Тереза Мей стала прем’єр-міністром Великої Британії

13.07.2016
Тереза Мей стала прем’єр-міністром Великої Британії

Тереза Мей захоплюється британським серіалом «Так, пане прем’єр-міністре».

Девід Кемерон учора востаннє провів засідання кабінету міністрів як прем’єр-міністр Великої Британії. Напередодні пан Кемерон повідомив, що країна отримає нового прем’єра в середу — ним стане 59-річна Тереза Мей, яка з 2010 року займала посаду міністра внутрішніх справ. Девід Кемерон сьогодні подасть свою заяву про відставку королеві Єлизаветі ІІ. Вона цього ж дня призначить на посаду голови уряду Терезу Мей.
 
Пані Мей напередодні заявила, що із «честю та покорою» прийме нові обов’язки. Хоча нова пані прем’єр є євросимпатиком і виступала за те, щоб Велика Британія залишалася в Євросоюзі, але після того, як британці сказали «ні» ЄС на референдумі, вона пообіцяла успішно втілити вихід Британії з ЄС. Вона також подякувала Девіду Кемерону за керівництво державою і Консервативною партією. Тереза Мей відкинула закиди, що країну нині має вести прем’єр, який виступав за вихід iз ЄС.
 
Водночас один із лідерів лейбористів Джон Трікетт приєднався до закликів провести в країні дочасні загальні парламентські вибори. За його словами, країні важливо мати «демократично обраного прем’єр-міністра». Девід Кемерон заявив, що залишає посаду прем’єр-міністра та очільника Консервативної партії після референдуму 23 червня, на якому більшість британців проголосували за вихід Британії з ЄС.
 
Він заявив, що залишатиметься на своїй посаді до жовтня. Але, як бачимо, події прискорюються. Тереза Мей була обрана так оперативно лідером Консервативної партії і, автоматично, новим прем’єром iз п’яти претендентів завдяки тому, що її головна суперниця, міністр енергетики Андреа Ледсом вирішила зняти свою кандидатуру і підтримати Мей. Ледсом підкреслила граничну необхідність для Британії якомога швидше отримати нове сильне керівництво.
 
Тереза Мей стане наступницею Кемерона у резиденції прем’єрів на Даунінг-стріт, 10. Вона вже ввійшла в британську історію — до неї ніхто впродовж більш ніж сто попередніх років так довго (впродовж шести рокiв) не перебував на посаді глави МВС. Вона стане другою в історії Великої Британії жінкою на чолі уряду. Першою була Маргарет Тетчер, яка займала прем’єрську посаду в 1979-1990-х роках. 
 
Ще до обрання лідером партії та прем’єром пані Мей заявила, що відмовить у праві перебування та роботи на островах громадянам країн-членів ЄС, які на цей час уже мешкають та працюють у Великій Британії. А йдеться про сотні тисяч людей, передусім вихідців iз Польщі. Це стане першим великим джерелом конфлікту з особистими трагедіями. Якщо і на посаді прем’єра пані Мей буде наполягати на видаленні з Британії чужинців, то вже за це може успадкувати від Маргарет Тетчер титул «залізної леді». 
 
Бі-Бі-Сі розповіла про «людський» бік нової глави уряду, тобто її симпатії, захоплення та вподобання. Виявляється, що Тереза Мей ще під час навчання в університеті мріяла стати першою жінкою на посаді глави британського уряду. Натомість стала другою. І одночасно 14-м британським прем’єром за час правління королеви Єлизавети ІІ. І другим iз цих 14, який народився вже після коронації Єлизавети ІІ. 
 
Наразі з Тетчер Терезу Мей поєднує хіба що захоплення британським телесеріалом «Так, пане міністре» (1980-1984) та його продовженням «Так, пане прем’єр-міністре» (1986-1987). І це далеко не дрібничка. Ці телесеріали є світовою класикою політичної сатири, вони у на­дзвичайно кумедній та повчальній формі демонструють механізми діяльності уряду та політичних еліт, методи маніпулювання суспільною думкою. Це захоплюючий посібник iз вивчення механізмів діяльності влади в демократичних суспільствах для широкої публіки і, в прямому значенні слова, посібник для студентів відділів політології університетів. Ці серіали вже десятки разів демонстрували європейськi телеканали. На жаль, вони наразі не відомі українському глядачу. Захоплення політика цими серіалами означає, що він iз розумінням ставиться до критики, здатен робити висновки з неї. 
 
