КУЛІНАРНА ЕНЦИКЛОПЕДІЯ

КУЛІНАРНА ЕНЦИКЛОПЕДІЯ

Біля поличок з упаковками рису в супермаркеті можна розгубитися: тут і довгозернистий, і круглий, і червоний, і коричневий, а ще дикий і пропарений, басматі й жасмин. Яка між ними різниця та для приготування яких страв кожен різновид?

Вирощуй їжу на підвіконні

Вирощуй їжу на підвіконні

Соя найпопулярніша в Китаї, Японії та Кореї. З насіння цього виду бобових ще багато–багато років тому китайці навчилися робити рослинне псевдом’ясо — бо намагалися знайти собі доступну їжу. А винахідливість окупилася сторицею. Бо саме вживання соєвих продуктів сучасні науковці вважають однією з причин того, що відсоток серцево–судинних недуг та діабету в мешканців Піднебесної, корейців та японців менший, ніж у європейців та американців.

Кисільні береги

Кисільні береги

Усі знають, що напої зі свіжих овочів та фруктів дуже корисні. Із сухофруктів — концентровано корисні. І таку смакоту можна приготувати усім: дітям — кисіль, дорослим — компот, повнолітнім — настоянку.

Жива культура,

Жива культура,

Не знаю, хто як, але я в супермаркеті щоразу з острахом підходжу до полиць із йогуртами. Маючи малих дітей, які люблять цей продукт, завжди на кожній скляночці, пакеті чи пляшці шукаю термін зберігання. У більшості йогуртів він становить 30 днів. А це означає, що в такому продукті «жива» кисло–молочна флора вмерла, бо корисні бактерії здатні «протриматися» лише два тижні.

Молочні продукти з рослинними жирами

Звичайно, якщо є можливість, краще їсти пармезан, який виготовили на сироварні в Італії, або брі з блакитною пліснявою з Франції. На жаль, традиції українських сироварів значно скромніші. Проте повсякдень ми купуємо сири саме вітчизняного виробництва. Особисто я останнім часом часто кладу в кошик фасовані в поліетиленову упаковку шматки — бо, по–перше, уже добре знаю, який сир у такому «мішку»; по–друге, ну страшні черги у відділах столичних супермаркетів, де красуються величезні сирні голівки–кругляки. Для споживачів, які приглядаються до розфасованих сирів «Голландський» та «Російський», доречними будуть результати нещодавнього дослідження спеціалістами Центру незалежних споживчих експертиз «Тест» цих видів продукції.

Зелені «помо»

Звичні нині томати — кілька століть тому знані як декоративні рослини — власне овочами назвали італійці й охрестили «помо’доро». У перекладі це означає «яблуко золоте». Та український клімат не завжди дозволяє дозріти всьому врожаю томатів, частину їх знімають зеленими. Та, виявляється, і з таких можна зробити заготовку на зиму.

Макова смакота на Божій долоні

Макова смакота на Божій долоні

У передмові до книги «Кулінарні секрети сестри Ольги» Олена Мацьків згадує слова своєї прабабусі про те, що звичайний кухонний стіл є долонею, на якій Господь простягає нам свої дари. 14 серпня — свято Маковея. Традиційний символ його — наповнені маківки. І на «долоні Божій» мають бути страви з маком. Кілька рецептів ми взяли з уже згаданої книги, яку цьогоріч випустило львівське видавництво «Свічадо». Універсальний кулінарний збірник уклала сестра Ольга, об’єднавши рецепти, які використовують у домах, де живуть сестри–служебниці Непорочної Діви Марії.

Флірт «Чорного полковника»

Флірт «Чорного полковника»

Бути в Криму і смакувати чужоземні вина — просто не розумно. А той, хто не зміг потрапити на чорноморське узбережжя, насолоду (гірчинку чи кислинку) літнього відпочинку може відчути на смак і вдома — з келиха кримського вина. (Благо, продукцію «Масандри», «Магарачу», винзаводів «Інкерман» та «Новый свет») можна придбати не лише на півострові). Усім любителям виноградних градусних напоїв — щоб зорієнтуватися в розмаїтті — не завадить своєрідний винний путівник.

Смачна юшка з дешевого лосося

Завжди є винятки з правил. І стосовно недорогої риби, з якої не можна приготувати страви відмінної якості, теж. Багатовікова народна мудрість, наштовхуючись на ринкові реалії, інколи дає збій. У випадку, якщо ви знаєте, де у вашому місті є оптова рибна база (у Києві одна з таких, наприклад, на Оболоні, біля пивзаводу), та вмієте власноруч і засолити форель чи лосося, і засмажити стейки, й уху зварити. Якщо руки до приготування з тушки великої рибини ще не доходили, дослухайтеся до порад нашої читачки, кулінарки–домогосподарки Світлани Блажнової. І тоді ви зможете за помірну ціну приготувати вишукані рибні делікатеси.