«Громадянський правозахисник 2024 року»: українка Марія Суляліна отримала премію за документацію воєнних злочинів проти дітей

10:59, 25.04.2024
«Громадянський правозахисник 2024 року»: українка Марія Суляліна отримала премію за документацію воєнних злочинів проти дітей

Марія Суляліна отримала у Стокгольмі премію «правозахисника року» за документацію воєнних злочинів проти дітей. (Фото: Markus Junghard.)

Голова української правозахисної організації «Альменда», 27-річна Марія Суляліна, отримала премію Civil Rights Defender of The Year 2024 у Швеції.

 

Як інформує УМ, про це 25 квітня оголосили на сайті премії.

 

Премія Civil Rights Defender of The Year — це нагорода за видатну діяльність у захисті громадянських і політичних прав. Її щороку присуджує організація Civil Rights Defenders.

 

Цією нагородою відзначають видатних правозахисників, котрі, попри ризик для власної безпеки, продовжують боротьбу за громадянські та політичні права. Цю премію вручають з 2013 року. Зокрема, нею відзначали правозахисників із Венесуели, Туреччини та Бірми.

 

Українка Марія Суляліна з 2013 року працює в організації «Альменда», яка фіксує докази порушень прав людини шляхом збору фотографій і відеознімків та проведення інтерв’ю з вчителями та батьками. «Альменда» була заснована групою правозахисників у Ялті у 2011 році.

 

Раніше організація зосереджувалася на тому, щоб допомагати молодим людям з окупованого півострова навчатися в Україні та інтегруватися в суспільство. Зараз вони також працюють над документуванням воєнних злочинів.

 

Серед зазначених партнерів організації, зокрема, Представництво президента України в Автономній Республіці Крим.

 

Марія Суляліна наразі керує організацією разом з командою з 11 людей. Коли росія вдерлася на Кримський півострів, дівчині було 18 років, що змусило її залишити рідне місто Ялту. Зі свого нового дому в Києві вона почала документувати порушення прав людини на окупованих територіях.

 

 

«Діти на окупованих територіях часто непомітні. Вони не можуть говорити від свого імені, оскільки це небезпечно і вони не дуже захищені. Чим вони молодші, тим більше на них впливає пропаганда. Діти — це наше майбутнє, і наш обов’язок — захистити їх від мілітаризації та індоктринації та забезпечити, щоб процеси реінтеграції враховували їхні потреби», — сказала Суляліна.

 

Як повідомляла УМ, кількість депортованих до рф українських дітей може сягати від 16 до 300 тисяч.