Криве дзеркало телеконкурсу: що засвідчила перемога Maruv у відборі на «Євробачення — 2019»

26.02.2019
Криве дзеркало телеконкурсу: що засвідчила перемога Maruv у відборі на «Євробачення — 2019»

Судді національниго відбору «Євробачення» скандально-суперечливу Maruv зробили срібною призеркою фіналу. Переможницею співачку, яка не гребує планами виступати в Росії, визнали, за офіційною версією, глядачі. (Фото з сайта 24tv.ua.)

Національний відбір на «Євробачення» — телеконкурс «для домогосподарок» — зчинив цього року нечуваний скандал: 23 лютого з піснею Siren song перемогу отримала Ганна Корсун, більш відома як Maruv, яка виступає в Росії.
 
 
В квітні у співачки вже запланований сольний концерт у Москві. «Євробачення-2019» проходитиме у Тель-Авіві 14-18 травня.
 
 
Ганна Корсун, більш відома прихильникам як Maruv. Ви знаєте  таку українську співачку?
 
Нагадаємо, що головний розпорядник конкурсу в Україні — Суспільний мовник (НСТУ). Відчутно недофінансована телекомпанія уже кілька років організовує нацвідбір із комерційним каналом СТБ.
 
І це означає, що основним глядачем ефірів є аудиторія цього канала медіа-групи Віктора Пінчука, спрагла за «Холостяком», «Х-фактором» і різного штибу екстрасенсами. 
 
«Суспільний мовник є тим, хто прийматиме кінцеве рішення щодо представництва України на міжнародному конкурсі «Євробачення» — на відміну від поточних рішень, які в процесі Нацвідбору приймають партнери з СТБ і журі, — констатував після оголошення скандального результату національного відбору Зураб Аласанія, голова правління ПАТ НСТУ. — (...) Але якщо Суспільне прийме кінцеве рішення про призначення, а не конкурсний відбір виконавця (на що формально має право) — це буде руйнуванням крихкої довіри, що ледь з’являється на українському медійному ринку, і не тільки з групою StarLight Media (СТБ), а й з іншими потенційними партнерами Суспільного.
 
Не кажучи вже про відносини з Європейською спілкою мовників, якій належать усі права на «Євробачення» (а також на багато інших великих міжнародних спортивних подій), і яка наполегливо декларує деполітизованість цього конкурсу. Нагадаю про штраф у 200 тисяч євро, присуджений Суспільному за «недопуск» Україною на свою територію російської виконавиці, що порушила закон України».
 
На офіційному сайті НСТУ пишуть: «Суспільний мовник надав переможниці нацвідбору на ознайомлення договір з умовами участі в міжнародному пісенному конкурсі «Євробачення».
 
Офіційне оголошення представника від України на «Євробаченні-2019» відбудеться по завершенні перевірки музикантів на відповідність умовам та після підписання договору». Членкиня правління Національної суспільної телерадіокомпанії Олександра Кольцова 24 лютого в коментарі журналістам уточнила, що рішення ухвалять упродовж 48 годин, а Maruv мала відповісти на питання щодо договору впродовж 24 годин.
 
Ще до оголошення фінальних підсумків національного відбору віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко заявив, що краще нікому не їхати від України на «Євробачення», аніж відправити того, хто гастролював у Росії і буде це робити.
 
Чиновник підтримав заяву громадського руху «Відсіч», у якій трьох із шести фіналістів конкурсного відбору «Євробачення-2019» назвали «відвертими колаборантами».
 
Громадські активісти 22 лютого з хештегом #ГетьРосійськихПосіпак #Євробачення2019 поширило таку інформацію: «Фаворитка» конкурсного відбору Maruv у 2015 році виступала на «Новой волнє» в Сочі, торік — на Чемпіонаті світу з футболу в РФ, а також була на пропагандистському «Першому каналі» на шоу «Вєчєрній Ургант», яке веде той самий Ургант, що жартував, як червоні комісари порубали жителів українського села. У квітні у Maruv заплановані виступи в Москві та Санкт-Петербурзі.
 
