Підрив військового складу в Калинівці розслідують за статтею «диверсія»

13:40, 27.09.2017
Підрив військового складу в Калинівці розслідують за статтею «диверсія»

Пожежу на артскладі бачили навіть за 20 кіломентів у Вінниці (Моя Вінниця / Facebook)

Служба безпеки України кваліфікувала вибухи на артилерійських складах у Калинівці як диверсію.

Про це повідомила ресниця СБУ Олена Гітлянська.

"Військова прокуратура Центрального регіону внесла до ЄРДР інформацію про події на складах у Вінницькій області з попередньою кваліфікацію за статтею 113 Кримінального кодексу – "диверсія", - сказала вона в коментарі "Українській правді".

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що диверсія відбулася через зовнішній вплив.

"Наразі відпрацьовуються різні версії причин події, і, ймовірно, йдеться про зовнішні чинники. Втім, це будуть коментувати компетентні органи. Зараз головне – потурбуватися про безпеку людей і максимально швидко подолати наслідки події", - цитує Володимира Гройсмана Урядовий портал.

Радник Міністра оборони Юрій Бірюков пише, що військові чули над артилерійськими складами за декілька хвилин до вибуху проліт безпілотника.

"Боєць з одного з постів встиг доповісти про дивний звук. Через кілька секунд почалися вибухи на відкритому майданчику. Периметр охоронявся надійно, тож - схоже на безпілотник. І так, СБУ намагалася перехопити. Кажуть, неофіційно, що когось навіть затримали напередодні. Але хтось прорвався", - вказує Юрій Бірюков.

Відразу після того, як з’явилася інформація про вибухи в Калинівці, радник міністра МВС Зорян Шкіряк звинуватив у всьому Володимира Путіна.

"Переконаний, що це ворожа російська диверсія, здійснена за прямим наказом Путіна. Особисто для мене, з огляду на сьогднішню пожежу на 48-му військовому арсеналі в Калинівці, це очевидно", - написав він у Facebook.

Варто зазначити, що офіційних повідомлень про доведену причини підриву не надходило. 

У той же час Петро Порошенко зібрав "військовий кабінет", до якого входять очільники Міноборони, СБУ, Генштабу, Нацгвардії, ДСНС та Секретар РНБО. Засідання пройшло "за закритими дверима". 

Нагадаємо, що 26 вересня відбувся підрив складів із боєприпасами на Вінничині. Снаряди вибухали до 10 ранку наступного дня. Із зони ураження евакуювали населення.