Коломойський подає до суду на Гонтарєву, а США запрошують її для консультацій

20.09.2019
Коломойський подає до суду на Гонтарєву, а США запрошують її для консультацій

Валерія Гонтарєва.

Після повiдомлення про те, що під Києвом згорів будинок ексочільниці Нацбанку Валерії Гонтарєвої, та звинувачень у бiк Ігоря Коломойського епопея почала набирати нових обертів.
 
 
За останні три тижні це вже третій інцидент, який трапився з пані Гонтарєвою. 30 серпня у Лондоні, де вона проживає, її збила машина, а за кілька днів підпалили автівку її невістки в Києвi.
 
 
Тепер ущент згорів будинок під Києвом. У поліції пообіцяли знайти не лише виконавців, а й замовників злочину. Проте сама Гонтарєва підозрює в замовленнi нападiв i пошко­дження свого майна олігарха Ігоря Коломойського.
 
Поліцейські на місці злочину в селищі Гореничі знайшли запалювальну світло-шумову ракету. Відомо, що підо­зрюваного в пiдпалi зафіксували камери відеоспостереження. І, що цікаво, зазвичай будинок охороняли шестеро людей, але в ніч підпалу на зміні охоронець був лише один.
 
«Ми бачимо на відео з камер спостереження, що невідома людина перекидала якісь дві валізи через паркан і потім кинула запальний пристрій, унаслідок чого загорілись ці валізи, потім вогонь перекинувся на альтанку, яка стояла поруч, і від неї загорівся вже весь будинок», — розповів керівник пресслужби Нацполіції в Київській області Микола Жукович.
 
Водночас він зауважив, що вміст валіз поки невідомий, проводять відповідну експертизу. Оперативно у своєму «Фейсбуцi» прокоментував ситуацію й голова МВС Арсен Аваков. За його словами, це «неприпустимий прояв кримінального тиску».
 
Валерія Гонтарєва назвала підпал свого будинку «повним й остаточним безмiром» і продовженням «терору». Адже, за словами Гонтарєвої, їй постійно надходили словесні погрози, висловлювання Ігоря Коломойського, який після повернення в Україну заявив, що пришле літак у Лондон, щоб вивезти Гонтарєву «в приватному порядку». Ексглава НБУ розцінила це як погрозу з боку колишнього власника «ПриватБанку», який націоналізували під час її роботи в НБУ. 
 
Коломойський, звiсно, спростував свою причетність до автопригоди, в якій постраждала Гонтарєва. У відповідь олігарх «пожартував», що «обіцяв прислати по неї літак, а не авто». Водночас олігарх зазначив, що готується подати до суду на колишню главу Нацбанку через звинувачення в організації нападів на неї. Коломойський має намір через суд захистити свою честь і гідність.
 
«Розмови закінчилися, готуємося до суду. Я зараз консультуюся з юристами, ми на стадії передсудової підготовки», — сказав Коломойський, додавши, що позов розглядатимуть українські суди, а не суди Великої Британії, де зараз проживає Гонтарєва.
 
На прохання ж прокоментувати підпал будинку в листуваннi з кореспондентом «Української правди» Коломойський припустив, що підпал може бути вигідний їй самій. Імовірно, натякаючи на те, що Гонтарєва може скористатися політичним притулком у Великій Британії, де зараз і проживає. У свою чергу, слова олігарха Гонтарєва назвала нісенітницею, запевняючи, що статус біженця в Британії їй не потрібен.
 
«Звідки виникла ця тема? Не можу зрозуміти, мене всі питають. Якби притулок давав охорону мені й моїй родині — тоді так. Але цього, на жаль, немає. У будь-якому випадку я перебуваю тут і завжди, якщо знадобиться, зможу це зробити. Інцидентів зі мною вистачило б уже на 20 політичних біженців. Я легально живу й працюю у Великій Британії. Я не бачу, чим мені допоможе статус біженця в цій країні», — зазначила Гонтарєва. 
 
Проте не Коломойським єдиним. Гонтарєва каже, що погрози отримувала й від заступника голови адміністрації президента часів Януковича Андрія Портнова.
 
Після всіх цих інцидентів відреагували на події і США. Колишню главу Нацбанку Валерію Гонтарєву запросили до США (зокрема, конгресменка від демократів і співголовуюча групи підтримки України в палаті представників США Марсі Каптур) для спілкування з американськими законодавцями.
 
«Ми спостерігаємо за цими подіями дуже уважно. Ми просто не можемо прийняти думку, що страх і кримінал, вбивство та руйнування є дорогою до майбутнього», — сказала Марсі Каптур. Гонтарєва поки факт запрошення не прокоментувала.
 
Нагадаємо, 4 вересня 2019 року з’явилася інформація про те, що Печерський райсуд Києва постановою від 27 серпня дозволив Державному бюро розслідувань силовий привід Гонтарєвої на допит у справі про зловживання службовим становищем членами правління Нацбанку. Згідно з визначенням, справу відкрито 31 липня 2019 року. Гонтарєва фігурує в нiй як свідок.
 
У визначенні йдеться, що слідчий ДБР викликав Гонтарєву на допит на 12 і на 22 серпня, проте вона не з’явилася і «про поважні причини неявки офіційно не повідомляла». Гонтарєва проживає в Лондоні, де викладає в Лондонській школі економіки. Її кілька разів викликали також на допит у справі про розкрадання коштів Аграрного фонду. Гонтарєва заявляла, що приїжджати на допити не збирається.