Україна у вогні

Україна у вогні

Удень по всіх церквах били у дзвони за загиблими, оголосили загальну мобілізацію, а ввечері тисячі розгніваних людей пішли громити силовиків. Спочатку кілька сотень молодих людей прийшли під ОДА, яку буквально кілька днів тому звільнили. Виламали двері, кинули всередину світло–шумову гранату. Хтось почав кидати каміння у вікна, але зрештою молодики прислухались до закликів нічого не нищити.

На Майдан гнали, як на бійню…

На Майдан гнали, як на бійню…

«Подивись на мої руки. Вони всі в крові. Мені 34 роки. Я хочу жити в мирній державі. Чому я маю своїми руками зупиняти кров на грудях у товариша, який стояв зі мною поруч у провулку біля китайського посольства? Йому осколок потрапив під бронежилет і розірвав м’язи на грудях», — показує молодий чоловік руки, залиті свіжою людською кров’ю. Потім витягує з кишеньки цигарки «Мальборо». «Бачиш, тут немає української акцизної марки. Їх з Європи чи Америки завезли контрабандою. Такими цигарками був повністю завалений офіс Партії регіонів. Вони хочуть нас потруїти неякісним товаром, а самі курять імпортні папіроси», — закурює чоловік і спокійно дивиться у бік лінії «Беркута», який з вівторка після обіду перекрив Кловський узвіз.

Полонені революції

Полонені революції

У ході дводенного протистояння в урядовому кварталі та на майдані Незалежності затримані (чи то пак полонені) були з обох боків. Станом на вчора їхня кількість обраховувалася десятками, утім більш–менш точну інформацію про затриманих міліцією надавали лише на Майдані (станом на ранок учора йшлося про 60 арештованих), тоді як у МВС такі дані не оприлюднювали.

«Хто взяв меч — від меча й загине!»

«Хто взяв меч — від меча й загине!»

«З великою прикрістю стверджую, що заклики Церков про недопущення кровопролиття і мирне врегулювання конфлікту не було почуто», — зазначає у своїй відозві з приводу вуличної війни в Києві глава УГКЦ Святослав (Шевчук), верховний архієпископ Києво–Галицький.

Утриматись від насильства

Утриматись від насильства

Щонайменше 26 жертв, тисячі поранених, сотні тисяч готових не лише на словах покласти душу й тіло за свою свободу — цього вже і видалося достатньо Заходу для того, аби і з вуст тамтешніх дипломатів пролунало давно очікуване майданівцями слово «санкції». Неприємна новина для Банкової: у версію про «екстремістів–терористів–радикалів», через яких у нашому мирному королівстві сталися певні неприємності, «там» не вірять. І відповідальність за вже і, не дай Боже, надалі пролиту кров покладають передусім на одну людину: Віктора Януковича.

Це вже війна. Можливо, громадянська

Це вже війна. Можливо, громадянська

«Востаннє стільки людей помирало лише під час Другої світової війни. Київ горів таким полум’ям лише за Батия, Гітлера і... Януковича». Такими словами рясніють соціальні мережі. Усі перші шпальти іноземних видань пишуть про смерті українських громадян, які вийшли на протести проти влади.

Піти додому або померти

Піти додому або померти

У кровопролиття в центрі Києва, окрім вуличного, є ще один вимір: переговорний. Утім це визначення умовне — досі жодної користі від «чаювань» із Віктором Януковичем опозиція не мала. Повернувшись учора вночі з Банкової, Віталій Кличко прямо доповів народу: «Нічого хорошого з переговорів я не приніс». «Президент сказав, що є тільки один вихід — це все залишити, очистити Майдан, і що всі повинні піти додому. Все, про що він говорив — це про те, щоб лідери опозиції закликали людей на Майдані припинити протистояння і скласти зброю», — сказав Кличко. А Арсеній Яценюк додав, що Янукович поставив ультиматум: або опозиційна трійка відхрещується від Майдану, або сідає в тюрму.

Всі статті рубрики