«Хай святкує з нами вся наша родина!» Рецепти ошатних страв від Оксани Костик із Закарпаття

30.12.2020
«Хай святкує з нами вся наша родина!» Рецепти ошатних страв від Оксани Костик із Закарпаття

Оксана Костик.

Звісно, у пісні, яку винесено в заголовок, йдеться про велику родину нашого народу.

 

Але карантин вніс певні корективи у цьогорічне святкування і надав цій метафорі прямого звучання: на цей раз святкуватимемо в родинах.

 

«І це також добре! — вважає Оксана Костик, чудова кулінарка з Іршави, що на Закарпатті, зразок і порадниця для багатьох господинь. — Бо родина — це основне, що є у нас, це те, що нас надихає, наш тил і наші крила».


Оксана Костик завжди жила родиною і заради родини.

 

«Приготуй ще цю страву, вона була такою смачною!» — для неї найвища похвала і натхнення.

 

Господиня каже, що готування нітрохи не стомлює її, а навпаки — дає поштовх і для власного розвитку, і для самовдосконалення, і для творчості.


Пані Оксана — впевнена й успішна жінка, має дві вищі освіти, власну справу, а от бачите, як буває: хочеться творити на кухні, щоб бути потрібною рідним, щоб їм допомагати у такий спосіб, домашній, зручний, затишний.

 

«Я — щаслива жінка!» — каже Оксана Костик і додає, що для цього не треба так багато, головне — щоб родина була дружна, здорова, щоб були взаєморозуміння і взаємопідтримка.


Діти — донечка-студентка, майбутня журналістка, і син, багаторазовий чемпіон України, призер чемпіонатів Європи та світу, — та чоловік підтримують маму і дружину та заслужено вважають її берегинею родини.

 

«Наша квартира переповнена нагородами сина, медалями та кубками. Антоніна — успішна студентка. Діти — гордість та втіха всієї нашої родини», — каже щаслива берегиня родини.


Новорічне свято у родині Оксани Костик буде затишним і смачним. Господиня має чудові рецепти і знає, що це будуть страви з тих, про які кажуть: «Хочу ще!».

Різдвяний сирник

А хто ж не скаже цього про сирник — легенду і казку смачної випічки? «Дуже люблю сирники. Це те, що завжди мені вдається і смакує всій моїй родині. Рецепти сама собі створюю. Пропоную спекти надзвичайно ніжний сирник із шоколадом», — заохочує до «смачної ніжності» на кухні Оксана Костик.
Форма 27 на 37.


Тісто: 250 г маргарину (масла), 200 г цукру, 100 г сметани, 2 жовтки, 30 г какао (темне), 350-400 г борошна.


Холодний маргарин перетираємо з борошном на крихту, додаємо жовтки, цукор, розпушувач, просіяне какао та замішуємо тісто. Виходить м’яке, трохи липкувате. Замотуємо в харчову плівку та ставимо в морозилку на пів години.

 

Тим часом готуємо сирну масу: 2,3 кг сиру кисломолочного, 150 г сметани, 8 яєць та 2 білки з тіста, 300 г цукру (можна й більше), 20 г ванільного цукру, 2 пудинги (брала зі смаком вершків), 2 ложки кукурудзяного крохмалю.


Сир перебиваємо блендером разом зі сметаною та цукром. Додаємо жовтки, ваніль, пудинги, крохмаль. Окремо збиваємо білки та додаємо до сирної маси. Все ретельно змішуємо лопаткою. Маса виходить однорідна та повітряна, легко виливається.


Виймаємо тісто з морозилки, розкачуємо на пергаменті, вкривши і верх тіста пергаментом, щоб не прилипало. Переносимо у форму, формуємо бортики, виливаємо сирну масу. Випікаємо годину при температурі 170 градусів, але дивіться за своєю духовкою, до сухого сірника.


Вимикаємо духовку і залишаємо ще на пів години там охолоджуватися. Коли добре вистигне (3-4 год.), зверху поливаємо розтопленим шоколадом. Дуже пухкий та повітряний буде сирник.

Святковий торт — на найкращі події!

«Цей торт готувала на день народження синочка. Оскільки він полюбляє різні ягоди в торті, тому використовувала смородинове та малинове конфі. Складається з трьох різних бісквітів», — розповідає Оксана Костик.

 

Вона наголошує на барвах страв, відтінках і смаках — якщо рідна людина любить, приміром, ягоди, їх можна додати всюди, навіть до м’яса. А до торта — й поготів!


Отож корж білий: 6 білків, 5 ложок цукру, 6 ложок борошна, ложка кокоса (дрібного), пакетик ванільного цукру, пакетик розпушувача.


