Битва за «кнопку»

24.04.2013
Битва за «кнопку»

Костянтин Кагаловський, колишнiй власник TВi, вчора був упевнений, що вiдбере канал у рейдерiв «упродовж 24 годин». Фото з сайта m.lb.ua.

Учорашнiй ранок почався зi скандалу навколо одного з опозиційних медiа–ресурсiв — телеканалу ТВі. Спершу в інтернеті з’явилося повідомлення про зміну власників і менеджменту. Так, власником замість Костянтина Кагаловського став американський бізнесмен, який iз 2008 року працював радником міністра палива та енергетики Юрія Продана, уродженець Одеси Олександр Альтман. Натомість, згідно з цим самим повідомленням, новим гендиректором телеканалу став журналіст Артем Шевченко.

Невдовзi на офіційній сторінці ТВі з’явилася заява про майбутнє телеканалу від імені Артема Шевченка як новопризначеного гендиректора: «Вже з вересня за­пропонуємо новий розклад мовлення. Маємо надію, що українська влада виконає рекомендації Ради Європи та Європарламенту і дозволить ТВі вести повноцінне ефірне мовлення». «Моє головне завдання — зберегти телеканал як одне з об’єктивних джерел інформації в Україні», — зазначив нижче Олександр Альтман. А на додачу на сайті з’явилося рішення загальних зборів, згідно з яким нібито і відбулися зміни у структурі менеджменту.

Прояснити ситуацію не могли ані шеф–редактор Віталій Портніков, який у коментарі «Українській правді» утримався від конкретних коментарів і заявив, що «основним завданням колективу повинно бути збереження незалежності редакційної політики і непідконтрольності владі», ані журналісти телеканалу, яких разом iз Кагаловським учора взагалі не пропускали в будівлю. «Вхід на другий поверх заблоковано, охорона нікого не пропускає, ми нічого не знаємо», — розповів «УМ» один зі співробітників ТВі.

Потрапити всередину близько 40 хвилин не могли навіть народні депутати від «Удару» Віктор Чумак, Оксана Продан та Валерій Карпунцов, які вимагали від директора ТОВ «Медіа–інфо» (100% власник ТРК «Телерадіосвіт» — канал ТВі) Олега Радченка продемонструвати письмові доручення про зміну керівництва телеканала. Утім Радченко так і не зміг надати відповідні документи.

Тим часом сам Кагаловський заявив, що напередодні Радченко «викрав статутні документи ТВі» і тепер «здійснює рейдерське захоплення». Бізнесмен стверджує, що менеджмент змінили незаконно, «підробивши доручення його кіпрської компанії, що дозволила керівнику однієї з українських телекомпаній, які володіють телеканалом, змінити керівництво канала». Також Кагаловський продемонстрував документ, згідно з яким компанія Wilcox Ventures LTD (BVI), яка є власником 99% ТОВ «Медіа–інфо», звільнила Олега Радченка із займаної посади ще 19 квітня! А отже, Радченко не мав права проводити збори й змінювати керівництво каналу.

Водночас джерела журналіста ТВі Мустафи Найєма повідомили, що останнім часом тривали активні перемовини про продаж телеканала. «Канал, зокрема, пропонували групі Дмитра Фірташа і Сергія Льовочкіна, які відмовилися заплатити 120 млн. доларів, і на цьому переговори закінчилися. Також каналом цікавилися люди, наближені до Олександра Януковича та Сергія Курченка, з якими переговори теж закінчилися нічим. Наскільки я розумію, якась зі сторін в Україні вирішила взяти контроль над телеканалом, скориставшись старим конфліктом між Костянтином Кагаловським і Володимиром Гусинським. Так виявилося дешевше і простіше», — резюмував Мустафа Найєм.

Вхід у будівлю ТВі розблокували вчора близько обіду. Тільки після цього почали з’являтися офіційні коментарі як нових, так і старих власників. Так, Артем Шевченко висловив припущення, що зміни у складі менеджменту «убезпечили телеканал від продажу».

А Костянтин Кагаловський зібрав прес–конференцію, на якій укотре заявив про незаконність зміни керівництва. «Я дуже швидко вирішу цю проблему — протягом 24 годин. Упевнений, що вивести на чисту воду людей iз підробленими довіреностями можна. Рейдери захопили телеканал, щоб потім продати його тим, хто зробить iз нього музичний канал. Я не втручаюся в оперативне управління, але цю проблему вирішу: канал буде колишнім, за винятком якихось людей, які брали участь у цьому шахрайстві», — пообіцяв бізнесмен.

Одностайної думки, кого підтримує творчий колектив, немає. Наразі частина журналістів поїхала на прес–конференцію Кагаловського, щоб послухати його. Ця частина журналістів вважає, що «відбувається щось недобре», а тому не надто рада учорашнім подіям. Утім поки що робити якісь однозначні висновки зарано. «Працюємо у звичному режимі», — повідомив учора по обіді «УМ» один iз журналістів ТВі. А гендиректор Наталка Катеринчук заявила «Українськiй правдi», що «увечерi у вiвторок в ефiр ТВі можуть не вийти запланованi програми».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>