Окупанти продають славнозвісний кримський завод шампанських вин «Новий Світ»

28.11.2017
Окупанти продають славнозвісний кримський завод шампанських вин «Новий Світ»

Продадуть — i дозволу не спитають.

Підконтрольне Кремлю мі­ністерство майна та земельних відносин Криму виставило на продаж «націоналізоване» елітне підприємство України за стартовою ціною близько 25 млн. доларів.
 
 
На офіційному сайті Росії для розміщення інформації про проведення торгів ідеться про те, що продаж розпочнуть 13 грудня і вже до 20 грудня має бути продано 100 відсотків акцій заводу. 
 
 
Якщо все відбудеться за планом, продаж підприємства стане першою великою оборудкою з реалізації вкраденого у 2014 році державного майна України.
 
 
— Окупанти готові віддати «Новий Світ» за безцінь лише для того, аби скоріше покласти собі гроші до кишені, — прокоментував ситуацію екс-президент торгово-промислової палати Криму Олександр Басов.
 
— Підтримувати заводи, які є головним багатством кримчан, є прямим обов’язком профільного міністерства, та замість цього окупанти здали виробництво на приватизацію. Вкрадену частину України у вигляді заводу «Новий Світ» продадуть якомусь кіпрському офшору. Якщо завод потрапить до рук непрофесіонала, то мешканці Криму просто втратять своє історичне надбання...
 
За словами «голови» Криму Сергія Аксьонова, з приводу покупки заводу надходить багато пропозицій від потенційних інвесторів. Інтерес до об’єкта нібито виявляли структури Дмитра Пурима — голови ВАТ «Совфрахт», одного з найбільших транспортно-логістичних холдингів у Росії.
 
Однак слова Аксьонова викликають велику недовіру, адже добре відомо, що навесні минулого року відбулася перша безрезультатна спроба продати завод шампанських вин.
 
Покупець так і не знайшовся через високу ціну, тому окупанти сподіваються знайти нових господарів для вкраденого підприємства вже після того, як воно перетвориться на акціонерне товариство, яке можна продавати частинами.
 
Відомо, що до 2017 року зношуваність технічного обладнання заводу досягла 60%, він гостро потребує модернізації, для якої необхідно знайти інвестора.
 
Саме з цієї причини до умов конкурсу включено пункт про те, що майбутній покупець повинен буде взяти на себе зобов’язання вкласти у модернізацію заводу не менше 700 мільйонів рублів, що дозволить збільшити обсяг виробництва до 3 мільйонів пляшок на рік.
 
— Потужності заводу окупанти розікрали відразу ж після анексії Криму, — переконаний екс-керівник відтвореного на материковій частині України державного підприємства «Новий Світ» Дмитро Незвінський. — На початку 2014 року адміністрація заводу «Новий Світ» узяла кредит в українських банках на суму два мільйони доларів. Чи треба говорити про те, що ці гроші нам ніхто не повернув? А тепер окупанти розповідають казки про те, що нібито оборотні кошти закінчилися, отож треба поповнювати шляхом продажу. То чого ж не взяли новий кредит уже в російських банках? Мабуть, ніхто не дає? Ми спостерігаємо за тим, як відбувається фіктивний продаж заводу, аби остаточно знищити його.
 
Відомо, що у 2014 році підконтрольна Росії «Самооборона» захопила державні винні заводи України. Першим стало підприємство «Масандра», його керівником призначили екс-депутата Верховної Ради АР Крим від Партії регіонів Яніну Павленко.
 
У грудні 2015 року підконтрольні Кремлю керівники «Масандри» почали розпродавати колекційне вино: перша партія склала 13 тисяч пляшок.
 
На незаконний розпродаж майна України відреагували співробітники ГПУ та почали своє розслідування. Щоб не втратити торговельну марку «Масандра», її перереєстрували на материковій частині України.
 
Після анексії Росією Криму окупаційна влада півострова «націоналізувала» українське державне підприємство «Завод шампанських вин «Новий Світ».
 
Україна зберегла за собою торгову марку «Новий Світ», ігристе вино під цим брендом розливають на заводі у місті Харків.
 
У 2014 році Євросоюз ввів санкції проти дев’яти компаній окупованого Криму, чотири з них є виробниками вин та алкогольних напоїв.
 
Це такі відомі бренди, як завод шампанських вин «Новий Світ», національне виробничо-аграрне об’єднання «Масандра», «Азовський лікеро-горілчаний завод» та «Агрофірма «Магарач». 
 
Однак окупанти півострова Крим швидко склали план приватизації елітних підприємств, які були вкрадені в України після анексії Криму, аж до 2020 року.
 
Відомо, що до програми приватизації з подальшим продажем потрапив навіть відомий у всьому світі Феодосійський суднобудівний завод «Море», який раніше входив до складу держконцерну «Укроборонпром». 
 

ДОВІДКА «УМ»

Завод «Новий Світ» заснував на південному сході Криму в 1878 році князь Лев Голіцин. Підприємство з виробництва ігристого вина класичним французьким пляшковим методом шампанізації у 2014 році мало потужність близько одного мільйона пляшок шампанських та 600 тисяч пляшок ігристих вин на рік.
 
На Всесоюзній дегустації вин 1940 року «Радянське шампанське» з селища Новий Світ отримало найвищу оцінку комісії.
 
У роки Другої світової війни німецькі фахівці безуспішно намагалися відновити виробництво. При відступі з території півострова фашисти свідомо зруйнували робочі штольні.
 
Перший післявоєнний тираж був закладений у 1944 році та становив 131 тисячу пляшок. На 1966 рік тираж шампанських вин уже досягав 704 тисяч пляшок на рік.
 
У 1970-х роках завод реформували в агропромисловий комплекс радгосп-завод «Новий Світ». У 2008 році будинок ігристих вин «Новий Світ» вшанували почесною грамотою Кабінету Міністрів України.
 
У березні 2014 року в зв’язку з окупацією півострова Крим Росією завод був націоналізований. На той час підприємство випускало 18 марок шампанських та ігристих вин під торговими марками «Новий Світ», «Новосвітський Сердолік», «Червоне ігристе», «Крим», «Князь Лев Голіцин» та нова марка WINE & OPERA.
 
У виробництві використовуються такі сорти винограду, як Аліготе, Шардоне, Совіньйон, Піно-Нуар, Каберне та Рислінг.
 
Керівництво, співробітники та продукція заводу багаторазово відзначалися нагородами національного й міжнародного рівня за досягнення у галузі виноробства: 74 золотi, 33 срібнi, 4 бронзовi медалі, 5 кубків гран-прі та 7 кубків супергран-прі.