Хабар невідомого походження

05.12.2006

      Уже кілька днів поспіль мерія Харкова та обласне Управління боротьби з економічними злочинами публічно з'ясовують стосунки на тлі великого  корупційного скандалу. Яблуком розбрату стали 38,5 тисячі гривень, які приніс для вирішення житлової проблеми пересічний харків'янин начальнику управління квартирного обліку міськвиконкому Геннадію Бакаляру. Той факт, що гроші таки були, ніхто з опонентів не заперечує. Але їх походження і спосіб передачі обидві сторони коментують абсолютно по-різному.

      Версія правоохоронців для такої захоплюючої історії аж надто буденна. Як повідомив журналістам начальник харківського УБЕЗу Сергій Мережко, безквартирний громадянин поскаржився міліції на Бакаляра ще в липні місяці. Увесь цей час убозівці тримали цю проблему на контролі й ось днями таки визріли до проведення спеціально підготовленої операції. Оснастивши «потерпілого» відповідною апаратурою та вказаною чиновником  сумою грошей, вони дружно вирушили в бік мерії. Як тільки громадянин залишив  кабінет управлінця, туди зайшли вісім співробітників УБЕЗу, переодягнені у цивільне, і спіймали чиновника, так би мовити, на гарячому. Тобто «при огляді знайшли вказану суму грошей». Можливо, процес складання протоколу минув би без ексцесів, якби на місце корупційної НП не прибув загін хлопців внутрішньої охорони міської управи на чолі з мером  Михайлом Добкіним та секретарем міськради Геннадієм Кернесом. У результаті п'ятнадцять осіб ледве не зірвали вісьмом полісменам сплановану операцію і навіть встигли побити кількох оперативників. Більше того, у ході потасовки хтось із чиновників встиг викликати до мерії усе міліцейське начальство і одразу три карети швидкої допомоги. Одна з них забрала до лікарні Геннадія Бакаляра, оскільки в того через надмірне хвилювання стався гіпертонічний криз.

      Версія управлінців, у свою чергу, колоритніша  за сюжетом. На спеціально скликаній прес-конференції Михайло Добкін з Геннадієм Кернесом  повідомили, що оперативники, зайшовши до кабінету чиновника, зачинили двері спочатку на ключ, а потім для більшої надійності ще й підперли стільцем. Потім недбало кинули  на підлогу заплямовані червоною фарбою гривні й силою змушували Бакаляра доторкнутися до грошей рукою. Той тримався як міг і таки дочекався допомоги колег. Правда, після пережитого стресу того ж вечора потрапив до реанімації.

      Ще більш колоритно мер та секретар міськради подали пресі власне бачення першопричини наїзду оперативників на управлінця. Виявляється, винен в усьому екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко з його інтригуючою фразою, кинутою наостанок  у зал Верховної Ради: «Снаряди лягають все ближче, Євгене Петровичу. Вже зафіксували на хабарі для передачі секретарю Харківської міськради на 300 тисяч гривень». Пізніше відставлений урядовець пояснив, що мав на увазі історію, яка перебувала в полі зору правоохоронців всю осінь. А саме: керівник однієї з комерційних фірм пропонував директору іншої бізнесової структури передати для залагодження якоїсь справи через нього Геннадію Кернесу 70 тисяч доларів. Половина вказаної суми вже потрапила до харківського високопосадовця. Причому як попередні переговори із згадкою про секретаря, так і сам факт передачі грошей правоохоронці зафіксували на аудіо-відеотехніку. Більше того, вони навіть встигли затримати посередника-здирника. «Тому, — говорить Юрій Луценко, — я й передав привіт одному харків'янину Євгену Петровичу».

      Останнє ім'я та по батькові у харківських чиновників викликало стійку асоціацію з народним депутатом Кушнарьовим. Причому не лише тому, що нині відомий «регіонал», а в недалекому минулому  персональна «жертва» апарату Луценка був активним поборником відставки глави міліцейського відомства. Як повідомив Михайло Добкін, у нього  й раніше була інформація про те,  що в стінах МВС визріває провокація, «спрямована проти керівників Харкова для прив'язки цього до Кушнарьова. Ми знали, що ці дії будуть схожі на спробу дачі хабара одному з високопосадовців міськвиконкому».  За словами мера, у нього є інформація про те, що правоохоронці кілька днів тому затримали людей, у яких вибивають згоду «дійти до кабінету секретаря Геннадія Кернеса і здійснити протиправні дії шляхом передачі грошової суми у розмірі 300 тисяч гривень».  Причому харківські виконавці  міністерського плану «так поспішали доповісти Луценку перед його виступом у Верховній Раді, що бажане видали за дійсне». А тому, аби  врятувати ситуацію бодай заднім числом, провели операцію в кабінеті Бакаляра.

      Останнього на роль жертви за словами чиновників, теж обрали не випадково. Вони говорять, що один iз високопосадовців МВС у листопаді просив Бакаляра виділити  для його батька-харків'янина земельну ділянку. Начальник «квартирного» управління відмовив, оскільки наразі не має такої можливості. Той факт, що вищезгаданий генерал приїздив у листопаді до Харкова, Добкін із Кернесом розцінюють як спробу психологічного тиску на незговірливого управлінця, хоча сановитий «полісмен»  відвідував винятково міліцейський підрозділ і до мерії не телефонував.

      У свою чергу Сергій Мережко назвав версію чиновників необ'ктивною. Він говорить, що безквартирний громадянин вступив у переговори з Бакаляром ще в липні, тому називати проведену операцію чиїмсь замовленням під конкретний політичний момент безпідставно. За його словами, оперативники  діяли  в рамках закону. Тобто зафіксували  момент передачі хабара, зробили огляд місця події, написали протокол, передали справу до обласної прокуратури, яка вже призначила відповідні експертизи і порушила проти Бакаляра кримінальну справу. Цілком можливо, що відповідатимуть перед законом і охоронці з управлінцями, які, зчинивши бійку,  побили міліціонерів при виконанні ними службових обов'язків. Обидві сторони також запевняють, що зняли окремі епізоди цієї резонансної справи на відеотехніку й готові передати свої докази слідчим. Схоже, невдовзі харків'яни матимуть змогу переглянути  міліцейсько-чиновницький блокбастер ще й в ефірі місцевих телекомпаній.

      Iз цієї майже детективної історії можна було б дійсно посміятися, якби вона не була аж настільки сумною. Коментуючи події у міськвиконкомі, заступник голови облдержадміністрації Сергій Стороженко сказав, що озвучені деталі скандалу — лише початок. Невдовзі харків'яни з цього приводу почують нові факти та коментарі. І це не випадково. «Я абсолютно впевнений, — сказав він телекомпанії АТН, — що чиновництво уражене корупцією в районі, області, в місті. Вся Україна уражена корупцією і її рівень надзвичайно високий». Його слова підтверджує й статистика обласної прокуратури. За десять місяців року до суду було передано 33 корупційні кримінальні справи. Із сорока  службових осіб, яких притягли з цього приводу до кримінальної відповідальності, 31 — хабарники. Серед них службовці всіх рангів — міліціонери, митники, податківці, співробітники управління юстиції і МНС та управлінці органів місцевого самоврядування.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>