З печериць і гливи — страви особливі: рецепти пiсних страв

28.02.2018
З печериць і гливи — страви особливі: рецепти пiсних страв

Грибні смаколики.

Почався піст, і для того, щоб нагодувати родину, треба думати, чим вдало замінити скоромні продукти.

Чудовий варіант — гриби. Сушені, заморожені, мариновані, свіжі — це щоразу нові смаки, велика різноманітність нових страв. Зрештою, гриби — улюбленці на столах не лише в піст.

Зараз доцільно звернути увагу на гливи і печериці — страви з ними готуються швидко, вони смачні, поживні та корисні. 

Жінки знають, що гриби — малокалорійний продукт, який практично ніяк не позначиться на фігурі. Щодо користі грибів, то про неї знають не лише жінки, і вона колосальна!

Гриби — це рослинний білок, а також жири, вуглеводи, і мінерали. Але найголовніше полягає в тому, що гриби чудово втамовують голод. Вони ситні, голод відступає надійно і надовго. 

Завдяки вітамінам D, В, С, А, Е, гриби, як стверджують фахівці, здатні замінити собою м’ясо. А через високий вміст вітаміну РР вони краще розщеплюють жири, і це сприяє схудненню.

До того ж читаємо, що гриби містять кальцій, калій, йод, залізо, тіамін, біотин і ще багато корисних «фішок», приміром клітковину. Але наразі наше завдання — зрозуміти, як їх приготувати так, щоб за вуха не відірвати, бо, як бачимо, гриби варті таких похвал. 

Гливами єдиними

Так, iз глив можна приготувати і смачний сніданок, і розкішний обід, і легку вечерю. На ранок, приміром, до скибки хрумкого хліба дуже пасуватиме паштет iз глив та нуту, до того ж — із волоськими горішками. Ще трохи овочів і зовсім трохи зелені — і налаштування на день буде чудовим!
 
Отож на склянку нуту потрібно 200 г глив, цибулина, жменя волоських горіхів, половина чайної ложки прованських трав (якщо любите, додавайте інші спеції, нут їх любить, як, утім, і гриби), чайна ложка бальзамічного оцту, дві столові ложки соняшникової олії (для обсмаження грибів і цибулі), чайна ложка олії (будь-якої, добре підходить оливкова), чайна ложка цукру, перець (який виберете), пучок кінзи і сіль. 
 
Нут замочити на ніч, воду злити і відварити до готовності. Цибулю почистити, порізати на кубики й обсмажити на олії, додаючи цукор. Гливи почистити, помити, подрібнити й обсмажити.
 
Горіхи трохи підсушити і подрібнити. Подрібнити у блендері нут, горіхи, обсмажені гливи і цибулю.
 
Додати сіль, оцет, прованські трави, оливкову олію. Кінзу помити, подрібнити і також покласти в блендер (якщо є — ще й зі шматочком чілі). Усе подрібнити ще раз до потрібної консистенції і намазувати канапки. 
 
А на обід приготувати печеню з глив і яблук — це приємна кулінарна творчість. 
 
На півкілограма глив треба буде три яблука з кислинкою, 2 столові ложки борошна, 4 столові ложки оливкової олії, склянка грибного бульйону чи води, 200 мл знежиреної сметани (можна і без неї), пучок кіндзи, сіль і перець за смаком.
 
Гливи помити, почистити і порізати великими шматочками. Покласти в киплячу підсолену воду і варити 10 хвилин. Після чого злити через друшляк, при цьому залишити склянку грибного бульйону.
 
На пательні розігріти олію, викласти  шматочки грибів та обсмажити, час від часу помішуючи. Яблука почистити, порізати на кубики і додати до грибів.
 
Теплий грибний бульйон з’єднати з борошном, добре перемішати, щоб не утворилися грудочки, і влити до грибів і яблук.
 
Посолити, поперчити, додати, якщо хочете, сметану, подрібнену кінзу і потушкувати ще 5 хвилин.
 
Ще салат із овочів чи каша з перлової, гречаної, рисової крупи або ж вермішель — і обід, ніби з ресторану. 

У різний час доби

Або вечеря — що кому до вподоби. Смачно провести вечір допоможе печеня з глив і картоплі. 
 
На півкілограма картоплі потрібно 300 г глив, цибулина, склянка грибного бульйону, 2 столові ложки томатної пасти, 3 столові ложки олії, 3 зубці часнику, сіль, перець, зелень за смаком. 
Гливи помити і порізати смужечками, цибулю — кубиками, картоплю — тонкими брусочками.
 
Обсмажити на олії цибулю до золотистого кольору, додати гриби і ще смажити 15 хвилин. Додати томатну пасту, посолити і поперчити, тушкувати все разом 5 хвилин. 
 
Окремо обсмажити картоплю і додати до грибів. Тушкувати все разом 5-10 хвилин, наприкінці додати подрібнену зелень. 
 
Окремої ваги і похвали заслуговують гливи з мідіями — для особливих випадків. І в піст бувають такі. 
 
На півкілограма глив візьміть 250 г мідій, 700 г картоплі, цибулину, 5 столових ложок оливкової олії, три столові ложки борошна, чайну ложку суміші перців, сіль за смаком. 
Основні інгредієнти почистити, порізати на частинки (гливи), брусочки (картоплю), кубики (цибулю) і обсмажити на олії кожен інгредієнт окремо.
 
На сухій сковороді обсмажити борошно і розвести з 4 ложками води, щоб не було грудочок. У приготовлений соус покласти гриби з цибулею, викласти їх у горщики для запікання.
 
Зверху викласти приготовлені мідії, посолити і посипати сумішшю мелених перців. Запікати при температурі 180 градусів 20-25 хвилин. 

Печіть печериці!

У піст руки доберуться і до печериць, і, швидше за все, — на початку посту, щоб потім  постійно повертатися до цих смачних грибочків. 
Із ними паштети — неймовірні: ніжні, запашні й поживні. І готуються буквально за хвилини. 
 
На півкілограма печериць потрібно буде: морквина, цибулина, 3—5 столових ложок оливкової олії, сіль, перець, інші спеції за смаком.
 
Почистити гриби, цибулю і моркву. Гриби і цибулю подрібнити, моркву потерти на грубій тертці. На розігріту сковороду викласти порізані інгредієнти, накрити кришкою і тушкувати 5 хвилин. 
 
Додати всі спеції, ще трошки потушкувати і залишити, щоб гриби прохололи. Далі  подрібнюємо в блендері (хто хоче, може додати ще жменю м’якого сиру, спецій, зелені). І все, новий паштет готовий!
 
Грибні супчики — це те, що не приїдається. З печерицями — це літо в банячку. 
 
На 300 г печериць візьміть літр води, невелику цибулинку, 2 зубці часнику, столову ложку будь-якої олії, чайну ложку соєвого соусу, шматочок імбиру, кілька стебел зеленої цибулі, перець і сіль за смаком. 
 
Гриби помити і порізати смужками. Олію розігріти в сотейнику і викласти в неї подрібнені імбир, цибулинку та часник. Смажити хвилини 2. Потім викласти гриби і смажити ще 3 хвилини.
 
Влити воду і перемішати. Через 5 хвилин додати перець, соєвий соус і сіль, варити ще 15 хвилин. Подавати з подрібненою зеленою цибулею. 
 
Отакі літні лісові варіації можливі в піст на вашому столі. 
 
Смачного!