Кривавий вечір і ніч на 19 лютого

20.02.2014

Після 18:00

«Беркут» і Внутрішні війська почали активний наступ на Майдан із боку Європейської площі та вулиці Інститутської, прорвавши барикади й підійшовши майже впритул до сцени. Майдан горить — силовики підпалили велику частину наметів, де мешкали опозиціонери, крім того, повстанці запалили шини на отстанніх рубежах оборони.

Після 20:00

З’явилася інформація про інсульт у коменданта Майдану Андрія Парубія. Він у лікарні у важкому стані, але згодом дані про інсульт спростували.

На Майдані — перший загиблий унаслідок штурму. Поранених і вбитих несуть на Михайлівську площу.

Після 21:00

Самооборона Майдану за допомогою коктейлів Молотова підпалила два водомети й БТР силовиків на вулиці Інститутській. Водії врятувалися.

«Беркут» підпалив коктейлями Молотова Будинок профспілок — Штаб національного спротиву.

Після 0:00

Надзвичайний стан введено в Києві де–факто: не працює метро, відповідно до постанови Кабміну з півночі блокуються в’їзди транспорту в місто, з усіх мереж вимкнено «5–й канал», вулиці на підходах до центру столиці віддано на відкуп озброєним бойовикам–«тітушкам».

«Беркут» і ВВ перейшли в наступ, спробувавши прорватися через вогнища ближче до сцени Майдану, але наразилися на жорсткий опір Самооборони й змушені були відступити. Кількох «беркутівців» вичепили з лави повстанці. В одного силовика — відірвана рука від гранати, кинутої з боку «Беркута».

На Майдані заявили про 14 загиблих з початку штурму. Міліція оприлюднила дані про сім смертей у своїх лавах.

Серед десятків поранених майданівців — заступник голови «Батьківщини» Олекандр Турчинов, якого зачепило на сцені.

Після 1:00

Зі сцени Майдану майже безперервно звучать молитви священиків, духовні гімни, патріотичні пісні, національний гімн — з усіма куплетами, включно зі «Станем, браття, в бій кривавий від Сяну до Дону». Раз по раз вмикають пісню «Горіла шина, палала» на мотив відомої народної.

Після 2:00

Віталій Кличко після переговорів у Віктора Януковича заявив, що Президент не пропонує інших рішень, крім того, щоб «люди розійшлися по хатах».

Горить уже вся будівля «Профспілок», крім першого поверху.

Пожежники за допомогою крана зняли з дев’ятого поверху заблокованих там пожежею чотирьох людей, дівчат із телекомпанії «Еспресо ТВ», яка безперервно веде репортаж із центру Києва в інтернеті. Дівчата живі й здорові вийшли на сцену Майдану й подякували за підтримку та порятунок, Майдан подякував пожежникам.

Після 3:00

Аби підтримувати лінію вогню, яка не дає «Беркуту» й ВВ атакувати мітингувальників, на Майдан підвозять нові автопокришки. Для вогнищ збирають також ужитий пластиковий посуд, старі ковдри, зрубують ялини під Київрадою, розпилюють останні дерев’яні будиночки, що стояли в центрі Майдану ще з часу приготувань комунальної влади до новорічних свят наприкінці листопада.

Палаючий Будинок профспілок ніхто не гасить — пожежна машина не має води. Зі сцени Майдану силовиків звинувачують у тому, що вони не дають пожежникам доступу до кранів.

Надходять повідомлення про те, що в районі вулиці Володимирської роззосереджені кілька сотень озброєних бандитів у цивільному — молодиків «спортивної зовнішності» з битками, арматурою та бойовою вогнепальною зброєю. Очевидно, що їхнє завдання — чинити розправу в разі відступу опозиціонерів із Майдану. Надходять повідомлення про те, що ці «тітушки» побили й обстріляли кількох людей, що рухалися від Майдану. Один із обстріляних помер. Згодом на вулиці знайдуть гільзи від бойової зброї — автоматів Калашникова та ін.

Після 4:00

Після кількох годин відносного затишшя на майдані Незалежності відновилися вибухи гранат та постріли з боку міліції — повстанці відповідають шматками бруківки й коктейлями Молотова. Також на опозиційному боці барикад помічені бійці із рушницями.

Попри ніч, непрацюючий транспорт і бойові дії, на центральній площі залишаються близько 15 тисяч повстанців та мітингувальників, серед них багато жінок. Кияни потроху прибувають, чуючи в інтернеті заклики зі сцени Майдану.

Чути, як у Будинку профспілок обвалюються перекриття.

Зі сцени повідомляють, що протистояння триває на Житомирській трасі, по якій до Києва прориваються протестувальники із західних областей.

Після 5:00

Вогнища палають, зате частину Будинку профспілок й консерваторію вдалося загасити.

Після 6:00

Стало відомо, що влада й у середу не збирається відкривати в Києві метрополітен.

Оприлюднено звернення Президента Віктора Януковича, в якому той закликав опозицію припинити насильство, заявивши, що «жодна влада не варта й краплі пролитої за неї крові».

Після 7:00

До Майдану дісталися перші два великі автобуси зі Львова. На Хрещатику їх зустріли оваціями. Ще раніше вночі до Києва із Західної України прибули декілька мікроавтобусів із прибічниками опозиції.

Після 8:00

МОЗ заявило про смерть 25 людей із початку бойових дій у Києві у вівторок.

Священики переконали «беркутівців» відійти з Михайлівської площі, де в Золотоверхому соборі УПЦ КП розгорнуто шпиталь для потерпілих повстанців.

Після 9:00

Активні дії на Майдані вщухли. «Беркут» і ВВ контролюють більшу частину площі, зокрема під стелою Незалежності та «греблею» ТРЦ «Глобус». Усі намети мітингувальників у цих секторах згоріли, зокрема комп’ютерний ІТ–намет біля консерваторії. Опозиціонери утримують барикади на Хрещатику біля Будинку профспілок, на розі з Інститутською та перед сценою, а також решту Хрещатика в бік КМДА.

У радіусі 2 км навколо Майдану стоять пости ДАІ — по три й більше машини. Дороги не перекриті, але навіть у невеликих вуличках в автомобілістів оглядають салон та багажник на предмет покришок та зброї.

На Майдані близько 20 тисяч мітингувальників та повстанців.

Після 14:00

Залишившись без усіх своїх опорних пунктів, штабів та приміщень для обігріву — Будинку профспілок, Укрдому, Жовтневого палацу, КМДА, повстанці зайняли будівлю Головпоштамту на Майдані.

Після 15:00

Повторний силовий штурм майдану Незалежності призначено на 18:00 середи, повідомили в Штабі національного опору. За даними опозиції, силовиків приводять у повну бойову готовність, видають спеціальну амуніцію і боєприпаси. Штаб опозиції звернувся до всіх киян, «які хочуть захистити столицю і свою країну від кримінальної окупації, збиратися на Майдані, щоб разом відбити атаку й зачистку мирного протесту. Ми повинні згуртуватися і діяти спільно, щоб перемогти».

Служба безпеки спільно з Антитерористичним центром та Міноборони розпочинають «антитерористичну операцію» — про це йдеться в заяві глави СБУ Олександра Якименка.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>