Вибухи військових складів у Калинівці: земля дрижить, ночують в бомбосховищах

04:33, 27.09.2017
Вибухи військових складів у Калинівці: земля дрижить, ночують в бомбосховищах

У Калинівці вибухнули снаряди боєприпасів. (Фото УП.)

У Калинівці Вінницької області вибухають артилерійські склади.

Про це Українській правді повідомив речник Національної поліції Ярослав Тракало.

За даними видання, вибухає 48-й арсенал Міноборони України з військової частини А-1119.


"Близько 22:00 на лінію 102 надійшов дзвінок про те, що чути вибухи. В подальшому встановлено, що рвуться артилерійські снаряди на території військової частини. Наразі правоохоронці спільно з рятувальниками евакуюють жителів сіл Павлівка, Калинівка та Сальник", - зазначив він.

Поліція забезпечує охорону майна місцевих мешканців від мародерів. Проте самі мешканці повідомляють про паніку.

"Друзі, я в бомбосховищі в декількох кілометрах від Сальника, де військовий арсенал, ситуація критична, люди в паніці, вибухи кожну секунду, земля дрижить, потужні залпи, які не витримують вушні перепонки! Потрібен розголос і евакуація для людей", - повідомляє Стах Возняк з Калинівки.


Очевидці також пишуть, що в Калинівці самоорганізувалися військові, які самотужки вивозять людей з районів пожежі та обстрілів. 

Житель Вінниці - колишній десантник 79-ї аеромобільної бригади, учасник війни Костянтин Корженко Костя Косс розповів "Цензор.Нет", то, що він спостерігає на власні очі.

"На даний момент я знаходжуся на блок-посту в 5 кілометрах від складів. Характер вибухів відрізняється від Сватове і Балаклеї - немає далеких розльотів зенітних ракет або реактивних снарядів, тому на такій дистанції людям нічого не загрожує.

Нині більшість жителів Калинівки, Стрижавки, Лавровки, Сальника вже евакуйовано. Йде евакуація і з інших сіл. Це інформація від волонтерів та від самих громадян - тут на блок-посту багато людей зібралося.

У перші хвилини люди рятувалися самі, дуже швидко з Вінниці стали їхати звичайні громадяни, волонтери, на своїх машинах, щоб рятувати людей. Дуже багато хто поспішив на допомогу. Варто відзначити як швидко влада діє, тут все так організовано, що я такого не бачив навіть в АТО".


За словами Тракала, т.в. голови Нацполіції В'ячеслав Аброськін відрядив на місце події свого заступника Олександра Фацевича. Також по тривозі підняті працівники поліції Вінницької, Житомирської та Хмельницької областей.

Окрім того, розпочав роботу ситцаційний центр Віннницької облполіції для евакуації людей із зони можливого ураження.

В'їзди до Вінницької області трасою м-21 Вінниця-Житомир-Могилів-Подільський перекрито.

Начальник Генштабу Збройних сил України – головнокомандувач ЗСУ Віктор Муженко повідомив, що терміново виїхав з групою офіцерів Генштабу до Калинівки.

Пізніше у Генштабі повідомили, що до гасіння пожежі, яка сталася на окремих площадках складів ЗСУ, залучили два пожежних танки, пожежні розрахунки військової частини та відповідні розрахунки ДСНС.