Коротко, сильно, страшно...

Коротко, сильно, страшно...

У Києві нагороджено найкращих документалістів, переможців Х Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини DocudaysUA. Як зазначила «УМ» член журі Мрідула Гош, індійсько–українська правозахисниця, «цього року вибір, який представили нам конкурсанти, був колосальний, тому ми стверджено можемо сказати, що гасло фестивалю «Вибір є!» повністю підтвердилося». А ексклюзивну гантелю як символ фестивалю і винагороду в 1000 доларів одержав кожен iз переможців у всіх трьох номінаціях.

Строк, що складеться з епізодів

Строк, що складеться з епізодів

Однією з найскандальніших робіт цьогорічного DocudaysUA стала стрічка тріади документалістів iз Росії: Расторгуєв — Костомаров — Півоваров. Називається вона «Строк: вибрані епізоди». Кінематографісти Павєл Костомаров та Алєксандр Расторгуєв, які стали відомими завдяки гучним експериментальним фільмам «Я тебе люблю» і «Я тебе не люблю», об’єдналися з журналістом Алєксєєм Півоваровим iз метою створення фільму про лідерів російської опозиції та протести, що сколихнули країну напередодні президентських виборів у Росії позаминулого року. Утім повноцінний повнометражний фільм «Строк» наразі тільки у проекті, тож на фестивалі в Києві автори показали лише «напрацьовки» — відзняті епізоди.

Село в «павутині»

Село в «павутині»

Серед усіх закладів культури бібліотека нині — найдоступніша для жителів глибинки. Проте великого інтересу до бібліотек «у верхах», на жаль, немає. Ці заклади й досі залишаються «останніми в черзі» на владну увагу, а фінансують їх за залишковим принципом. Кожен сільський бібліотекар поскаржиться вам на стандартний набір негараздів: старі (неактуальні) книжкові фонди, зношені меблі, приміщення, які сто років не бачили ремонту, немає опалення. Крім того, через обмежене фінансування немає коштів на оплату праці, і чимало бібліотекарів (за даними Міністерства культури — 38 відсотків) працюють за неповну ставку.

Однак фінансування книгозбірень часто залежить від активності читацької громади та розуміння місцевою владою важливості проблеми. Як свідчить досвід Чорнобаївської центральної районної бібліотеки, головне тут — ініціатива. Саме завдяки активності бібліотекарів місцева книгозбірня отримала суттєве збільшення фінансування з районного та сільських бюджетів.

Всі статті рубрики