Вона коментує це так: «Кожен обирає сам, як нести мир». Свого часу на шоу «Голос країни» її тренером був Сєргєй Лазарєв — той самий, що представлятиме Росію цього року. Це означає, що будуть «братські обійми» з російським учасником, лояльність до російських ЗМІ та взагалі Росії.
 
Учасниця дуету Yuko — громадянка РФ, тобто країни-агресора за українським законодавством. Хоч вона живе в Україні вже 7 років, та залишається громадянкою РФ і визнає це, і навіть сама заявила під час відбору, що виступала в Росії, бо «була вдома». Це точно конкурсантка від України?
 
Неможливо не відзначити прин­ципову «патріотичну» позицію Yuko: «Последний раз мы выступали в России в начале лета прошлого года, сейчас мы не соглашаемся и не ездим».
 
Тобто ще торік вони спокійно виступали в Росії попри загарбницьку війну з тисячами жертв, яку Росія розв’язала, а тепер, коли претендують потрапити від України на «Євробачення», просто «нє єздят» і не кажуть, чому».
 
Треті у списку скандальних фіналістів нацвідбору — дует двох близнючок із Криму Anna Maria. «Їхня мати — віце-прем’єр у підконтрольному Росії окупаційному «уряді» Аксьо­нова, яку в Москві нагородили премією «Юрист року».
 
Їхній батько з 2014 року перейшов на службу Росії та був призначений суддею «Верховного суду Криму», а у 2016 році пішов на пенсію. І батькові, і матері інкримінується державна зрада, але вони не доступні органам слідства, оскільки живуть в окупованому Криму», — констатують активісти «Відсічі».
 
Звичайно, діти за батьків не відповідають. Утім сестри розповідали на українському ТБ, що «Україна не веде війну з Росією, а конфлікт просто називається АТО». А на запитання «чий Крим?» заявили, що вони #внєполітікі й що «Україна просто втратила Крим».
 
Однозначно, такий пул фіналістів нацвідбору в Україні — просто знахідка для російської пропаганди. Як і скандал безпосередньо з Maruv.
 
Такі «випадковості» трапляються лише за недалекоглядності в царині державної інформаційної політики. І йдеться не про запровадження диктаторських обмежень, а про чіткі правила і стратегічне бачення.
 
Вітчизняне комерційне телебачення часто продовжує створювати вигідні для нарощування власних рейтингів скандальні інформаційні приводи, незважаючи на те, що в Україні 5 років Росія зброєю у руках «іхтамнєт» убила тисячі наших співгромадян. І по наповненню ефірів телемовників можна знати політико-світоглядні вподобання їхніх власників.
 
Був би партнером Суспільного у нацвідборі «Євробачення» «Інтер» — переможицями, які б представляли Україну, могла б стати і Таїсія Повалій чи Ані Лорак, щоб «об’єднати братні народи».
 
«У той час, коли українське суспільство шукає і формує нові правила безпеки в стані війни, яку РФ веде з Україною, — українська сфера культури загалом та музики зокрема (особливо шоу-бізнес) все ще інтегрована в російщину більше, ніж ми з вами уявляємо.
 
Й, авжеж, більше, ніж нам хотілося б, — констатує Зураб Аласанія. — І проблема не вирішиться найпростішим шляхом закриття чи скасування Нацвідбору до «Євробачення» (це було б приблизно так само ефективно, як розбити люстерко, що показує ненависне нам відображення).
 
Пошук вирішення цієї величезної проблеми лежить за межами й компетенціями конкурсу як такого». 
 
А ще ця скандальна ситуація — і нагода нагадати, що демократичні країни запроваджують повноцінне суспільне мовлення, щоби мати максимально не залежний від комерційних інтересів телеконтент.
 
Місія вітчизняного Суспільного: «Захищати свободи в Україні. Надавати суспільству достовірну та збалансовану інформацію про Україну та світ, налагоджувати громадський діалог задля зміцнення суспільної довіри, розвитку громадянської відповідальності, української мови та культури, особистості та українського народу».
 
Але на заваді реалізації правильних установок є недофінансування НСТУ.