Пальчики оближеш. Із кмином

11.11.2009
Пальчики оближеш. Із кмином

Даша Малахова.

Мало хто перші страви їсть без шматка хліба чи підсмаженої грінки. Якщо докласти зусиль і витратити більше часу на «супровід», то випічка може під час трапези навіть затьмарити головну страву.

Упорядниця кулінарних рецептів із домів служниць Непорочної Діви Марії сестра Ольга, авторка книги «Кулінарні секрети», серед інших пропонує такі два універсальні додатки до супів: капуснячки та кминові пальчики. Тісто для капуснячків потребує 250 г борошна, 140 г вершкового масла або маргарину, 2 яйця, 4 жовтки, 4 столові ложки сметани, 35 г дріжджів, 1 столову ложку цукру, сіль. Спочатку у просіяне борошно додаємо натертий на грубій тертушці маргарин (чи масло), яйця, жовтки, сметану з розтертими у ній дріжджами, сіль, цукор. Швидко замішуємо тісто. (Якщо воно загусте, треба додати ще трохи сметани). Потім тісто розкачуємо у формі прямокутника завтовшки 0,5 сантиметра. Уздовж довгого краю викладаємо підсмажену з цибулею капусту й один раз закручуємо тісто. Краї притискаємо і відрізаємо вздовж притиснутого краю. «Ковбаску» кладемо на змащене жиром деко рубцем униз і ріжемо впоперек на частинки завдовжки 5–8 см. Ставимо у тепле місце на 20 хвилин, щоб тісто «підросло», змащуємо збитим яйцем і випікаємо у духовці, допоки капуснячки не зарум’яняться.

Для приготування кминових пальчиків беремо 250 г маргарину, 2 яйця, ложку сухих чи 25 г звичайних дріжджів, 2 столові ложки сметани, четвертину чайної ложки солі, кмин (або мелену паприку). Дріжджі розтираємо зі сметаною. До просіяного борошна (300—350 грамів) натираємо на тертушці маргарин, додаємо яйця (жовтки солимо). Усе січемо ножем і замішуємо тісто, поступово додаючи сметану з дріжджами. (Воно має бути трішки м’якше, ніж на вареники). Розкачуємо тісто завтовшки 1 см і нарізаємо смужки завширшки 1–1,5 см та завдовжки — 7–8 см. Викладаємо на змащене жиром деко. Пальчики змащуємо збитим яйцем і притрушуємо кмином (чи паприкою). Залишаємо пальчики на 15—20 хвилин у теплому місці, щоб тісто підійшло. Потім ставимо у розігріту до 250 градусів духовку і випікаємо до готовності.

Можна спробувати приготувати ірландський картопляний хліб, рецепт якого пропонує авторка книги «Картата потата» і донедавна ведуча однойменної телепрограми Даша Малахова. Для домашнього пекарства потрібно 110 г натертого твердого сиру, 175 г борошна, 1 пакет розпушувача тіста, 1 яйце, 2 столові ложки молока, 1 дрібно нарізана ріпчаста цибулина та подрібнені 3 «пір’їни» зеленої, 1 натерта на крупну тертушку велика картоплина, 3—4 гілочки кмину, 1 чайна ложка гірчиці, вершкове масло, трохи кайєнського перцю і сіль. Для початку треба просіяти через сито борошно з розпушувачем тіста. Додати перець, обсмажену на вершковому маслі ріпчасту цибулю, картоплю та дві третини сиру. Окремо змішати яйце, молоко, гірчицю, сіль і поєднати з борошном. Вимісити тісто. Додати зелену цибулю і знову вимісити, додаючи трохи борошна. Сформувати хліб і покласти його на деко, застелене папером для випікання, зверху трохи притрушене борошном. Хліб присипати листочками кмину і залишками тертого сиру. Випікати у духовці 40 хвилин при температурі 160 градусів.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>