Виборчий камінь спотикання: у Молдові знову розгорілися антиурядові протести

18.05.2017
Виборчий камінь спотикання: у Молдові знову розгорілися антиурядові протести

Наступна хвиля протестів «накриє» Кишинів 28 травня.

Мітингом проти реформи виборчої системи в Кишиневі у неділю, 14 травня, в Молдові відновилися майже перманентні останніми місяцями антиурядові протести, повідомляє агенція «Молдпрес».

Мітинг перед будівлею парламенту зібрав кілька тисяч представників громадянського суспільства та опозиційних партій.

Протестувальники вимагали остаточного відкликання ініціатив про внесення змін у виборчу систему країни та збереження теперішньої системи голосування, а також розпуску парламенту.

«Геть злочинну владу!»

Люди зібралися перед парламентом iз плакатами «Мільярд, а не одномандатна система» (натяк на розкрадання з державного бюджету мільярда євро західної допомоги) та «Відкликання» і скандували гасла «Ми не відступимо», «Перемога Молдови» «Ні змінам виборчої системи!», «Геть корупцію!» та «Геть злочинну владу!».
 
Численні громадські активісти у своїх виступах наводили аргументи проти зміни системи голосування.
 
Вони також вимагали найшвидшого відкликання ініціатив, запропонованих у парламенті. 
 
Нашим читачам варто пояснити, що 5 травня парламент Молдови прийняв у першому читанні два законопроекти про внесення змін у виборчу систему.
 
Перший — від правлячої Демократичної партії на чолі з корумпованим олігархом-мільярдером Владом Плахотнюком про одномандатну систему голосування, і другий — від пропрезидентської та проросійської Партії соціалістів Республіки Молдова (ПСРМ) про змішану систему голосування.
 
Після проведення консультацій комісія з правових питань прийняла рішення об’єднати обидва проекти до другого читання, яке заплановане на середину червня.
 
Навіть натяку на те, що ці законопроекти можуть бути відкликані, не лунало.
 
Тож до другого читання та в його процесі в Молдові варто очікувати чергових масових протестів.
 
Нова масова акція протесту призначена на 28 травня. 

«Із таким рейтингом втримають владу тільки через маніпуляції» 

Протестувальники переконані, що реформа виборчої системи потрібна правлячій Демократичній партії для збереження влади за результатами парламентських виборів 2018 року.
 
Глава Центру політики і реформ Штефан Глігол пояснює:
 
«Зміна виборчої системи — це інструмент, iз допомогою якого вони хочуть утриматися при владі. З таким політичним рейтингом, як у Демократичної партії, після дев’яти років економічного, демократичного і політичного провалу немає шансів залишитися при владі.
 
Навіть найбільш прихильні для них опитування дають їм чотири відсотки підтримки. З таким політичним рейтингом ти можеш лише з допомогою хитрощів та маніпуляцій залишитися у владі. Я хочу, щоб усі зрозуміли: зміна виборчої системи — це ніщо інше, як інструмент, iз допомогою якого вони хочуть ще чотири роки залишатися у владі». 
 
Глава неурядової організації «Пілігрім-Демо» Михаїл Сіркелі говорить:
 
«Ми бачимо, що відбувається в Гагаузії, де Демократична партія у грудні минулого року отримала лише один мандат на виборах до Народних зборів (парламенту автономії), але тепер контролює більшість у місцевому парламенті.
 
Прийняття змішаної системи призведе до такого ж у парламенті Республіки Молдова. Але ми не хочемо, щоб виборчу систему змінював парламент, який більше не відтворює волі народу. Цей парламент не лише не має права змінювати виборчу систему, він узагалі не має права приймати будь-які рішенні від імені народу». 
 
Після прийняття законопроектів у першому читанні експерти Венеціанської комісії відвідали Молдову для вивчення ситуації, але своє рішення вони оприлюднять у середині червня.
 
Хоч яким би було їхнє рішення, але Влад Плахотнюк уже заявив, що Венеціанська комісія, на яку розраховує опозиція, «не зможе заборонити молдавській владі змінювати систему виборів».
 
Законопроекти вибудовані так, щоб до парламенту могли пройти лише 2-3 партії, тобто правлячі демократи та пропрезидентські соціалісти.