Литва консервативна, селянська і зелена

12.10.2016
Литва консервативна, селянська і зелена

Правляча партії Литви програла

Минулої неділі Литва обирала парламент. Своїх кандидатів на 141 місце у Сеймі висунули 12 партій і дві партійні коаліції. Фаворитами, на думку експертів, були три політичні сили: керівна Соціал-демократична партія, опозиційна консервативна «Союз Вітчизни — Християнські демократи Литви» та «Литовський союз селян і «зелених». Аналітики на підставі соціологічних досліджень та опитувань прогнозували цим партіям приблизно однакову підтримку електорату.

На цих виборах громадяни активно користувалися правом дострокового голосування. Загалом кількість таких виборців сягнула 5,5%. Серед них і президент республіки Даля Грібаускайте, яка таким чином заохочувала литовців виконати свій громадянський обов’язок. Не всі литовці дослухалися до закликів лідера нації, бо явка на виборах становила лише 50,55%.
 
Але, як показали оприлюднені вчора офіційні результати повного підрахунку голосів, прогнози є справою невдячною навіть у маленькій країні з уже встановленою демократією. По багатомандатному виборчому округу за «Союз Вітчизни — Християнські демократи» проголосували 21,66% учасників голосування, що гарантує їм 20 депутатських мандатів.

Консерватори поліпшили свій результат, у порівнянні з попередніми виборами, чотири роки тому, набравши на виборах лише на 1441 голос більше нiж селяни і «зеленi», які заручилися підтримкою 21,55% виборців і вибороли 19 депутатських мандатів.

Але це неймовірний успіх для селянсько-екологічного союзу. Їх підтримали 273 тисячі 924 виборці, що на 220 тисяч більше, ніж на попередніх виборах, тобто у наявності  — поліпшення виборчого результату вп’ятеро! І лише на третьому місці опинилися правлячі дотепер соціал-демократи — 14,43% підтримки і 13 мандатів у Сеймі. За чотири роки правляча партія втратила підтримку майже 70 тисяч виборців.
 
Стосовно інших політичних сил, то опозиційний Рух лібералів отримав 9.04% (вісім мандатів), Виборча акція поляків — Союз християнських родин — 5,49% (5 мандатів), «Порядок і справедливість» — 5,33% (5 мандатів). Кiлькiсть симпатиків Партії праці, чинного члена правлячої коаліції з соціал-демократами та «Порядком і справедливістю», впала до 4,69%, тож вона не долає п’ятивідсотковий бар’єр і вже не потрапляє до Сейму. Втрати цієї партії колосальні — на 200 тисяч голосів менше, ніж на попередніх виборах. Утiм члени цієї партії можуть пройти до парламенту по одномандатних округах.
 
В останніх, до речі, обирається 71 зі 141 депутата Сейму. З огляду на низьку активність ви­борців, у першому турі є переможці лише по трьох одномандатних округах, а в 68 інших переможця оберуть у другому турі, який відбудеться 23 жовтня. 
 
Наразі, за визначеної лише приблизно половини складу депутатського корпусу, важко передбачити склад майбутньої правлячої коаліції. Але при тій недовірі, яку відчувають консерватори і ліві, при недовірі, яку відчувають селяни і «зелені», і до правих, і до лівих, можна з упевненістю сказати, що коаліційні переговори будуть важкими. 
 
«Це було протестне голосування проти правлячої лівої коаліції», — пояснив агенції «Франс пресс» голова Інституту міжнародних відносин та політичних наук у Вільнюсі Рамунас Вілпісаускас. За його словами, через нове трудове законодавство стало простіше звільняти людей. Корупція, масова еміграція на Захід та низькі зарплатні також відвернули ви­борців від правлячих політсил.