Замість одного «битого» Бабіша — п’ять ще «не битих» коаліціантів: у Чехії домовилися про створення нової широкої коаліції

19.10.2021
Замість одного «битого» Бабіша — п’ять ще «не битих» коаліціантів: у Чехії домовилися про створення нової широкої коаліції

Петр Фіала: прем’єрське крісло наче й поруч, але сісти в нього поки що зась.

Прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш заявив ще минулої п’ятниці, що не погодиться на пропозицію президента Мілоша Земана і не візьметься за місію формування нового кабінету міністрів.

 

Він також оголосив, що рух ANO («Так»), який він очолює, піде в опозицію.


В інтерв’ю радіостанції Frekvence 1 Бабіш сказав, що він і його рух готові передати владу новоствореній правоцентристській урядовій більшості двох коаліцій — трипартійної SPOLU («Разом») і двопартійного альянсу — PIRSTAN.

 

Остання коаліція була створена під ці парламентські вибори у складі «Піратської партії» (перший склад PIR у її назві). Другий склад у назві альянсу STAN є абревіатурою від чеського «Старости і незалежні», тобто таке собі зібрання мерів міст та містечок і незалежних кандидатів.


Обидві коаліції, що складаються разом з п’яти партій, мають 108 місць у Палаті депутатів і відхилили пропозиції Бабіша про переговори про новий уряд за участю руху ANО, який у новому складі парламенту має 72 мандати.


Прем’єр-міністр повторив у радіоетері, що президент Земан у неділю, перед тим, як вирушити в лікарню, підтвердив своє зобов’язання доручити прем’єр-міністру місію сформувати новий уряд.

Бабіш хотів спочатку розповісти президенту про своє рішення, але з огляду на перебування Земана у відділенні інтенсивної терапії, зустріч перенесли до покращення стану здоров’я глави держави.


Рух ANO Бабіша отримав 72 місця на виборах до Палати депутатів, які відбулися 8 та 9 жовтня. Коаліція трьох правих партій SPOLU налічує 71 депутата, але за неї було подано більше голосів, ніж за ANO.

 

Президент Земан перед виборами заявив, що доручить місію формування нового уряду після голосування лідеру найсильнішої партії, а не коаліції.


SPOLU та PIRSTAN розпочали переговори щодо створення спільного кабінету міністрів у середу. Групи учасників переговорів спочатку розробляють її програму, а потім обговорюють кадрові пропозиції.

 

Наразі коаліціанти узгодили, що новим главою уряду Чехії стане Петр Фіала, який, у свою чергу, виклав на Чеському телебаченні проєкт державного бюджету на наступний рік.

 

Розмір державних витрат має скоротитися до приблизно 300 мільярдів крон у порівнянні з запропонованим раніше бюджетом уряду Андрея Бабіша у розмірі 376,6 мільярда крон. Фіала запевнив, що нова коаліція знає, на чому заощадити.


Найімовірнішому новому чеському прем’єр-міністру Петру Фіалі 57 років. Він має ступені професора, доктора філософії, займався викладацькою роботою, є депутатом парламенту Чехії та очолює з 2014 року Громадську демократичну партію.


Наразі чинний глава уряду Андрей Бабіш хоч і визнав свою поразку та заявив, що не претендує на посади, але все ж песимістично заявляє, що президент Земан перебуває в лікарні у відділі інтенсивної терапії, тому не може видати мандат на формування уряду Петру Фіалі та що така широка коаліція є нестійкою і вимагає багатьох внутрішніх узго­джень, тому новий уряд Чехії може бути сформований лише десь ближче до Різдва.