Збиваємо білки, додаючи поступово цукор до стійких піків, наприкінці — борошно, кокос, розпушувач. Випікаємо при температурі 180 градусів до сухої палички. Форму для торта брала d26.
Жовтий корж: 6 жовтків, яйце, 4 л. цукру, 6 ложок борошна, 50 г води + 50 г олії, 0,5 ч. ложки куркуми, пакетик розпушувача.


Збиваємо добре жовтки + 1 яйце, додаючи цукор до побіління, потім — воду, олію, наприкінці борошно, розпушувач та куркуму. Випікаємо так само, як попередній бісквіт — до сухої зубочистки.


Шоколадний бісквіт: 5 яєць, 5 ложок борошна, 5 ложок цукру, 4 ложки какао темного, 100 г олії, 100 г води, пакетик розпушувача, 0,5 чайної ложки соди (погасити оцтом).


Розділяємо білки і жовтки. До жовтків додаємо всі інгредієнти, наприкінці добавляємо збиті білки. Випікаємо при температурі 180 градусів до сухої палички. Даємо добре охолонути і перерізаємо навпіл.
Готуємо малинове та смородинове конфі.


Смородинове конфі: 400 г смородинового пюре (сира смородина перемелена з цукром), 200 г води та 20 г желатину, розчиненого у 100 г води. Довести смородину до кипіння, після цього влити набухлий желатин. Процідити через густе сито в форму для застигання. Краще брати форму меншу, ніж торт. Так само — з малиною.


Крем: 1 кг сиру перетертого (можна сиркову масу), 500 г вершків, 200 г цукрової пудри, цедра з одного лимона, столова ложка лимонного соку, ваніль.
Вершки збити до стійких піків, додати частинами сир, пудру та цедру за смаком.


Для покриття використати білий ганаш: 400 г білого шоколаду розтопити на водяній бані, зняти з вогню і додати 200 г масла кімнатної температури. Збивати міксером довго, поки маса не стабілізується.
Скласти торт: корж, крем, конфі, крем, корж — і так далі. Вийде дуже смачно і по-справжньому святково!

Салат морквяний

З ним також буде святково! Гарний салат на новорічний стіл: легкий, ошатний, барвистий. Салати на цьогорічному святкуванні — в особливому фаворі.


Потрібно: 2 шматки курячого філе (500 г), 5 яєць,  400 г маринованої кукурудзи, 400 г маринованих шампіньйонів, 300 г твердого сиру, 300 г моркви по-корейськи, майонез, спеції за смаком (сіль, перець).


Приготування: куряче філе відварюємо, ріжемо на кубики. Так само нарізаємо твердий сир, яйця, гриби. Цибулю подрібнюємо. Додаємо моркву по-корейськи і заправляємо майонезом зі спеціями. І маєте смачний салат до свята!

Кнедлики на пару — з ними хоч на весілля!

«Кнедлики — відома святкова страва на Закарпатті. Їх готують на весіллях, подають майже на всіх святкових застіллях. Рецептів — безліч! Коріння цієї страви пішло з Чехії. Пропоную один із рецептів кнедликів на пару», — коментує ще одну цікаву страву Оксана Костик.


Дріжджове тісто: 600 г теплого молока, 50 г живих дріжджів, ст. л. цукру, 2 яйця, 100 г м’якого масла, 50 г олії, дрібка солі, приблизно 1кг 200 г борошна, може піти і більше, все залежить від самого борошна.


Приготування: у теплому молоці розвести дріжджі, додати цукор та 3-4 ложки борошна. Розмішати. Це опара. Залишити хвилин на 15, має вийти як шапка зверху, піднятись. Далі додаємо два яйця (окремо збити в мисці), розтоплене масло, сіль та поступово борошно, замішуємо тісто.


Тісто має бути туге, не прилипати до рук. Вимішуємо гарно, до еластичності. Наприкінці додаємо олію. Ставимо в тепле місце на 1,5-2 години для підняття.


«З готового тіста виробляємо кнедлі. Це тісто підходить і для гамбовців, які я теж декілька зробила на парі. Коли сформували кнедлики, даємо пів години, щоб вони піднялись.

 

Потім варимо на парі хвилин 20. Є різні способи варіння на парі, я використовувала спеціальну форму — сито з великими отворами, яке перед накладанням виробів треба добре змастити маслом.

 

Отже, ставимо сито на каструлю, в якій кипить вода на слабкому вогні, вода не торкається сита. Зверху сито з кнедликами накриваємо кришкою, вона має бути висока, щоб при наростанні вони добре піднімались і не прилипали.


Готові кнедлики змащуємо, ще гарячі, маслом. А подають їх із різними сметанковими підливками. Це і куряча, і грибна, і просто овочева. Це смакота, готуйте завжди з любов’ю», — натхненно завершує рецепт господиня.


Бажаємо всім гарних свят! Готуйте з любов’ю для своїх рідних, нехай усім вдається!