НОВИНИ ПЛЮС

02.04.2009

Реформи в «Нашій Україні»

Віктор Ющенко зустрівся з президією «Народного союзу «Наша Україна». Глава держави заявив, що партія потребує сміливих кроків для оновлення. Зокрема, він наголосив на тому, що треба обрати голову виконкому, голову ради НСНУ, а склад президії збільшити на третину — до 21 особи. Народний депутат Ксенія Ляпіна повідомила газеті «Коммєрсант–Україна», що було досягнуто домовленості про призначення в. о. голови виконкому Романа Безсмертного, який знає партію «як свої п’ять пальців». Свого часу Безсмертний був головою ради НСНУ, але потім став звичайним партійцем, а торік склав партквиток.

Росія огризається

Росія може не надати Україні обіцяний кредит на 5 млрд. доларів, якщо наша держава продовжить діалог із Європейським Союзом про реконструкцію газотранспортної системи без Росії. «Якщо українські партнери вважають правильним продовжити діалог без участі Росії, ми, звичайно, теж будемо робити для себе певні висновки, і вони вже були зроблені», — сказав президент Росії Дмитро Медведєв у Берліні після зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. «Українські колеги просять багато про що. Грошей просять, наприклад. Але як же можна давати в такій ситуації гроші, коли ми не можемо домовитися по одному із самих істотних питань», — сказав Медведєв.

«Регіональній» блокаді — бути!

Партія регіонів не відмовляється від блокування Верховної Ради, незважаючи на те, що з призначенням дати виборів Президента на 25 жовтня виконана одна з вимог «регіоналів». Як нагадав член фракції ПР Олександр Єфремов, «Регіони» вимагають не лише прискорення президентських виборів, а й відставки уряду. Тому щонайменше два дні — сьогодні й завтра — Партія регіонів блокуватиме парламентську трибуну та проводитиме акції протесту на вулицях.

Льовочкін фальсифікує вибори?

Депутат від Партії регіонів Василь Грицак звинувачує свого однопартійця Сергія Льовочкіна в організації можливих порушень законодавства під час проведення наступних виборів Президента. Як заявив «регіонал» у коментарі «Українській правді», Льовочкін має намір прибрати з ринку консорціум ЄДАПС (Грицака пов’язують із лобіюванням цієї структури), а також узяти під контроль роботу поліграфічного комбінату «Україна», який друкує виборчі бюлетені. «Можу припустити, що Льовочкін є одним з організаторів можливих порушень законодавства і навіть скоєння злочину», — додав депутат.

Новий голова КВУ

Головою правління Комітету виборців України обрано Олександра Черненка – багаторічного речника КВУ. Його заступниками стали Віталій Тесленко, Євген Радченко та Микола Подопригора, повідомляє прес–служба КВУ. Новообраний лідер громадської організації зазначає, що на порядку денному КВУ — сприяння реформі виборчого законодавства, запровадження в Україні системи виборів за відкритими списками та прийняття Виборчого кодексу. КВУ готовий надати свої експертні висновки щодо зміни виборчого законодавства та організувати кампанію громадської підтримки цих змін. Протягом квітня організація має намір провести моніторинг політичних партій в Україні; також є намір повторити минулорічну кампанію громадського спостереження за тестуванням випускників середніх шкіл.