В Україні кожен десятий школяр навчається мовою національної меншини

07:55, 28.09.2017
В Україні кожен десятий школяр навчається мовою національної меншини

Трапляється, що випускники державних шкіл не знають української (Радіо Свобода)

Очільниця міністрества Лілія Гриневич повідомила, що в Україні приблизно кожен десятий школяр навчається мовою національної меншини у школі.

"У нас всього 400 тисяч дітей національних меншин, які вчаться в 735 навчальних закладах", - повідомила вона статистику в ефірі телеканалу 112 Україна.

При цьому в Україні до шкіл ходить приблизно 3,8 мільйона дітей.

За словами Лілії Гриневич, в Україні понад 16 тисяч дітей навчаються в 75 загальноосвітніх навчальних закладах з навчанням румунською мовою.

Гриневич також нагадала, що суть процесу навчання для дітей національних меншин полягає в поетапному введенні викладання предметів державною мовою.

"На жаль, в частині з мовами національних меншин маємо таку ситуацію, де українська мова є лише дві години на тиждень, коли вона вивчається як предмет", - констатувала Міністерка критичну ситуацію із знанням української серед учнів із шкіл, де навчають мовани інших народів.

Як повідомляла "УМ", на Закарпатті є село де діти, які поверталися зі школи, не могли сказати і слова українською.

При цьому влада сусідніх з Україною країн, наприклад Угорщини, Румунії, Росії, заявляє, що новий закон про освіту, який збільшує викладання предметів українською для національних меншин, обмежує права людей.

Після розголосу, та, навіть, заяв від дипломатів Угорщини про протидію євроінтеграції України, новий закон про освіту відправлять на рогляд до Венеціанської комісії, а Лілія Гриневич вже анонсувала внесення правок стосовно викладання мовами національних меншин у школах, які утримуються за рахунок бюджету.

Нагадаємо, 25 вересня Президент України підписав новий закон про освіту. він вступив у дію в середу, 28 вересня.