Закохані ковбої здатні перемагати

13.09.2005
Закохані ковбої здатні перемагати

Кращий актор Девiд Стретхейрн.

      Головний приз 62-го Венеціанського кінофестивалю, який закінчився минулої суботи, дістався фільму тайванського режисера Анга Лі (він кілька останнiх років працює в Голлівуді) «Гора Зламаний Хребет». У стрічці розповідається про двох ковбоїв із Техасу, які в молоді роки провели одне літо, разом випасаючи отару овець, а потім пронесли взаємну любов упродовж 20 років. У фільмі немає провокативних сцен, він є доволі делікатним, але рішення журі вручити «Золотого лева» стрічці «блакитного» забарвлення не вдовольнило багатьох критиків та глядачів. І не тому, що вона позбавлена художньої вартості, бо є доволі шокуючою, «революційною» формою вестерну, а з огляду на те, що фаворитом головного конкурсу вважалася інша, більш сильна та гідна головного призу робота — фільм американського актора та кінорежисера Джорджа Клуні «На добраніч і вдачі». В цій чорно-білій стрічці розповідається про часи маккартизму 50-х років, але й є цілком прозорі паралелі з теперішньою політичною ситуацією у США періоду правління президента Джорджа Буша. Фільм Клуні отримав нагороди за кращий сценарій та для кращого актора — Девіда Стретхейрна.
     Кращою акторкою названо італійку Джованну Меццоджорно, виконавицю головної ролі у стрічці «Бестія в серці». Приз за режисуру отримав француз Філіпп Гарель, постановник фільму «Звичайні коханці», любовної історії на тлі студентських заворушень у Парижі 1968 року. Спеціальна нагорода журі на чолі з італійським режисером Данте Феретті дісталася фільму «Марія» режисера Абелі Феррари. Французька акторка Жюльєт Бінош виконує в ньому роль актриси, яка до божевілля захоплюється своїм персонажем — Марією Магдаленою.

      Француженка Ізабель Юппер отримала почесного  «Золотого лева» за вагомий внесок у мистецтво кіно.

      Варто зазначити, що цього року стався неприємний інцидент: італійські ЗМІ повідомили прізвища переможців за кілька годин до початку офіційної церемонії — хтось із членів журі не вміє тримати таємниць.