Вишневе море, соковиті кабачки та загадковий террін: рецепти Надії Гриб із Тернопільщини

08.07.2020
Вишневе море, соковиті кабачки та загадковий террін: рецепти Надії Гриб із Тернопільщини

Надія Гриб.

Дехто скаже: готувати в таку спеку — це така заморочка!
 
 
А дехто, навпаки, ще більше порине у кулінарну творчість, бо літо — це ж не тільки спека.
 
 
Це — оберемки овочів, цеберка ягід і яких тільки хочеш фруктів, і все це треба довести до ладу!
 
 
Так вважає Надія Гриб, наша сьогоднішня кулінарна порадниця, чудова господиня, берегиня свого роду.
 
«Я розкажу вам усе, що цікавить, бо і мені також цікаво. Але трошечки згодом, бо внук Артемко хоче їсти», — усміхається пані Надія.
 
І каже, що із задоволенням готує на велику родину, бо вона це любить, їй приємно створювати такий родинний затишок, смачну гармонію, це її надихає і окрилює. 
 
Нещодавно Надія Гриб перемогла в дуже великій кулінарній спільноті у конкурсі «Смачне літо». І справді стало цікаво: як це в таку спеку пекти чи варити?
 
Та ще й такі страви, що викликають захоплення у господинь. «Та й мені щойно сусідка каже: як ти печеш? Така спека, я ледве борщ зварила, а ти...» — говорить в унісон моєму запитанню кулінарна майстриня. 
 
А все тому, що хочеться. «Ми робимо те, чого бажаємо, про що мріється, незалежно від обставин, хоч у спеку чи в дощ. Я люблю і варити, і пекти, хоч, правда, мене більше тягнуло до кондитерства. Мрію здійснюю в родині — печу на всіх. І готую різні страви, такі, які подобаються всім».

«Можу цілий день провести на кухні»

«Пам’ятаю, я була в 5 класі, а біля мене жила сусідка, яка пекла пляцки на весілля, — поринула пані Надія у спогади. — Я дуже любила спостерігати, вчитися. Підходив моєї матусі день народження, і, звісно, треба було подумати про подарунок. На той час дітям кишенькових ніхто не давав, отож я вирішила спекти горіховий торт. Пригадала, які продукти вона для цього брала, але, звичайно, не все точно. Знала головне — тісто мало бути не густе. А духовка така, що закрити не можу, кличу на допомогу бабусю, поки мама на роботі. Трошки низ підгорів, але я його таки спекла, переклала кремом зі згущеного молока і масла. Маминій радості не було меж. Це і був мій перший тортик».
 
Зараз Надія Гриб пече чудові торти, але, наголошує, що не вчилася спеціально, отож кожен, хто забажає, також може і пекти, і варити. 
 
«Після 8 класу хотіла поступати на кондитера в коледж, а потім у харчовий інститут, але матуся мене не пустила далеко від дому, я в неї одна. Я жила за містом, у такому невеличкому хуторі, а в селищі неподалік відкрилося якраз тоді училище, де я й отримала спеціальність — кухар дитячого харчування. 
 
Після закінчення подала документи в інститут, але відразу не поступила. Вийшла заміж, народилася донечка, а потім який уже вступ? А в сім’ї моїй, до речі, найчастіше готував тато. Мабуть, я пішла в нього. Я можу проводити цілий день на кухні». 
 
Пані Надія радить і цікавитися рецептами, і вчитися у досвідчених господинь, але й творити свої смаки, без цього ніяк не можна. Це так приємно: принести на стіл цілий кошик, приміром, овочів, і створити страву, яка стане родзинкою столу. 

Кабачки — запечені бочки!

Якщо ще не визначилися, що приготувати на велику родину — почніть із кабачків. Ці смачні та симпатичні овочі й корисні, і малокалорійні, і яких тільки рецептів з ними не буває — від ананасів (кабачків з аличею, знаєте?) до котлет (котлети з тертим кабачком — це така смачна пухнастість!). Смачно приготовлена кабачкова ікра стала класикою родинного столу. Те, що кабачок майже весь (на 95 відсотків) складається з води, а решта — корисні речовини (красуням на замітку: кабачок навіть бере участь у виробленні колагену, тому шкіра тих, хто вживає кабачки, буде підтягнута і пружна), автоматично зараховує його у розряд дієтичних і улюблених.
 
  Раз уже ми з пані Надією почали з кабачків, то ще нагадаємо про цей диво-овоч: виводить зайву рідину, тобто зменшує набряки, поліпшує травлення. Та й загалом — наша земля його родить рясно і щедро, тому треба використати кабачковий сезон сповна.
 
Надія Гриб пропонує запекти кабачки з м’ясом у духовці. «Вони навіть смачніші за голубці й готуються просто», — запевняє вона. 
 
Отож інгредієнти: 3-4 кабачки, 600-700 г фаршу, 80 г рису, цибулина, зелень, 2 зубчики часнику, 1/2 ч. л. паприки (солодкої), сіль, перець — за смаком, 100-150 г твердого сиру.
Заливка: 300 г сметани, 1 ст. л. кетчупу, 100-150 мл води, сіль, перець — за смаком.
 
Молоді кабачки миємо, відрізаємо кінчики, нарізаємо кільцями. У миску кладемо фарш, додаємо порізану цибулю, відварений до напівготовності рис, дрібно порізані кріп,  петрушку і пару зубців часнику, видавленого через часникодавку, сіль, перець, паприку. Фарш добре перемішуємо і викладаємо між кружечками (їх ставимо «на ребро») на рівні з кабачками у форму для запікання.
 
