У Парижі відкрили виставку робіт українських та французьких фотографів «Голоси свободи»

10.05.2024
У Парижі відкрили виставку робіт українських та французьких фотографів «Голоси свободи»

На паризьких маніфестаціях проти війни рф в Україні завжди немало молоді та дітей. (Фото з офіційної сторінки Франсуа Бішоу (Francois Bechieau).)

Мерія 19-го округу Парижа ініціювала виставку робіт українських та французьких фотографів «Голоси свободи». Яскраві, а деякі з них і шокуючі, роботи було зроблено під час маніфестацій, які від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну відбуваються у французькій столиці двічі на тиждень. 
 
Зі світлинами може ознайомитися кожен охочий. Вони розміщенні просто неба на огорожі місцевого парку. Під час свого виступу на відкритті фотовиставки мер 19-го округу Франсуа Дануд акцентував увагу на підтримці нашої країни та засудив російську агресію.
 
«Ці світлини — чергове нагадування європейцям, що війна триває. Вона нікуди не ділася. Кожного дня в будинки українців летять російські ракети. І акції в Парижі — це те, що ми можемо зараз робити, аби світ не забував про Україну. І ми вдячні небайдужим за підтримку», — наголосив під час свого виступу Жан П’єр Пастернак, президент Об’єднання українців у Франції. 
 
Знімкують паризькі маніфестації на підтримку України близько десяти фотографів. Це ті люди, які приходять на кожну маніфестацію. Фіксують усе, що бачать. Організовують виставки, друкують свої фото, продають їх і допомагають українцям. Чому вони це роблять? Бо французи хоча й емпатичні за своєю натурою — потребують нагадування про неблизькі події (відстань від Києва до Парижа — 2 тисячі кілометрів).
 
Переважна більшість цих французьких фотографів до 24 лютого 2022 року практично нічого не знала про Україну. Наразі кожен вважає, що тієї підтримки, яку надає Європа Україні, недостатньо. Й обурюються, що певна кількість їхніх співвітчизників швидко втратила інтерес до російсько-української війни, яка відбувається на очах у всього світу.
 
                                                                  Відкриття виставки «Голоси свободи»  в мерії 19-го округу Парижа.
 
«Я чув про Україну до 2022 року: під час вторгнення Росії в Крим у 2014 році та про Євромайдан, але це для мене залишилося далеко, — коментує фотограф Алан Женест. — Іще в лютому 2022 року на телебаченні всі експерти казали, що Росія ніколи не нападе на Україну. А історія довела, що вони помилялися. Уже 24 лютого 2022 року ввечері я дізнався, що в Парижі в маленькому театрі в 10-му окрузі збираються провести мітинг солідарності. Я взяв фотоапарат і пішов туди». 
 
Того ж дня, у четвер, Алан Женест дізнався про наступну суботню демонстрацію. Відтоді за понад два роки не зміг долучитися лише до двох подій на підтримку України. Інші десятки зібрань та акцій протесту проти війни Росії в Україні не лише відвідував, а й фотографував. 
 
«Оскільки я фотограф, то вирішив створити фотожурнал, який вів із моменту першої демонстрації. Він зараз містить понад 100 альбомів і більш ніж 10 тисяч фотографій, — розповів Алан Женест. — Я познайомився з багатьма українцями. Моєю мотивацією було не захистити себе як француза, а, швидше, виявити солідарність з українським народом проти російського варварства та тиранії. За час наших зустрічей ми створили колектив французько-українських фотографів. Спільно організували не одну виставку. Зараз я продовжую демонструвати, фотографувати, документувати, ілюструвати... Я все одно буду разом з Україною та українцями у День Перемоги». 
 
Юлія ШИПУНОВА, Париж