Пелюстки-кальмари та ніжні капкейки: рецепти від Марти Лози з Тернополя

02.12.2020
Пелюстки-кальмари та ніжні капкейки: рецепти від Марти Лози з Тернополя

Марта Лоза з родиною.

Такі господині, як наша сьогоднішня порадниця Марта Лоза, напевне, переможниці й по життю, а не лише в кулінарних конкурсах.

 

Але кулінарні конкурси, кулінарія загалом — це як одна з гілок дерева любові, яке плекає в собі 27-річна господиня.


«Дружина добровольця, учасника бойових дій. Мама Іванки та Матвійчика. Займаю активну національно свідому громадську позицію. Співорганізатор спортивно-патріотичного дитячого табору «Сіверська Січ» на Чернігівщині», — розповідає про себе пані Марта, учасниця Революції гідності, соціальна працівниця.


Чи ж не дивом видаються ці її пишні торти у квітах і зацукрованому листі, фруктові пироги і гарніри з пікантними доповненнями у зв’язку з серйозною діяльністю і твердою позицією, яку вона займає?

Дива є!

Але дива є, і Марта Лоза в цьо­му більш ніж упевнена.

 

«Це все неважко робити і встигати, коли любиш те, що робиш, і знаєш, для чого це робиш», — розповідає вона про любов у деталях як про основну причину рукотворного дива.

 

«Я українка, якій небайдужа доля України. Співтворець iз чоловіком громадської організації та успішного проєкту таборування дітей на Чернігівщині (також приймали дітей iз Сіверськодонецька). Я християнка, волонтер, займаюсь благодійністю. Працювала з людьми з ментальними потребами. Член міжнародної спільноти «Віра і Світло» для родин і осіб iз ментальними особливостями. Я дружина, мама, кулінар», — продовжує вона.


Марта Лоза — любителька солодкої випічки. Каже, що чоловіку смакують каші та м’ясо. А малеча полюбляє фрукти, молочні страви, макарони і різні цікавинки з м’ясом. Тому їй є на чому «розігнатися»: готувати треба з різних продуктів і різні страви. Пані Марта зізнається, що серйозно кулінарити почала лише під час декретної відпустки, всього навчилася, а чого не навчилася — наполегливо вчиться. «Насправді це не щось грандіозне», — переконана вона і радить господиням пекти, готувати, експериментувати з продуктами, бо все вдасться!

Кальмари — смачні морські пелюстки!

 

Смачно приготовлені кальмари — прикраса святкового столу і насолода для любителів морепродуктів, переконана Марта Лоза. Такі приготувати просто й легко!
Маринад: пучок петрушки, 50-60 мл олії, 1-2 зубчики часнику (за смаком), сік 1/3 лимона чи лайма, сіль, перець. Усе перебити блендером.


Почистити кальмари і зробити на філе надрізи ножем (сіточку), не прорізаючи до кінця. Залити маринадом. Дати постояти 30 хвилин. Посмажити на сковорідці до готовності до 5 хвилин. Подавати з дольками лимону на окремій тарілочці. Виходить гарно й смачно!

  
Фруктове пюре — дитяча насолода

  


Хоча, як кажуть господині, не лише дитяча. За рецептом пані Марти це пюре вдається дивовижним. Вона пропонує такі варіанти: яблуко + гарбуз, яблуко + морква, яблуко + груша.
Потрібно: 3 кг яблук, 1 кг гарбуза, або 1 кг моркви, або 1 кг груш, 1 л води.
Для пюре яблуко + чорнослив: 3 кг яблук, 250 г чорносливу без кісточки, 500 мл води (можна більше).
Фрукти чи овочі почистити від шкірки та середини, порізати кубиками, закинути в каструлю з водою і поставити на середній вогонь. Як закипить — вогонь зменшити. Час варіння — приблизно 20-25 хвилин. Зняти з вогню і збити блендером. Поставити на вогонь iще на 5 хвилин. Закрити в стерилізовані банки. Це взимку буде як знахідка!


М’які та ніжні капкейки

Капкейки — це такі кекси з начинкою. Марта Лоза запевняє, що вони вдаються з першого разу, і ділиться цим чудовим рецептом.
Тісто для капкейків: масло — 80 г, цукор — 100 г, ванільний цукор — 1 пакетик, яйця — 2 штуки, борошно — 150 г, розпушувач — 1 ч. л., сіль — дрібка, молоко — 50 мл. Усі складові мають бути кімнатної температури.


Збити міксером масло з цукром та ванільним цукром. Додаємо по одному яйця. Вмикаємо низьку швидкість міксера і всипаємо борошно, розпушувач, дрібку солі. Коли в тісто вмішали борошно — доливаємо молоко. Для шоколадних капкейків: додати до тіста какао.


