На дуель: Уоррен Баффет закликав Дональда Трампа обнародувати податкову декларацію

03.08.2016
На дуель: Уоррен Баффет закликав Дональда Трампа обнародувати податкову декларацію

Трамп у стилі «кукурудзи».

Американський мільярдер Уоррен Баффет, який підтримує кандидата в президенти Хілларі Клінтон, викликав на дуель її суперника на виборах Дональда Трампа. «Зброєю» мають бути податкові декларації. Баффета вважають геніальним інвестором і він рiк у рік посідає чільні позиції у списку найбагатших людей світу, який укладає часопис «Форбс». 2015 року він перебував на третій сходинці.
 
А мільярдер Дональд Трамп є першим з 1976 року кандидатом у президенти, який не хоче оприлюднити свою податкову декларацію. Він заявляє, що може подати дані про сплату податків лише після того, як закінчиться процедура аудиту, яку тепер проводить Податкове управління США.
 
Уоррен Баффет заявив, що у нього тепер також проводять аудит, тому він буде у захваті, якщо Трамп погодиться зустрітися з ним у будь-якому місці й у будь-який час, але ще до голосування восьмого листопада, щоб спільно розкрити дані про прибутки та сплату податків. «І тоді ми дозволимо людям ставити питання стосовно окремих позицій наших звітів» — сказав Баффет. 
 
Відмова Трампа розкрити дані про сплату податків стала причиною критики на його адресу у черговому номері газети «Нью-Йорк Таймс». «Трамп видає себе за бізнесового гуру, але чи насправді він є таким багатим та талановитим, як стверджує? Чи немає конфлікту інтересів у Росії?» — задається питанням газета. «Нью-Йорк Таймс» також наводить офіційну заяву Податкового управління США, в якій чітко сказано, що аудит не становить жодної перешкоди для розкриття Трампом своєї податкової декларації. Він може зробити це в будь-який момент.
 
Газета також нагадує, що коли під час виборчої кампанії чотири роки тому республіканський кандидат Мітт Ромні намагався ухилитися від оприлюднення своїх податкових даних, то найбільше його за це критикував саме Дональд Трамп. Хілларі Клінтон виклала свою податкову декларацію на інтернет-сайті виборчого штабу Демократичної партії. 
 
Не минає й дня, щоб Трамп когось не образив. Нападницькі висловлювання на адресу політичних опонентів, антиемігрантські та антиісламські упередження вже стали його фірмовою маркою. Навіть суддя Верховного суду США Рут Бейдер Гінзбург не стрималася і заявила: «Трамп верзе все, що йому прийде в даний момент у голову. Це мегаломан.
Як лише йому могло зійти з рук приховування своєї податкової декларації?». Такі слова члена Верховного суду були прийняті і з симпатією, і з осудом, оскільки представники судової системи не мають права жодним чином втручатися у перебіг виборчої кампанії. 
 
І останнє «хітове» висловлювання мільярдера. Дональд Трамп назвав свою суперницю від демократів Хілларі Клінтон «дияволицею». «Вона уклала угоду з дияволом, вона і є дияволиця», — сказав він на мітингу своїх прихильників у Пенсильванії. Раніше демократи й самі республіканці, зокрема і екс-кандидат від Республіканської партії у президенти США Джон Маккейн, засудили образливі заяви Дональда Трампа про американського військовослужбовця-мусульманина пакистанського походження, який загинув у іракській війні.
 
Трамп кількаразово звертався до теми Криму, запевняючи в його правомірній належності Росії. У понеділок він знову повернувся до цієї теми, заявивши, що спроба повернути Крим силою може призвести до третьої світової війни. У своєму виступі він також відреагував на критику, що навіть не знає, коли ж Крим був анексований Росією та де він узагалі на карті.
 
Стосовно першого, то Трамп відповів: «Я знаю це точно. Це було приблизно два роки тому. Чи не так? Приблизно». Стосовно місцезнаходження Криму, то Трамп визнав, що, мабуть, не знайде його на карті. Насмішки викликають не лише його політична та географічна необізнаність, а й кострубатість висловлювань та елементарні помилки в англійській мові.
 
Він назвав Україну «the Ukraine», тобто з артиклем, що недопустимо. Артикль «the» вживається інколи перед назвою деяких країн, як то «the USA» (Сполучені Штати Америки), коли в назві країни міститься ознака множини (Штати).
 
Демократичні західні ЗМІ із задоволенням кепкують iз Трампа. Дональд Трамп — це омріяний кандидат для Володимира Путіна, вважає британська «Індепендент». За словами видання, нещодавні заяви республіканця свідчать про його готовність звести нанівець усі намагання Заходу приборкати Кремль, тож Москва як ніхто інший зацікавлена у перемозі пана Трампа. Тому й не дивно, що саме російських хакерів звинувачують у зламі комп’ютерної мережі виборчого штабу Хілларі Клінтон, додає газета.
 
«Путін — зухвалий опортуніст. Він швидко хапається за можливості, що виникають перед ним. Для нього Трамп — це шанс мати президента-простака у Білому домі. Про таке Путін і мріяти не міг, тим паче, коли йдеться про кандидата-республіканця», — коментує видання.
 
Президент Росії Володимир Путін міг би запросити Дональда Трампа керувати так званою «Донецькою народною республікою», кепкує журналіст впливового американського видання «Уолл-Стріт Джорнел» Метью Далтон. «Україна імпортувала Саакашвілі, щоб керував Одесою, тож, можливо, Путін імпортує Трампа, щоб керував «Донецькою народною республікою».
 
Він уже має стиль ватажка бойовиків», — написав у «Твіттері» Далтон.
 
В’їдлива критика ЗМІ та підтримка Хілларі Клінтон відомими зірками, як-от то акторами Деонардо Ді Капріо та Джорджем Клуні, роблять своє. За опитуваннями громадської думки, у ході праймеріз Клінтон випереджала Трампа навіть до 30 пунктів, на час здобуття номінацій їх шанси на перемогу були рівними, а за останніми опитуваннями, після нефортунних висловлювань Трампа, Клінтон лідирує з перевагою в сім пунктів.
 
Про це свідчать результати щойно оприлюдненого опитування телеканалу Сі-Бі-Ес: намір голосувати за Клінтон висловили 46 відсотків респондентів, за Трампа — 39.