Рік Конституції у рік перегонів

02.04.2009
Рік Конституції у рік перегонів

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Нову Конституцію можна ухвалити ще до президентських виборів. Так вважають у секретаріаті Президента, який став ініціатором політреформи. «Якщо навіть врахувати максимально всі процедури, які необхідні для ухвалення змін до Конституції — розгляд ВР, Конституційного Суду, проведення референдуму — то, безперечно, максимальний строк — це осінь», — заявила на прес–конференції заступник глави секретаріату Президента Марина Ставнійчук.

Ще один «зам» Віктора Балоги, представник глави держави у Верховній Раді Ігор Попов відзначив, що, за логікою, спершу треба міняти Основний закон, а вже потім — проводити вибори. «Сьогодні є реальний шанс затвердити нову Конституцію ще до проведення будь–яких загальноукраїнських виборів. У цьому році можна прийняти нову Конституцію і обирати нову владу — і Президента, і парламент — з новими повноваженнями. Звичайно, буде нелогічно провести нові вибори і через два місяці після них змінювати повноваження того органу влади, який обрав український народ», — пояснив Попов.

Банкова має намір передати проект Конституції на розгляд Венеціанської комісії. «Зрозуміло, що можуть бути зауваження, зауваження будуть, але, як на мене, не буде серйозних застережень щодо змісту самої Конституції», — цитує Ставнійчук «Українська правда».

Заступниця глави СП допускає, що ініціатива Президента зіткнеться з опором депутатського корпусу, бо передбачає скорочення депутатського складу. «Зрозуміло, що це не подобається депутатам, які працюють у діючому складі, і зрозуміло, що з їхнього боку буде суттєвий спротив. Але я сподіваюсь, що перша реакція — це лише емоції, а потім піде ретельніший аналіз», — відзначила Ставнійчук.

На думку заступниці Балоги, робота парламенту надзвичайно заполітизована. Ця риса відображається на інших органах влади. «Завдяки тому, що сьогодні партії в однопалатному парламенті приймають закони, формують уряд, інші державні органи влади, які інколи повинні контролювати в тому числі і діяльність парламенту, і уряду, і Президента, — виходить дуже дивна ситуація, коли під квоти партій сьогодні підпадають практично усі посади. Таких речей бути не повинно, вони мають бути чітко розділені», — сказала, за повідомленням прес–служби Президента, Ставнійчук. Саме тому, на її думку, парламент треба поділити на дві палати.

На Банковій погоджуються з думкою, що проект може змінитися. Ігор Попов відзначив, що проект — не догма, а позиція Президента. Вона має стати базою для обговорення змін. «Ми вітаємо ініціативу щодо створення конституційної комісії у Верховній Раді України і чекаємо на визначення зі складом цієї комісії, а також на можливість участі з боку Президента України у роботі такої комісії», — заявив Попов.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Найближчим часом Партія регіонів обіцяє за тиждень підготувати свій варіант змін до Конституції і подати його до парламенту. «Уже через тиждень ми зможемо подати наш проект змін до Основного закону. Цей процес можна розпочати і завершити швидко й ефективно», — заявив лідер ПР Віктор Янукович.