Заповнюємо на 3/4 паперовi форми. Випікаємо в розігрітій духовці при 170 градусах близько 20 хвилин. З однієї порції виходить 12-14 капкейків (на великі паперові форми).
Коли капкейки спеклися, робимо невеликий отвір і начиняємо (у рецепті — варення з чор­ниць і варене згущене молоко).
Зверху прикрашаємо масляним кремом. І прикраса столу готова!


Яблучний тарт — диво яблучної випічки

 

Про яблучну випічку вже можна писати оди: запашна, родом iще з дитинства, неймовірно смачна і водночас — проста, родинна. Марта Лоза доповнює: й ідеально до теплих напоїв у прохолоду. Рецепт її яблучного тарта особливий, і це засвідчують господині своїми фотозвітами.


Тісто: борошно — 350 г, цукор — 50 г, сіль — дрібка, масло — 180 г, холодна вода — 100 мл.


Змішати борошно, цукор, сіль. Додати масло порізане кубиками і холодну воду. Замісити тісто і поставити в холодильник мінімум на годину.
Начинка: яблука — 5 шт. (середні), цукор — 100 г, крохмаль — 30 г, сік половини лимона, кориця, мускатний горіх за смаком.


Очистити яблука від шкірки та серединки. Порізати на кубики. Додати цукор, крохмаль, сік лимона та спеції. Готовий тарт присипати цукром. І маєте яблучну насолоду!


Морквяно-апельсиновий торт — додай барв у прохолоду!

Цей пиріг, каже господиня, «коли хочеться чогось нового й оригінального. Дуже цікавий смак, ідеальне поєднання вологих морквяно-апельсинових коржів iз горішками, сметанковим кремом та апельсиновим желе».


Коржі (на форму діаметром 20 см): борошно — 260 г, цукор — 250 г, олія — 150 мл, морква — 250 г (натерта на дрібній терці), апельсиновий сік — 120 мл, кориця — 4 г, грецькі горіхи — 100-150 г, сода — 1 ст. л. (погасити оцтом), сіль — 1/2 ч. л., цедра одного апельсина.


Змішати сухі та мокрі інгредієнти. Випікати при температурі 170-180 градусів близько 50 хвилин. Час залежить від духовки. Перевіряйте на готовність. Головне — не пересушити. Коржі виходять вологі.
Апельсиновий прошарок: апельсинове желе — 1 пачка, м’якоть 1 апельсина, вода — 200 мл. Розвести желе з водою за інструкцією. Додати порізану м’якоть апельсина. Вилити в форму діаметром 18 см. Дати час застигнути.


Крем: сметана 22% — 800 г (зціджувала на марлі, вийшло 500 г), цукрова пудра — 70 г, ванільний цукор — пакетик.
Збити сметану з цукром. Додати ванільний цукор.
Покриття: сметана густа — 200 г, масло — 200 г, цукрова пудра — 100 г, білий шоколад — 2 плитки. Якщо хочете когось вразити своїми кулінарними талантами — печіть, усе вдасться!


Торт для донечки

 

«Пекла з любов’ю для своє донечки. Вийшло красиво і головне — дуже смачно. Тепер це один з улюблених тортів нашої родини. Ділюсь вдалим рецептом», — коментує свій черговий смачний шедевр кулінарна майстриня, хоча, якщо навіть споглядати зображення цього торта, — усі коментарі зайві. Він чудовий!


Бісквіт: яйця — 6 шт., цукор — 130 г, борошно — 130 г, розпушувач — 5 г, ванільний цукор — пакетик, сіль — дрібка.


Збиваємо яйця з цукром, додаємо борошно, розпушувач, ванільний цукор, сіль. Ділимо тісто на 3 частини і випікаємо 3 коржі 12-15 хвилин при температурі 180 градусів. Пекла на великому декові, потім розрізала вздовж на дві смужки. Вийшло 6 смужок.


Начинка: заморожена смородина — 250 г, цукор — 80 г, кукурудзяний крохмаль — 15 г, вода — 1 ст. л. Розвести крохмаль iз водою. Поставити на плиту смородину з цукром. Коли цукор розтопиться — ввести крохмаль. Проварити 10-15 хвилин і залишити вистигати.


Крем: сметана 22% — 2 л (зціджувала на марлі, вийшло 1200 г), цукор/цукрова пудра — 170 г, ванільний цукор — пакетик. Збити зціджену сметану з цукром. Додати ванільний цукор.


На бісквітні смужки намастити смородину, зверху викласти крем. Скрутити равлика вертикально. Обмотати харчовою плівкою.


Зверху покрити ганашем на білому шоколаді з додаванням смородини. Краса, що в даному випадку іменується тортом, — готова!
З груднем, господині! Натхнення на нові смаколики і смачного!