«ГРА»: через карантин фінал українського театрального «Оскара» відбудеться за новими правилами

17.06.2020
«ГРА»: через карантин фінал українського театрального «Оскара» відбудеться за новими правилами

«ГРА» у карантинному році видозмінена. (Фото надане НСТДУ.)

Театральний коронавірусний «антракт», на жаль, затягнувся. Тому корегуються й уже усталені за два попередні сезони правила проведення Всеукраїнського фестивалю-премії «ГРА».
 
 
Доведеться відмовитися від підсумкового фестивального тижня, який у Києві зібрав би найкращі театральні вистави з усієї України, які би оцінювало й міжнародне журі.
 
 
Утім цього року буде більше переможців: лауреатами щорічної національної театральної премії стануть усі постановки, що ввійдуть до шорт-листа.
 
Нагадаємо, Всеукраїнський театральний фестиваль-премія «ГРА» розпочав свій третій річний цикл у штатному режимі. На адресу Національної спілки театральних діячів України надійшло 83 заявки, що представили роботи 68 театральних колективів різних форм власності.
 
Експертна рада переглянула пропозиції і вже в карантинний період — 27 березня, у Міжнародний день театру, оголосила лонг-лист, де опинилися 28 кращих вистав. Далі, за положенням, мав розпочатися другий етап — перегляд експертами вистав лонг-листа наживо. 
 
На 10 липня було заплановано оголошення шорт-листа.Однак через карантинні обмеження, спричинені пандемією COVID -19, театри України у березні призупинили свою діяльність і не запрацювали у звичайному форматі донині. І це унеможливило проведення другого етапу фестивалю-премії у раніше обумовленому форматі.
 
«Відтак ми змушені внести корективи у цьогорічний перебіг «ГРИ», — каже голова Експертної ради фестивалю-премії театрознавець Анна Липківська. — Оскільки театри відновлюватимуть свою діяльність згідно з власними графіками, починаючи з серпня 2020 року, то й Експертна рада розпочне перегляди наживо у цей самий період». 
 
За нинішніми планами, до кінця жовтня цей процес має завершитися, якщо театри працюватимуть та не будуть введені нові обмеження. Формування шорт-листа очікується не раніше кінця жовтня — початку листопада.
 
Це, у свою чергу, унеможливлює проведення підсумкового тижня фестивалю в останню декаду листопада, як це відбувалося два роки поспіль. За словами організаторів, підготовка фестивалю, що включає узгодження роботи 12 відібраних колективів, не можлива в такий короткий термін. До того ж на сьогодні вкрай проблематичною виглядає перспектива сформувати авторитетне міжнародне журі та забезпечити його приїзд в Україну.
 
«Цього року і Фестиваль-премія, і театри зіткнулися з низкою непростих викликів, — констатує очільник НСТДУ Богдан Струтинський. Нашим театрам дуже нелегко, але ми не повинні здаватися. Радує те, що нам вдалося відстояти фінансування і «ГРИ», і Національної спілки театральних діячів. А значить, незважаючи на складні обставини, зможемо зробити багато корисного для театральної галузі навіть у цей непростий час».
 
Лауреатами у 2020 році оголосять усі вистави, що ввійдуть до шорт-листа (до 12 постановок). Результати планують оприлюднити під час фінальної церемонії 3 грудня.
 
Нагадуємо, що засновником та організатором Фестивалю-премії «ГРА» (GRA — GreatRealArt) є Національна спілка театральних діячів України. Проводиться на конкурсній основі за підсумками минулого календарного року. Тобто цьогоріч театри представляють прем’єри, що вийшли у період з 1 січня по 31 грудня 2019 року. Участь у проєкті беруть професійні театральні колективи різних форм власності й форматів роботи.
 
Лауреати фестивалю-премії будуть визначатися у шести загальних номінаціях: «За найкращу драматичну виставу»; «За найкращу виставу для дітей; За найкращу музичну виставу у жанрі опери/оперети/мюзиклу»; «За найкращу хореографічну/балетну/пластичну виставу»; «За найкращу камерну виставу (до 150 глядачів)»; «За найкращу пошуково-експериментальну виставу (на перетині театральних/мистецьких жанрів)».
 
Найкращих гравців у змаганнях за театральний Оскар нагородять дипломами лауреатів та грошовою винагородою на реалізацію нового творчого проєкту, повідомляє пресслужба НСТДУ.