На складах в Калинівці зберігалося лише 68 тон придатних до використання боєприпасів

08:38, 28.09.2017
На складах в Калинівці зберігалося лише 68 тон придатних до використання боєприпасів

Вибухи в Калинівці продовжувалися більше 12 годин (скріншот відео)

На складах у Калинівці перебувало 83 тисячі тон боєприпасів, із них лише 68 тон були придатні до використання.

Про це Міністр оборони Степан Полторак доповів під час засідання Військового кабінету, скликаного після підриву складів у Калинівці.

"Цей арсенал потенційно міг прийняти 140 тисяч тон. Там знаходилось 83 тисячі тон боєприпасів", – цитує слова Міністра прес-служба Президента України.

Степан Полторак додав, що 68 тон у Калинівці складали власне боєприпаси, готові до застосування, решта – компоненти до них та металобрухт.

Варто відзначити, що офіційної інформації щодо того скільки придатних та непридатних боєприпасів були знищені в результаті підриву артскладу, який СБУ назвала диверсією, не повідомляється, тому визначити, чи всі 68 тон були знищені, не можливо.

У прес-службі Президента не уточнили, якого характеру боєприпаси зберігалися на складі.

За словами радника міністра оборони України Юрія Бірюкова, у Калинівці вибухнула частина ракет зенітного ракетного комплексу "Куб" і частина ракет "Луна".

Частина боєприпасів, що розірвалися на військових складах у Калинівці, були списані та підлягали утилізації.

"Там дуже екзотичні назви і багато компонентів. Решта – це боєприпаси і калібри, які використовуються", – сказав Бірюков в ефірі "5-го каналу".

Нагадаємо, у Калинівці 26 вересня на складах озброєння виникла пожежа з подальшою детонацією боєприпасів. Вибухи були такої сили, що у Вінниці, за 30 кілометрів від зони вибуху, мешканці багатоповерхівок відчували поштовхи землі, як при землетрусі. Із зони можливого ураження евакуйовано близько 30 тисяч осіб, постраждали дві жінки, одна із яких отримала серйозну травму хребта, коли в її будинок залетів снаряд.