поля, спромоглися ще до перерви створити три реальні гольові моменти, й один із них реалізував грузинський форвард Іраклій Модебадзе. У другому таймі «іллічі», яким почесний президент клубу пообіцяв по п'ять тисяч доларів кожному за вихід у фінал, повинні були забивати бодай два голи, щоб перевести гру в додатковий час. Але вони цього не спромоглися зробити, хоча після влучного удару Гая нарешті пішли ва-банк і мали ще моменти для взяття воріт. «Металург», який лише після зимової перерви почав вибиратися з останніх рядків турнірної таблиці національного чемпіонату і ще перебуває у стадії становлення, наступного сезону представлятиме нашу країну в Кубку УЄФА. Натомість «Іллічівець», який стабільно веде боротьбу за місця у чільному квартеті, ще повинен за це право поборотися...

      Значно меншу інтригу несло в собі інше півфінальне протистояння. Перемога над «Карпатами» у Львові з різницею у два м'ячі давала «Динамо» можливість почуватися спокійно. Після словесної війни між президентами двох клубів найголовнішим у «налаштуванні» футболістів на матч було, вочевидь, заспокоїти їх. З іншого боку, підопічним Дячука-Ставицького було що доводити у столиці — якщо не відігратися, то бодай показати, що «Карпати» відповідають рівню вищої ліги, до якої вони, скоріше за все, повернуться. У підсумку, наставник «біло-блакитних» Анатолій Дем'яненко після матчу був незадоволеним академічними діями своїх гравців, а львівський тренер навпаки — кілька разів повторив, що його молоді виконавці виглядали гідно. Отже, обидві команди загалом свої завдання виконали. А єдиний гол записав на свій рахунок Клебер, вдало зігравши на добиванні у дебюті зустрічі.

      Тому не буде перебільшенням стверджувати, що найголовнішою подією на НСК «Олімпійський» цього вечора стало повернення на поле основного голкіпера «Динамо» й національної збірної Олександра Шовковського, який провів свій перший офіційний матч у цьому році. Думається, що побаченим мають бути задоволені і вболівальники, і тренерська команда Олега Блохіна. Сашко спокійно керував діями захисників і контролював ситуацію, хоча серйозно попрацювати йому не довелося: надто беззубими виглядали атакуючі дії «Карпат». Найголовніше ж після такої травми (злам ключиці) — набути психологічну впевненiсть у грі на виходах. Львів'яни у цьому сенсі особливо Шовковського не турбували, але до чемпіонату світу ще майже два місяці, тож ігрову практику 31-річний воротар, без сумніву, ще набуде. Це ж стосується і сербського захисника Горана Гавранчича, який після тривалої перерви вийшов у «основі» і зіграв на своєму пристойному рівні. Навіть ледь не відзначився красивим голом, коли перекидав м'яч через голкіпера з центра поля, але влучив у поперечину. Загалом перед вирішальними поєдинками сезону за місце у складі «Динамо» помітно зростає конкуренція, тож у тренерів стає більше можливостей для підготовки сюрпризів суперникам.

 

ТАБЛО

Кубок України. 1/2 фіналу. Повторні матчі

«Динамо» — «Карпати» — 1:0 (перший матч — 2:0)

Гол: Клебер, 6

«Іллічівець» — «Металург» (З) — 1:1 (1:2)

Голи: Гай, 68 — Модебадзе, 31