Тримай хвилю!

11.11.2008

«Змініть свій спосіб життя, і хвороба відступить», — як часто пацієнти чують ці воістину золоті слова від поважних професорів, працівників приватних медцентрів, районних спеціалістів і лікарів сільських амбулаторій! І правильно ж усе говорять наші «айболиті»: від кілограма квашеної капусти може загостритися виразка, вісім ложечок цукру на чашку кави — це шок для організму, а поза при сидінні «нога на ногу» — надійний спосіб заробити варикоз.

Ми, їхні пацієнти, нібито розуміємо, що й зарядку треба робити щодня, і «живих» (термічно не оброблених) продуктів їсти більше, ніж картоплі–фрі, і нерви тримати в порядку. Розуміємо, але мало що робимо. Як думаєте, чому? Через інертність. За один день поміняти практично все, до чого звикли за 20 (30, 50, 90 — вставте потрібні цифри) років, ми не можемо. Виконати всі приписи лікарів здається неможливим, тому пацієнти часто ігнорують усе — і важливе, і дрібне. І нехай офтальмолог лякає втратою зору, а уролог — страшним виходом ниркових камінців. Ми і далі сидимо по 10 годин за комп’ютером, перевантажуємо кислим–солоним нирки і думаємо, що все обійдеться...

Звісно, якщо в пацієнта розвинулася ниркова колька (камінець вийшов із нирки і застряг у сечоводі, викликаючи сильні болі), то в перший тиждень після виписки з лікарні хворий буде дотримуватись усіх рекомендацій медика. І хоч у пацієнта давно сформувалася звичка щедро солити їжу, готувати наваристі супи й борщі на м’ясному бульйоні та з’їдати за раз більше кілограма кислих огірків, він їстиме несолоні кашки та овочеві супи. А потім... На столі знову з’явиться квашена капуста, оселедець і решта заборонених продуктів. Упаковка фіто–чаю для розчинення камінців, пролежавши без діла декілька місців, полетить у смітник. Хворий забуде про свою проблему — до наступного нападу і «веселої поїздки» до урологічного відділення.

Досвід численних родичів та знайомих, які вирішили змінити свій спосіб життя, підтверджує: для того, щоб «здорові» рекомендації не викликали негативної реакції, їх треба освоювати поступово. На це може піти декілька років, і це мінус. Але здорові звички стануть частиною ритуалу (як щоденне чищення зубів або щоп’ятнична маска проти зморшок), і це плюс.

Ще один момент — переходити з вранішньої кави на зелений чай, запихатися корисною капустою та вечорами бігати на стадіоні набагато веселіше у компанії однодумців. Тож якщо ви справді хочете поліпшити своє здоров’я, медичний відділ «УМ» допоможе вам у цьо­му. Два рази на місяць на шпальті «Здоров’я» буде виходити матеріал, присвячений черговому — маленькому, але дуже важливому — кроку з поліпшення вашого способу життя. Разом ми влаштовуватимемо «безсольові дні», «соковиті свята», «дні розвантаження ніг» тощо. А через три місяці підіб’ємо перші підсумки й поділимося одне з одним враженнями. Отже, зустрінемося цього четверга...