Захід: не всяк до мітли мастак

14.05.2009

Розмови про те, що в центрах зайнятості Прикарпаття всім без винятку клієнтам, зокрема й представникам інтелігенції, дають мітли в руки і, погрожуючи позбавленням виплат із безробіття, змушують «ганяти» міську пилюку, виявилася банальними чутками. «Це — ніщо інше як вигадка, — переконує «УМ» директор обласного центру зайнятості Григорій Горбаль. — Примусово підмітати вулиці ніхто не змушує. Можливо, хтось має на увазі громадські роботи, але й на них нікого силоміць не тягнуть».

Упродовж першого кварталу нинішнього року легіон безробітних на Прикарпатті, як повідомили в обласному центрі зайнятості, зменшився на 1180 осіб і станом на перше квітня нараховував 29 713 осіб. Де і за яких обставин удачливі прикарпатці знайшли бажану роботу, для місцевих аналітиків із працевлаштування залишається загадкою, адже вакансій, що пропонують центри зайнятості, — обмаль. Можливо, частина нинішніх безробітних, за прикладом земляків, подалася шукати щастя за кодон — торік на заробітках за межами області, як підрахували фахівці Івано–Франківської облдержадміністрації, перебувало близько чверті прикарпатців.

Крім того, фінансово–економічна криза змусила багатьох людей, котрі вимушено позбулися роботи, пробувати сили у малому бізнесі. За останні півроку, як повідомили «УМ» у відділі підтримки та розвитку підприємництва Івано–Франківського міськвиконкому, в обласному центрі спостерігається стабільне зростання кількості малих підприємств і приватних підприємців. Представники великого і середнього бізнесу в нинішньому надлишку продуктивних сил теж знаходять свої плюси. «Чимало роботодавців зрозуміли, що вже тепер, не чекаючи завершення кризи, треба формувати колективи, які б відразу після настання кращих часів узялися за виконання замов­лень. Саме зараз можна підібрати найкваліфікованіших працівників», — резюмує Григорій Горбаль.