«Подорожнi» — першi

24.05.2005
«Подорожнi» — першi

Український лауреат Iгор Стрембiцький (у центрi).

      Найприємнішим для нас моментом цьогорічного Каннського кінофестивалю є те, що у конкурсi короткометражних стрiчок перемогла робота нашого 31-річного земляка Ігоря Стрембіцького «Подорожні». Наше бажання віднайти та плекати власну ідентичність нарешті було оцінене на екрані i заявило про себе на церемонії вручення нагороди. Кореспондент польської «Газети виборчої» Тадеуш Соболевський написав у своєму звіті з церемонії нагородження: «Молодий режисер вибіг по нагороду, але оторопів, коли йому надали слово. Йому дали російського перекладача, який, як було чути через мікрофон, заохочував Стрембіцького: «Говорі по рускі!». Тоді Стрембіцький заявив на всю залу: «Я не можу розмовляти російською, бо я українець».

      Десятихвилинна робота українця — це елегія «про дитинство, яке ніколи не повернути, про мрії, які не можуть здійснитися, та про божевілля як різновид щастя чи скорботи», — зазначається на офіційному сайті фестивалю. Дев'ять фільмів у конкурсі короткометражок оцінювало журі у складі п'яти осіб на чолі з тайванським кінорежисером Едвардом Янгом. Окрім «Золотої пальми», у конкурсі короткометражок фільм «Подорожні» також був нагороджений «Призом Нормана Макларена», який присуджує кращим фільмам у «короткому метрі» Канадська національна рада кіно. Грошовий еквівалент цієї нагороди — три тисячі євро. Окрім того, фільм-лауреат отримує можливість або міжнародного прокату, або його творець може розраховувати на інвестиційну підтримку канадців при зйомках своєї наступної короткометражки.

      Після отримання «Золотої пальми» Ігор Стрембіцький заявив: «Я щасливий, що ви були спроможні оцінити мої зусилля. Я також дуже щасливий за Україну. Дуже дякую вам!» А вже на пресовій конференції для переможців Ігор розповів, що це його перший фільм на 35-міліметровій плівці, і що, з огляду на важку ситуацію з кіно на його батьківщині, він робив його три роки: відзнімав маленькими частинками по 120 метрів плівки. Оскільки за угодою з телеканалом «1+1» молодий режисер має дати своє перше офіційне інтерв'ю саме йому, то розмову з лауреатом Канн читайте в одному з найближчих номерів «УМ».