Знайомі Терези Мей ствер­джують, що вона завжди мала амбіції лідера. Недарма вона була однією з небагатьох жінок у верхівці керівництва Консервативної партії. А стосовно вподобань як жінки, Мей любить взуття на низьких підборах, так звані kitten heels («котячі п’ятки»), і має велику колекцію таких туфельок. Вона також залюбки зачитується жіночим журналом мод Vogue. Якось її запитали, яку з розкішних речей вона забрала б iз собою на безлюдний острів. Мей назвала саме це глянцеве видання. Найбільшим хобі пані є кулінарія, вона дуже любить готувати і має вдома більш ніж 100 кулінарних книжок iз рецептами. Вона також любить прогулянки горами та музику шведської поп-групи АББА.
 
Чоловіком Мей є відомий банкір Філіп Джон Мей, який працює в концерні Capital Group. Пара познайомилася під час спільного навчання в Оксфордському університеті. Це сталося на дискотеці. А познайомила їх майбутній прем’єр-міністр Пакистану Беназір Бхутто. Подружжя так і не дочекалося дітей. В одному з інтерв’ю Тереза Мей визнала, що причиною бездітності стали медичні проблеми, і додала, що дуже жалкує з приводу цього. У молодості пані Мей пережила родинну трагедію. Коли їй було 25 років, в автомобільній аварії загинув її батько, вікарій Англіканської церкви. 
 

МИШОЛОВ НА ДОДАЧУ

Тереза Мей гарантовано отримає нового друга у прем’єрській резиденції. Кіт Ларрі, головний мишолов на Даунінг-стріт, 10, не залишить разом iз сім’єю Девіда Кемерона резиденцію. Ларрі, якого взяли в 2011 році з притулку, продовжить жити в резиденції, коли туди в’їде Тереза Мей. У прес-службі кабінету міністрів повідомили, що Ларрі є державним службовцем і не належить родині Кемеронів. Ларрі став одним iз найзнаменитіших котів на Даунінг-стріт. У нього є власний неофіційний акаунт у «Твіттері». У 2011 році йому присвятили книгу «Щоденники Ларрі». Вiн став третім котом в історії резиденції, який офіційно обійняв посаду головного мишолова. З 1989 по 1997 рік цей пост займав кіт на ім’я Хамфрі. На цій посаді він перебував при прем’єрах Маргарет Тетчер, Джонi Мейджорi і Тоні Блерi. Хамфрі пішов у відставку через проблеми зі здоров’ям, хоча ходили чутки, що його не любила дружина прем’єра Шері Блер. Він помер у 2006 році, а до своєї смерті жив у будинку одного зі службовців резиденції. У 2007 році посаду головного мишолова зайняла кішка Сібіл, яка належала канцлеру казначейства країни Алістеру Дарлінгу. Однак Сібіл залишила свій пост уже в 2008 році, а в 2009 році померла. Ходили чутки, що Сібіл не подобалась прем’єр-міністру Гордону Брауну. 
 

НА ВИХІД!

Євросоюз готується до виходу Великої Британії. Канцлер Німеччини Анґела Меркель попередила, що перемовини будуть складними, і закликала Лондон уточнити свої позиції щодо того, які відносини він хоче зберегти з ЄС. У своїй промові на щорічному дипломатичному прийомі у Берліні Меркель наголосила, що в обмін на збереження певних вигод британський уряд має піти на поступки: «З боку Німеччини я можу лише підкреслити, що Велика Британія є нашим важливим партнером, і ми збережемо тісні зв’язки у майбутньому. Але Євросоюз та 27 його членів мають також відстоювати свої інтереси. Наприклад, усі, хто забажає мати вільний доступ до внутрішнього ринку ЄС, у відповідь мають прийняти основні свободи, як-от свободу пересування людей». Президент Франції також намагається переконати партнерів ЄС, що Брекзит не позначиться на економічній співпраці. Очікується, що Лондон докладатиме зусиль, аби зберегти вільний доступ до єдиного європейського ринку. Водночас чимало британських політиків прагнуть обмежити імміграцію з ЄС, що було одним iз головних аргументів прибічників Брекзиту.