Хранителі держави! Де ви? З ким ви?!

Хранителі держави! Де ви? З ким ви?!

Недавно мене порубали не легше, ніж би рубали насправді, дві книги: «Бабин Яр» Анатолія Кузнецова та «Кияни. Війна. Німці» Дмитра Малакова. І справа не у дражливості теми фізичного знищення людини як такої, незалежно від її походження, — справа в масштабах охопленої проблеми: людина і час. На мою думку, немає значення, в який час живе людина: в час полювання на неї людиноненависницької ідеології та автоматичної зброї, чи в час відловлювання людини засобами інформаційних капканів, корупційних схем, грошових потоків, що теж (без натяжки) укладається у схему людиноненависництва не згірш, аніж фашистська ідеологія.
Якщо ви страждаєте від відчуття власної безвиході, неповернутого кредиту, краху ілюзій і т.д., не пошкодуйте залишків свого гаманця — купіть ці книги. У час найглибшої кризи дуже помічними бувають шокові речі. Бо вони — електричні розряди не тільки для серця: вони ще й «кульові блискавиці» для нашого приспаного, втомленого чи зледачілого розуму.
Але не думайте, що мої рекомендації — це продовження існуючої псевдопсихотерапії — «лише б не було війни». Зовсім ні. Просто ієрархія нашої боротьби з проблемами як особистісного, так і суспільного масштабу вибудовується в процесі думання й аналізу. Огром трагедії, спроможної пережити людиною, подеколи не піддається обліку чи простій логіці. Але немає іншого способу не розпалювати трагедії і драми (у тому числі й суспільні), як окрім способу запобігання їм. Запобігти чомусь недоброму, небезпечному можливо лише за умови, що це небезпечне — обліковане, пораховане, класифіковане (якщо це, звичайно, не природні катаклізми). І що цим небезпечним чи тривожним опікуються знаючі й відповідальні «обліковці». Їх ще називають державниками.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Рік Конституції у рік перегонів

Рік Конституції у рік перегонів

Нову Конституцію можна ухвалити ще до президентських виборів. Так вважають у секретаріаті Президента, який став ініціатором політреформи. «Якщо навіть врахувати максимально всі процедури, які необхідні для ухвалення змін до Конституції — розгляд ВР, Конституційного Суду, проведення референдуму — то, безперечно, максимальний строк — це осінь», — заявила на прес–конференції заступник глави секретаріату Президента Марина Ставнійчук.

Депутатський переляк вибори підганяє

Депутатський переляк вибори підганяє

Не знаючи про те, що вчора відбувалося у Верховній Раді, повідомлення інформаційних агенцій про перенесення виборів Президента на 25 жовтня можна було сприйняти як першоквітневий жарт. Однак у День сміху парламентаріям було не до нього. Після того, як напередодні Віктор Ющенко запропонував до їхньої уваги власний проект змін до Конституції, народні депутати шостого скликання ВР потилицями відчули занесену над ними сокиру розпуску. Перспектива втратити мандати не налякала тільки частину «НУНСівців». Решта 26 представників фракції та всі присутні «регіонали», БЮТівці, комуністи й «литвинівці», окрім самого Володимира Литвина і його першого заступника Олександра Лавриновича, натиснули кнопки за те, щоб президентські вибори відбулися не 17 січня, як передбачала Банкова, не 27 грудня, як пропонував БЮТівець Андрій Шевченко (відповідний проект постанови отримав лише один голос), а на три місяці раніше. Оскільки за півроку до завершення своєї каденції Президент втрачає право розпускати парламент — з 25 квітня Верховна Рада почуватиметься в цілковитій безпеці. Щоправда, до цього їй іще треба дожити.

Диспозиція для «чайників»

Диспозиція для «чайників»

За трохи більш як півроку до президентських виборів диспозиція в українському політикумі дуже заплутана й не прозора.
Віктор Янукович ще не облишив своєї блакитної мрії — вдруге стартувати з посади Прем’єр–міністра. Але оскільки встигнути провести дострокові вибори Верховної Ради (та ще й щоб за їх підсумками більшість у парламенті здобула Партія регіонів та її союзники) майже нереально, доведеться Віктору Федоровичу використовувати–таки опозиційну агітацію. Якщо, звісно, він справді балотуватиметься. Адже рейтинг Януковича — зовсім не той, що у 2004–му. Є великий ризик знову пролетіти «повз касу».

Мотопрезидент та інші

Мотопрезидент та інші

За минулий рік Президент України отримав прибутків на мільйон гривень. Про це йдеться у декларації, заповненій Віктором Ющенком. Згідно з документом, оприлюдненим у газетах «Урядовий кур’єр» та «Голос України», глава держави отримав зарплату на 492 тисячі гривень, а ще 549 тисяч становить дохід від дивідендів, процентів, роялті.

Всі статті рубрики