Готуємо заливку: сметану змішуємо з кетчупом, солимо і перчимо. Доливаємо води, добре перемішуємо. Заливаємо кабачки сметанним соусом і посипаємо тертим сиром.
 
Розігріваємо духовку до 180 градусів. Запікаємо кабачки до години-півтори, щоб стали м’якими. Кабачки можна накрити фольгою, потім зняти, щоб зарум’янилися. Ніжні кабачки готові! Подавати зі сметаною, з подрібненою зеленню.

Ідеальна цвітна капуста

«Ну тут усе просто: якщо ви приготуєте ідеальний кляр, то ваша капуста і буде ідеальною!» — каже кулінарка. А знаєте, в чому цей секрет? Вона відповідає: «Секрет кляру, який і смачний, і хрумкий, і пишний, — горілка та газована вода. А ще — добре збиті яйця». 
 
Отож тепер, коли ми все знаємо про ідеальну капусту, починаємо готувати. 
 
Знадобиться: 400 г цвітної капусти, 100 мл молока, 1 л води, 2 лаврових листки, 2 ч. ложки солі.
 
Для кляру: 2 яйця, 1 ч. ложка олії, 15 г горілки, 50 мл газованої води, сіль, 100 г борошна, сухий базилік, чорний перець.
 
Воду з молоком (завдяки цьому капуста не темніє), сіллю і лавровим листком довести до кипіння, занурити капусту, розібрану на суцвіття, варити 3 хвилини.
Вийняти, промити холодною водою, обсушити паперовими рушниками, припудрити борошном (щоб краще взявся кляр). 
 
Приготування кляру. Яйця розділити на білки і жовтки. Білки охолодити. До жовтків додати олію, газовану воду (зробить кляр пухким), горілку (кляр менше вбиратиме олію), спеції, сіль, збити вінчиком, поступово ввести просіяне борошно, вимішати.
 
Поставити в холодильник на 10-15 хвилин.
 
Охолоджені білки збити міксером у стійку піну (вона зробить кляр пишним), додавши кілька крапель лимонного соку або оцту і дрібку солі. Акуратно вмішати збиті білки у кляр. Занурити капусту в кляр, посмажити у великій кількості розігрітої олії. І насолоджуватися цим особливим смаком негайно!
 
«П’яна» капуста. 

Террін по-болгарськи — «пальчики оближеш»!

«Ніжна, ароматна страва, ошатний вигляд, цікава й апетитна. Приготуйте цю смачну страву з печінки до обіду або вечері, не пошкодуєте, — переконує Надія Гриб. — Скористайтеся цим рецептом, у вас вийде дивовижно!». Швидкий і смачний рецепт! 
 
Потрібно: 500 г курячої печінки, кріп, петрушка, зелена цибуля за смаком, 0,5 ч. л. солі, 8 шт. яєць, чорний перець (мелений) за смаком.
 
Окремо відварити курячу печінку і 4 яйця, потім печінку слід порізати великими шматками, яйця — четвертинками. Дрібно порізати зелень і цибулю.
 
Збити 4 яйця з сіллю і перцем. Додати зелень, цибулю, печінку, яйця і акуратно все перемішати. Викласти суміш у форму, змащену жиром для запікання, і поставити в духовку, розігріту до 180 градусів, на 40 хвилин.
 
Відварене яйце з курячою печінкою створюють гарний візерунок у розрізі. Для того щоб запіканка вийшла щільною, можна додати 1,5-2 столові ложки пшеничного борошна в заливку. Спечіть, потіште себе і родину!
 
Террін: звучить цікаво, смакує теж.

Бісквіт із вишневими хвилями

Нарешті ця чудова підрубрика — десерти. У кулінарної майстрині з Чорткова є дуже багато рецептів чудової випічки.
 
У спеку вона пропонує легенький варіант торта — бісквіт із вишневими прошарками. «Десерт, який припаде до смаку і дорослим, і дітям. Всередині ніжний крем-чіз, соковита кисленька вишня і м’які бісквіти.
 
Оригінально і дуже легко. Форма 24d», — починає вона диктувати рецепт.
 
Інгредієнти для бісквіту: 6 яєць, 150 г цукру, 1 ст. борошна, 3 ст. л. води, 1,5 ч. ложки розпушувача, дрібка солі та ванілі.
 
Яйця збивати, поки маса не збільшиться в об’ємі вдвічі. Поступово додати в них цукор і ванільний цукор, збити, поки цукор не розчиниться. Далі збиваємо на малих обертах і додаємо воду, всипаємо у два прийоми просіяне борошно і вимішуємо лопаткою.
 
Викладаємо тісто у форму, застелену пергаментним папером, та випікаємо при температурі 175 градусів 35-40 хвилин до готовності (перевіряємо дерев’яною шпажкою). 
 
Залишаємо корж охолоджуватися. Потім розрізаємо його на 2 коржі.
 
Вишневий соус: 350-400 г вишні, 70 г цукру, 20 г кукурудзяного крохмалю, 2 ст. л. лікеру «Амаретто» (за бажанням). 
 
Вишню без кісточки змішати з цукром і 50 г води в сотейнику і довести до кипіння, влити розведений в 30 г води крохмаль і проварити 3 хвилини. Зняти з вогню і додати «Амаретто».
Вершково-сирний крем: 350-400 г — сиру (збити блендером), 300 г вершків (від 33%), 140 г цукрової пудри. 
 
Усі інгредієнти крему (сир, вершки і цукрову пудру) змішати разом, збивати, починаючи з мінімальної швидкості, поступово збільшуючи до максимальної (3-5 хвилин до пишної маси).
Збираємо торт (від низу до верху): бісквіт — вишня — крем — вишня — бісквіт.
 
Бісквіт з вишневими прошарками.
 
Смачного, соковитого літа!