У Венесуелі завершили перший етап відкликання президента

03.08.2016
Венесуельська опозиція успішно пройшла перший етап на шляху до проведення референдуму про відкликання президента країни Ніколаса Мадуро. Про це 1 серпня повідомила національна виборча комісія Венесуели, зазначивши, що зібрані опозицією мінімум по одному відсотку підписів виборців у кожному штаті є дійсними.
 
Йдеться про приблизно 200 тисяч підписів. У травні опозиція представила 1,8 мільйона підписів, з яких 1,3 мільйона були прийняті комісією. Після цього підписантам треба було приходити у виборчі органи, щоб підтвердити свою особу скануванням відбитків пальців, повідомляє «Німецька хвиля».
 
Тепер на опозицію чекає ще складніше завдання: наступна фаза передбачає збір 20 відсотків підписів зареєстрованих виборців, або чотирьох мільйонів осіб. На цей збір передбачено лише три дні. Уряд намагається цьому запобігти.
 
Виборча комісія поки так і не назвала дати початку наступного етапу. Час має вирішальне значення, адже якщо Мадуро програє референдум цього року, то опозиція має шанс закінчити 17-річну історію безперервного правління соціалістів у країні через позачергові вибори президента.
 
Натомість якщо референдум відбудеться наступного року, то Мадуро на його посту замінить віце-президент, що залишить соціалістичну партію при владі до чергових президентських виборів у країні, які заплановано на кінець 2018 року. Тож опозиція вимагає призначити дату початку збору наступних підписів.
 
Ніколаса Мадуро обрали у президенти 2013 року терміном на шість років. Цей колишній водій автобуса та профспілковий діяч завдяки дружбі з попереднім президентом Уго Чавесом доріс до глави МЗС, а після смерті патрона посів його місце. Прізвище Мадуро іспанською мовою означає «зрілий», але до усвідомлення того, яким має бути глава держави він так і «не дозрів».
 
Згідно з соціологічними опитуваннями, більшість венесуельців виступають за відставку чинного глави держави. Як відомо, під час правління Мадуро країна переживає складні часи — економічний колапс, нестачу їжі та товарів першої необхідності, гіперінфляцію, мародерство. Критики влади звинувачують президента у нездатності управляти економікою. Пан Мадуро, у свою чергу, звинувачує в перебоях iз продовольством великих бізнесменів і владу США.