ВСУ вперше визнав законним перехід громади з УПЦ МП до ПЦУ

10:34, 04.04.2024
ВСУ вперше визнав законним перехід громади з УПЦ МП до ПЦУ

Суди першої та апеляційної інстанцій у задоволенні позову відмовили.

Уперше Верховний суд ухвалив рішення, що визнає законним перехід релігійної громади з Української православної церкви Московського патріархату до Православної церкви України.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє пресслужба Верховного суду у Фейсбуці.

 

Частина мешканців села Калинівка (Житомирщина) вирішила добровільно змінити канонічну приналежність, перейшовши до ПЦУ. Однак цей крок оскаржили до суду. Оскільки суди першої та апеляційної інстанцій у задоволенні позову відмовили, справа пішла до Великої палати Верховного суду України.

 

«Вирішуючи питання про межі втручання держави у право на свободу віросповідання, Велика Палата ВС як засадничим положенням керувалася тим, що завданням суду є визначення того, чи заходи, вжиті на національному рівні, є виправданими та пропорційними, а також наскільки виправданим є втручання суду у внутрішні справи релігійної громади», — розповіли в суді.

 

З-поміж іншого, у цій справі сформулювали висновки щодо поняття релігійної громади, критеріїв членства в ній, способу реалізації права релігійної громади змінити підлеглість у канонічних та організаційних питаннях.

 

Як повідомляла УМ, на Київщині виник конфлікт під час переходу парафії до ПЦУ.