Тоді ми йдемо до вас...

Тоді ми йдемо до вас...

Черкаська благодійна організація людей, які живуть із вірусом імунодефіциту людини, «Від серця до серця» одержала для своєї роботи сучасну мобільну клініку вартістю 245 тисяч гривень. Поповнити матеріально–технічну базу вдалося завдяки гранту, який організація виграла в Міжнародному благодійному фонді «Міжнародний альянс з ВІЛ–СНІД в Україні».

Мозок у пробірці

Мозок у пробірці

У лабораторії Рікен на півночі Японії вдалося отримати двоміліметровий «грибочок» тканини кори головного мозку людини. Для цього вчені помістили 3000 стовбурових клітин у поживний розчин. Упродовж 46 діб тканини самоорганізувалися, а в результаті утворилася нервова тканина з чотирьох шарів — дуже схожа на ту, яка з’являється в ембріона віком 7–8 тижнів. Вона формує мережу, демонструє деяку електричну активність та може активуватись спонтанно, як у справжньому мозку, повідомляє американський журнал «Сел Стем Сел». У майбутньому відкриття може стати в нагоді пацієнтам, які перенесли інсульт.

Тримай хвилю!

Тримай хвилю!

«Змініть свій спосіб життя, і хвороба відступить», — як часто пацієнти чують ці воістину золоті слова від поважних професорів, працівників приватних медцентрів, районних спеціалістів і лікарів сільських амбулаторій! І правильно ж усе говорять наші «айболиті»: від кілограма квашеної капусти може загостритися виразка, вісім ложечок цукру на чашку кави — це шок для організму, а поза при сидінні «нога на ногу» — надійний спосіб заробити варикоз.

Всі статті рубрики