Строк, що складеться з епізодів

29.03.2013
Строк, що складеться з епізодів

Алєксєй Півоваров, Павєл Костомаров та Алєксандр Расторгуєв. Фото з сайта besttoday.ru.

Однією з найскандальніших робіт цьогорічного DocudaysUA стала стрічка тріади документалістів iз Росії: Расторгуєв — Костомаров — Півоваров. Називається вона «Строк: вибрані епізоди». Кінематографісти Павєл Костомаров та Алєксандр Расторгуєв, які стали відомими завдяки гучним експериментальним фільмам «Я тебе люблю» і «Я тебе не люблю», об’єдналися з журналістом Алєксєєм Півоваровим iз метою створення фільму про лідерів російської опозиції та протести, що сколихнули країну напередодні президентських виборів у Росії позаминулого року. Утім повноцінний повнометражний фільм «Строк» наразі тільки у проекті, тож на фестивалі в Києві автори показали лише «напрацьовки» — відзняті епізоди.

Перегляд їх був більше схожий на обговорення і пояснення відзнятого. «Фільм викликав великий ажіотаж і зацікавлення в українських глядачів. Ми навіть не розраховували на таку кількість людей у залі, а головне — на таку зацікавленість до Павла», — заявляє координатор фестивалю Олеся Мигаль.

Глядачі самі мали змогу обрати, який з епізодів вони хотіли б переглянути. Активні дискусії розвивалися майже після перегляду кожного ролика. На питання «УМ» до Павла, «чи мали вони змогу показати свої епізоди в Росії», режисер усміхнувся і сказав: «Єдине місце, де народ може переглянути ці ролики, — це інтернет. Мабуть, недарма в мене у квартирі 7 грудня проводили обшук у зв’язку з тим, що я є свідком у справі масових заворушень на Болотній площі в Москві». Саме після цього обшуку автори призупинили інтернет–проект. «Інакше було б порушено один з принципів документалістики — автор не може бути учасником подій», — пояснює Павел. Із часом проект відновився, але вже під новою назвою — «Lenta.doc».

Загалом у планах трійки авторів — створити щось на зразок документальної веб–версії проекту, де всі учасники збиратимуть свою кінозйомку з тих подій, котрі відбувалися в Росії упродовж останніх двох років. Але чи багато буде акцій протесту надалі? «Насправді, після обрання Путіна президентом багато хто розчарувався і вже не виходить протестувати, бо не вірить, що його голос щось може змінити, — коментує режисер. — І це, звісно, неприємно зараз казати, але все ще є люди, які готові за щось боротися».