На складах у Калинівці не працювала пожежна сигналізація

11:44, 28.09.2017
На складах у Калинівці не працювала пожежна сигналізація

Вибухи в Калинівці могла спричинити халатність

Військовий прокурор Анатолій Матіос під час брифінгу 28 вересня розповів про обставини надзвичайної ситуації на Вінничині.

За його словами, на одному з найбільших артилерійських складів України не працювала пожежна сигналізація, а також не вистачало 50% технічних засобів охорони.

"З недоліків, які встановило слідство, – на складах не працювала пожежна сигналізація, на 50% була відсутня забезпеченість технічними засобами охорони", – сказав Матіос.

Він також заявив про наявність кадрових проблем зі співробітниками воєнізованої охорони, які отримують вкрай низьку заробітну плату, а працюють там "в основному люди похилого віку".

За словами Матіоса, на момент виникнення надзвичайної події арсенал охороняло лише кілька постів зенітного прикриття арсеналу і 17 співробітників воєнізованої охорони.

При цьому Анатолій Матіос відкинув версію радника Президента України Юрія Бірюкова про атаку за допомогою безпілотника.

"Ніяких диверсійних груп, про які говорить Facebook, слідство, вивчивши матеріали СБУ та інших правоохоронних органів, на території Вінницької області не встановило, і даних про це немає. Дані про БПЛА слідством... не встановлено", - сказав головний військовий прокурор.

Анатолій Матіос додав, що заплановані СБУ антитерористичні навчання у Вінницькій області так і не почалися, тому інформація про затримання диверсійних груп в ході навчань не відповідає дійсності.

Військова прокуратура наразі розглядає такі версії причин вибухів на складі боєприпасів у Калинівці: неналежні умови зберігання боєприпасів, неналежне виконання своїх обов'язків посадовими особами та диверсія з боку осіб, які мали доступ до складів з боєприпасами.

Про диверсію, як основну причину для недзвичайної ситуації на складі, де зберігалося 83 тисячі тон боєприпасів, повідомляли і в Службі безпеки України.