Залишитись у чемпіонській гонці: «Динамо» на останніх хвилинах вирвало перемогу в «Дніпра-1»

01.05.2024
Залишитись у чемпіонській гонці: «Динамо» на останніх хвилинах вирвало перемогу в «Дніпра-1»

Граючи в меншості, «Динамо» на останніх хвилинах вирвало перемогу в «Дніпра-1» і залишилося в чемпіонській гонці. (Фото з сайту www.scdnipro1.com.ua)

Кількість тренерських відставок, які сталися в клубах УПЛ під час нинішнього сезону, просто вражає.
 
Від старту чемпіонату до моменту, коли учасники перегонів подолали 26 ігрових турів, своїх наставників змінили 11 колективів.
 
А «Кривбас», «Рух», «Чорноморець», «Олександрія» та «Оболонь» — це саме ті команди, котрі продовжують рухатися, як-то кажуть, на старому потенціалі.
 
Інші ж клуби на різних етапах поточної турнірної дистанції вже змінили своїх керманичів, намагаючись вочевидь у такий спосіб додати своїм проєктам додаткової енергії та драйву.
 
А найсвіжіша тренерська відставка відбулася в «Колосі». Після того, як команда з Ковалівки на власному полі в 26-му турі розписала «суху» нічию з «Олександрією», президент клубу Андрій Засуха оголосив, що місце Ярослава Вишняка на чолі колективу посяде Олександр Поздєєв.
 
Добре знайомий зі структурою «Колоса», новий очільник першої команди раніше працював з ковалівською молоддю.
 
Тепер перед ним стоїть завдання пожвавити атмосферу в головному колективі й допомогти амбітній команді на фініші сезону зберегти обличчя та захиститися від можливого провалу до зони, в якій ведеться боротьба за виживання.
 
Після рестарту чемпіонату в дев’яти матчах «Колос» здобув лише дві перемоги й безповоротно втратив усі шанси на єврокубки. А це, без сумніву, не той результат, про який мріє честолюбний президент клубу. І виліт «Колоса» з першої вісімки переповнив чашу терпіння Андрія Засухи.
 
Короткочасні спалахи ігрової майстерності, котрі демонстрували футболісти «Колоса» в останні місяці, досі не гарантували клубу спокійного фінішу.
 
Ситуація ж у нижній частині турнірної таблиці настільки пожвавилася, що «Минай» уже не виглядає безапеляційним кандидатом на виліт.
 
На останньому місці несподівано опинився «Металіст-1925» з іменитим Віктором Скрипником. Коли у грудні, одразу після завершення першої частини чемпіонату, він переходив із «Ворскли» до «металістів», усе виглядало так, що фінансові проблеми харківського клубу, котрі виникли по ходу сезону, вирішені.
 
Новий генеральний спонсор виглядав надійною опорою й обіцяв добру підтримку. Утім, схоже, ситуація в харківському клубі нині не найкраща: після рестарту першості нова команда Скрипника не виграла жодного матчу й закономірно опустилася на дно турнірного протоколу.
 
Натомість «Минай» після приходу в листопаді 2023 року на тренерський місток Желько Любеновича хоч і не одразу, але відшукав свою гру й поступово почав колекціонувати переможні рахунки.
 
І тепер у закарпатського колективу існує реальна можливість уникнути не тільки останнього місця, а й перехідних матчів на вибування. Звісно, в цьому питанні наразі не все залежить від «Минаю», утім різнонаправлені рухи команди Любеновича та інших претендентів на виліт очевидні.
 
Натомість нагорі турнірної таблиці все більш-менш зрозуміло. Призова трійка команд вимальовується все чіткіше. «Шахтар» та «Динамо» продовжують чемпіонські перегони, й вирішальною для їхнього місцеположення буде почергова зустріч «гірників» з «Дніпром-1» та «Динамо». А за бронзову позицію міцно тримається «Кривбас», і шансів залишитися без призів у нього практично немає. 
 
ТАБЛО
Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 26-й тур. «Дніпро-1» — «Динамо» — 1:2, «Минай» — «Чорноморець» — 2:0, ЛНЗ — «Шахтар» — 0:3, «Рух» — «Верес» — 3:1, «Зоря» — «Оболонь» — 0:0, «Колос» — «Олександрія» — 0:0, «Кривбас» — «Металіст-1925» — 3:0, «Полісся» — «Ворскла» — 1:0.
Турнірне становище: «Шахтар» — 61 (25 матчів), «Динамо» — 57 (25), «Кривбас» — 54, «Дніпро-1» — 45, «Рух» — 44, «Полісся» — 42, ЛНЗ — 32, «Ворскла» — 30, «Колос» — 29 (25), «Чорноморець» — 29 (25), «Зоря» — 27 (25), «Олександрія» — 26, «Оболонь» — 22, «Верес» — 20 (25), «Минай», «Металіст-1925» — 19.