Коротко, сильно, страшно...

29.03.2013
Коротко, сильно, страшно...

Кадр з фільму «Дівчина з Півдня». Фото з сайта svidomo.org.

У Києві нагороджено найкращих документалістів, переможців Х Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини DocudaysUA. Як зазначила «УМ» член журі Мрідула Гош, індійсько–українська правозахисниця, «цього року вибір, який представили нам конкурсанти, був колосальний, тому ми стверджено можемо сказати, що гасло фестивалю «Вибір є!» повністю підтвердилося». А ексклюзивну гантелю як символ фестивалю і винагороду в 1000 доларів одержав кожен iз переможців у всіх трьох номінаціях.

У номінації «Життя» переможцем стала стрічка литовського режисера Гієдре Бейноруте «Розмови на серйозні теми». Стрічка присвячена розмові з дітьми із неблагополучних сімей. Сюжет досить простий, але переглянувши стрічку, абсолютно змінюєш своє враження щодо майстерності автора. Нічого особливого — звичайні собі розмови з дітьми, але коли чуєш їхні відповіді, бачиш реакцію, то просто не можеш стримувати сльози та емоції.

Спеціальними преміями від журі були відзначені стрічки «Ноосфера» Румунія Арчіл Хетагурі та Ілена Станкулеску та «Документаліст» Латвія Іварс Звієдріс та Інесе Клява.

У номінації «Право», в якій змагалися сім фільмів, перемогу здобула аргентинська стрічка «Дівчина з Півдня» Хосе Луї Гарсіа. Відзнакою ж журі обрали фільм «Синдром панка» Фінляндія Юкка Карккайнена та Яні–Петтері Пассі.

У категорії Docu/коротко — лаконічні короткометражки — головний приз одержала стрічка «Воласті голуби» польського режисера Пола Фігана і, як зазначила член журі цієї номінації, естонська режисерка Маріанна Каат, «рішення щодо переможця було однозначним, ми навіть довго цього не обговорювали, це дійсно якісне кіно».

 

ВРАЖЕННЯ

Фестиваль запам’ятався не тільки революційною програмою і сильною добіркою фільмів, а й активною відвідуваністю і зацікавленістю українців у сучасній документалістиці. «Перегляди таких фільмів як «Твердиня», «Поза євро», «Від шепоту до крику», «Строк», альманах «Відкритий доступ» збирали переповнені зали, люди сиділи на сходинках і це в Червоній залі «Будинку кіно». Для нас це неймовірно приємно, помітно, що люди почали цікавитись документалістикою, а українські режисери почали активно її знімати, це не може не радувати нас», — заявляє Світлана Смаль, голова оргкомітету фестивалю.