Угорщина хоче зробити Україні боляче через закон про освіту

14:50, 26.09.2017
Угорщина хоче зробити Україні боляче через закон про освіту

Угорщина вкрай агресивно не сприймає освітню реформу в Україні.

Угорщина блокуватиме всі кроки в напрямку європейської інтеграції України після того, як Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про освіту".

 

Про це повідомило МЗС Угорщини у вівторок.

 

"Ми гарантуємо, що це боляче вдарить по Україні в майбутньому", - цитує міністра  МЗС Угорщини Петера Сіятро офіційний сайт угорського МЗС.

 

На думку пана Сіятро, те, що український президент підписав закон про освіту із суперечливою мовною нормою, є "ганебним і обурливим" кроком.

 

«До цього часу президент Порошенко говорив, що хоче, аби Україна стала ближчою до Європи, але цим рішенням він зробив величезний крок у зворотному напрямку», наголосив міністр Сіятро.

 

У свою чергу, міністр освіти та науки України засмучена заявами угорського уряду про блокування зближення України з ЄС через новий закон про освіту і заявляє, що закон не виключає вивчення угорської мови.

 

"Мене це надзвичайно розчаровує і дивує, що наші угорські колеги не хочуть аби українські громадяни угорського походження мали європейські перспективи. Новим законом про освіту ми не порушуємо міжнародних зобов’язань. В мене склалася думка, що в Угорщині є дуже багато міфів про новий освітній закон", - зазначила пані  Гриневич у Івано-Франківську.

 

І додала, що будь-які заяви про закриття шкіл чи обмеження прав нацменшин є абсурдними.

 

Як повідомляла «УМ», в понеділок Президент України Петро Порошенко підписав новий закон "Про освіту", який Верховна Рада ухвалила 5 вересня.

 

Згідно з ним, до 2020 року в Україні перестануть існувати школи, в яких викладання ведеться не державною мовою.

 

Новий закон, окрім Угорщини, також різко розкритикували Молдова, Румунія і Росія.

 

Офіційний Київ стверджує, що критика закону викликана "поверхневим і неглибоким прочитанням" документа, і що насправді він не звужує, а розширює права представників нацменшин.