Звучання Київської весни: міжнародний фестиваль збере у Києві музикантів високого рівня

10.05.2024
Звучання Київської весни: міжнародний фестиваль збере у Києві музикантів високого рівня

Кевін  Кеннер із родиною Юлії Бережко-Камінської з Бучі. (Фото надане НФУ)

У Києві 17—21 травня в Національній філармонії України відбудеться міжнародний музичний фестиваль Kyiv Spring Sound («Звучання Київської весни»). Він є наступником «Київської весни» — фестивалю, який проводили у філармонії з 2009 року, а загалом започаткованого у 1973 році!
 
Оновлена назва наближає виконавців і слухачів до міжнародного контексту. Фестиваль збере на одній сцені музикантів високого рівня, які під час війни наважилися приїхати в Україну. У трьох концертах візьмуть участь закордонні гості. Західна класика поєднуватиметься з творами українських композиторів, щоб зіставити нашу та європейську традиції. 
 
Гостем першого концерту 17 травня стане народжений у США піаніст Кевін Кеннер. Після здобуття перемоги на конкурсі імені Шопена у 1990 році піаніст уславився як інтерпретатор музики польського композитора. Свою майстерність він продемонструє на Першому фортепіанному концерті — творі 20-річного Шопена, який вже виявляв зрілу вдумливість із молодечим сплеском почуттів.
 
У продовження концерту прозвучить сюїта з музики до театральної постановки «Ромео і Джульєтта» Бориса Лятошинського, партитуру до якої було нещодавно віднайдено. У ній композитор майстерно поєднує два інтонаційні світи — старовинну бальну музику (для цього Лятошинський використовує мелодії з танців XVI століття) та сучасну експресивну мову для втілення найгостріших сцен із Шекспірової драми.
 
Важливою є й передісторія появи цього концерту у програмі фестивалю, й зокрема імені Кевіна Кеннера в його афіші.
 
Коли в Україні вибухнула повномасштабна війна, Кевін Кеннер не залишився осторонь, а заявив про свою позицію та готовність підтримати Україну, взявши під опіку будь-яку родину, надавши їй житло у Кракові. Саме тоді в окупованій Бучі розгорталася страшна трагедія. Виїзд з охопленого боями міста під час короткого зеленого коридору української письменниці та журналістки Юлії Бережко-Камінської став для неї та її дітей порятунком. Саме вони волею долі і знайшли прихисток у Кевіна та його дружини Катаржини. 
 
У підсумку під час перебування в Кракові Юлія написала низку творів, які в перекладах представлені в різних країнах світу, та книжку документалістики. Кевін Кеннер заглибився у вивчення і популяризацію української музичної спадщини. А результатом їхньої співпраці стали два концерти, один із яких відбувся на підтримку України в Королівському замку столиці Польщі.
 
І ось 17 травня музикант, його дружина Катаржина, яка є скрипалькою і гратиме цей концерт у складі других скрипок Симфонічного оркестру НФУ, та Юлія Бережко-Камінська зустрінуться в Україні на сцені Колонної зали Національної філармонії у Києві. За диригентським пультом цього вечора — маестро Микола Дядюра.
 
Нідерландський кларнетист Мішель Маран 19 травня виконає Камерну симфонію №5 «Потаємні поклики» для кларнета і струнних Євгена Станковича. Окрім класичної музики, Маран цікавиться сучасною культурою та музикою: Маран мав нагоду співпрацювати з видатними Олів'є Мессіаном та Карлгайнцем Штокгавзеном. Цього разу Мішель дослідить іще одну сторінку в сучасній музиці — камерну творчість українського митця Євгена Станковича. 
 
Доповнить програму музика іншого українського майстра — Валентина Сильвестрова, а саме його пізні твори «Вісник—1996» для фортепіано та струнного оркестру та «Тиха музика». А на завершення — промениста і чиста Симфонія №5 віденського романтика Франца Шуберта. Цього вечора за диригентським пультом Київського камерного оркестру — маестро Наталія Пономарчук.
 
У переддень концерту в Музичному салоні НФУ відбудеться майстер-клас Мішеля Марана для українських кларнетистів.
 
Солісткою завершального концерту фестивалю, 21 травня, є іспанська скрипалька Летісія Морено, котра дебютувала на київській філармонійній сцені у листопаді 2019 року. Одна з найяскравіших скрипальок свого покоління, лауреатка міжнародних конкурсів, володарка численних національних і міжнародних нагород,
 
Летісія навчалася у відомого професора Захара Брона у Вищій музичній школі королеви Софії у Мадриді і Вищій школі музики Кельна. Брала уроки у Максима Венгерова у Вищій музичній школі Саарбрюкена, закінчила Гілдгольську школу музики і драми (клас Д. Такено). У філармонії 20 травня відбудеться відкрита репетиція (13:00) Національного симфонічного оркестру України за участю Летісії Морено (вхід безкоштовний, за попередньою реєстрацією).
 
Летісія Морено грає на унікальному інструменті — скрипці 1762 року, створеній учнем Страдіварі, італійцем Ніколо Гальяно. Прозвучить Іспанська симфонія француза Едуара Лало, яку обрамлюватимуть потужні твори для оркестру та хору. На початку — напружена симфонічна драма №8 нашого сучасника Віктора Степурка. А завершать концерт світлі й урочисті твори на духовну тематику — француза Пуленка та українця Бортнянського. Диригуватиме Національним симфонічним оркестром України маестро Володимир Сіренко.