64-й... ювілейний

22.08.2007
64-й... ювілейний

Палац кiно.

                Попри цифру 64, цьогорічний кінофестиваль буде ювілейним — відзначить своє 75-річчя. Перший фестиваль відбувся 1932 року, але в роки Другої світової війни цей кінофорум, який є найстарішим у світі, не проводився. У зв'язку з ювілеєм фестиваль матиме певні особливості. У журі головного конкурсу цього року ввійдуть винятково кінорежисери, які своїми фільмами залишили помітний слід на попередніх венеціанських форумах — такий хід уже застосовували на святкуванні 50-річчя фестивалю 1982 року. «Чудову сімку» режисерів-суддів у 2007-му очолить китаєць Чжан Імоу, а лауреатом Почесного «Золотого лева» за внесок у мистецтво кіно буде 48-річний американський кінорежисер, сценарист та продюсер Тім Бартон. Але з нагоди ювілею ще одного почесного «Золотого лева. 75-річчя» вручать видатному італійському кінорежисеру Бернардо Бертолуччі.

 

                Ведучою церемоній відкриття та закриття фестивалю, що традиційно проходить на фешенебельному острові Лідо, буде молода італійська акторка Амбра Анджіоліні, яка стрімко набирає популярності. Директором фестивалю четвертий рік поспіль залишається Марко Мюллер. Відібрані дирекцією фільми демонструватимуться в кількох секціях: головному конкурсі художніх повнометражних фільмів — «Венеція-64», позаконкурсній програмі художніх повнометражних фільмів, конкурсній програмі новаторських та експериментальних фільмів «Горизонти» та конкурсі короткометражок. Спеціальна секція «Таємна історія італійського кіно» проводиться вчетверте і цього року з ініціативи американського кінорежисера Квентіна Тарантіно присвячена так званим спагеті-вестернам. Буде показано 32 кращих зразки цього жанру. Програму 22-го Міжнародного тижня кінокритики та «Венеціанських днів» укладали організатори цих секцій, дирекція кінофестивалю в процес не втручалася. На фестивалі також буде демонструватися ретроспектива фільмів німецького кінорежисера Александра Клюге.

                Відкриє фестиваль 29 серпня конкурсний фільм 35-річного британського режисера Джо Райта «Спокута», в якій головні ролі виконують Джеймс Макевой та Кейра Найтлі. Події розгортаються в багатому вікторіанському готичному маєтку в найспекотніший в Англії день літа 1935 року. Початкуюча письменниця, дівчина з багатою уявою, звинувачує коханця своєї сестри в злочині, який він не здійснював. Це психологічна драма з любовним та кримінальним елементами. Закриватиме фестиваль 8 вересня дебютний фільм китайського режисера Алексі Тана «Брати по крові», кривава гангстерська драма, події якої розгортаються в Шанхаї 30-х років минулого століття. Вона зроблена в стилі ранніх фільмів режисера з Гонконга Джона Ву, який є її продюсером. Фільм «Брати по крові» власне є переспівом класичного гангстерського фільму Джона Ву 1990 року «Куля в голову».

                Укладачі головного фестивального конкурсу намагалися зібрати в ньому на паритетних засадах роботи молодих, перспективних кінематографістів, які є надією кіно, та грандів світової кінорежисури: британців Кена Лоуча та Кеннета Брана, американця Веса Андерсена і, безперечно, славетного гонконзького режисера Анга Лі, який останнім часом частіше працює в Голлівуді. 2005 року знята в США стрічка Лі «Горбата гора» отримала головну нагороду Венеціанського кінофестивалю. Цього року він виносить на суд журі знятий в Китаї трилер «Хіть, обережність». Лівак та вічний борець за права британського робітничого класу Кен Лоуч представить у конкурсі стрічку про нелегальне працевлаштування в сучасній Британії «Це вільний світ». Росiйський кiнорежисер Микита Михалков представить у конкурсi свiй новий фiльм «12».

                Цього року в титрах конкурсних фільмів особливо багато прізвищ славетних голлівудських акторів. В біографічному фільмі режисера Тода Хейнса «Я не там» про легендарного американського рок-барда Боба Ділана роль головного героя в різні періоди його життя грають шість акторів, серед них і Річард Гір. Акторка Шарліз Терон виконує головну роль у стрічці режисера Пола Хаггіса «В долині Ілая». Бред Пітт отримав центральну роль у біографічній стрічці про славетного американського бандита з Дикого Заходу «Вбивство Джессі Джеймса». Акторська гра Джорджа Клуні є окрасою трилера «Майкл Клейтон». У фільмі британського режисера Кеннета Брана «Детектив» за однойменною п'єсою славетного драматурга Гарольда Пінтера головні ролі виконують англійські суперзірки Джуд Лоу та Майкл Кейн. У новій роботі американського пересмішника Вуді Аллена «Мрія Кассандри» «виблискують» британські зірки Еван Макгрегор та Колін Фаррел. А молода голлівудська суперзірка Скарлетт Йоханссон дебютує в режисурі комедією «Щоденники нянечки».

                Цього року гості фестивалю мають змогу побачити не лише нові фільми, а й оновлений фасад «Палаццо дель Чінема» — кінотеатру, де відбуваються головні фестивальні заходи. З нагоди ювілею дирекція запросила оновити екстер'єри головного італійського храму кіно славетного кінодекоратора Данте Ферретті. Він вісім разів номінувався на «Оскара» й одного разу таки отримав почесну статуетку — за фільм Мартіна Скорсезе «Авіатор». Теперішній вигляд «Палацу кіно», який Ферретті розробив 2004 року, змінено в стилі його ж декорацій до фільму Федеріко Фелліні «Репетиція оркестру». Новий дизайн «Палацу кіно» цілком відповідає принципам та філософії венеціанського бієнале.