Коли все це розтане...

28.03.2013
Коли все це розтане...

Незабаром сильну «руку» водної стихії відчують українці, які живуть поблизу потужних водоймищ. Синоптики прогнозують високий ризик підтоплення в 11 областях України, а особливо в Києві. Причиною таких тривожних передбачень є кучугури, які залишили по собі «у спадок» аномальні снігопади. За кілька днів вони почнуть танути, що може викликати паводки.

За прогнозами «Укр­гідрометцентру», танення снігів почнеться вже доволі скоро: з 1 по 5 квітня очікується підвищення температури повітря до 13 градусів з позначкою плюс з подальшим підвищенням до 17—20 градусів тепла.

«Уже сьогодні зрозуміло, що повінь у Києві буде, і буде немалою. За попередніми прогнозами можна стверджувати, що загроза затоплень нависла над Лівим берегом, Конча–Заспою та Подолом, — ділиться з «УМ» директор Київського еколого–культурного центру Володимир Борейко. — Можливий варіант повторення повені 1970 року, коли вода піднялася аж до рейок метро «Гідропарк». Звичайно, наслідки танення снігу можуть бути і не такими небезпечними».

Нагадаємо, в 1970 році майже півстолиці кануло під водою. Тоді рівень води у Дніпрі піднявся на сім, а подекуди й на 10 метрів. Вода підійшла майже впритул до Лівобережжя, а Труханів острів і Гідропарк були затоплені. Дніпро змив будинки в навколишніх селах.

Пророчить Києву «велику воду» і Олександр Мазурчак, до вчора — перший заступник голови КМДА. Він каже: «Скоро автомобілі будуть по самісінький дах плавати у воді». До речі, вже сьогодні в окремих районах Києва, наприклад, у Голосіївському, утворилися велетенські калюжі на проїжджій частині доріг, і на відео, викладене аматорами в соцмережах, видно, як автівки «пливуть» дорогою, занурюючись по самі «крила» у каламутну талу воду.

Проте керівник Держслужби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) Михайло Болотських запевняє, що повінь у столиці «має бути середньостатистичною». «Танення снігу — явище сезонне, і не треба спекулювати на цьому питанні, — каже чиновник. — По–перше, температура до 30 березня буде зі знаком мінус вночі і плюсова вдень. Тобто сніг, від якого залежить масштаб паводку, танутиме поступово. По–друге, у київських водоймах досить вільного місця, щоб прийняти талу воду». Аби забезпечити безперешкодне надхо­дження талих вод у водоймища, ДСНСники планують розчистити русла всіх річок, очистити міські стічні канали і каналізації. Однак, кажуть рятувальники, проблеми з підтопленням можуть виникнути через повне завалення зливостоків снігом: складно уявити, як туди зможе потрапити вся кількість води.

Загроза паводків стала учора однією з тем засідання уряду. «Сьогодні очевидно, що стихія, яка принесла небачену масу снігу, висуває особливі вимоги до підготовки до повені. Є загроза великої повені і можливого затоплення населених пунктів», — наголосив Прем’єр–міністр Микола Азаров. Так, серед регіонів, які не готові дати відсіч потенційній повені, Прем’єр назвав Закарпаття, Житомирську, Одеську, Тернопільську, Хмельницьку області. «Вимагаю сьогодні ж підготувати кадрові висновки щодо відповідальних керівників (себто начальників облуправлінь Держслужби з надзвичайних ситуацій — Ред.) названих регіонів і забезпечити, щоб підготовкою до повені займалися люди відповідальні і здатні енергійно виправити стан справ», — сказав Микола Азаров.

У свою чергу, начальник відділу роботи зі ЗМІ Закарпатського облуправління ДСНС Наталія Батир прокоментувала «УМ», що «ситуація перебуває на постійному контролі, не розумію, чому Прем’єр–міністр так гостро нас розкритикував, адже на Закарпатті і снігопадів таких не було, як в інших регіонах України». Пані Наталя навіть вступила в заочну дискусію з головою уряду, запевнивши, що «казати про катастрофічні повені на Закарпатті недоречно».

«Потоп — поза прогнозами», стверджують фахiвцi ДСНС ще одного карпатського регiону — Івано–Франківщини. Як повідомила «УМ» речниця ДСНС в Івано–Франківській області Богдана Засідко, «упродовж кількох останніх днів зберігається висока небезпека сходження снігових лавин у горах, однак стрімкого підйому рівня води в річках області не очікується, хоча наші працівники й техніка готові в будь–який момент протистояти стихії».

На Буковинi фахiвцi теж оцiнюють ситуацiю досить спокiйно. Хоч у регiонi лише за одну добу, 22 березня, випало до 40 мм снігу при місячнiй нормi опадів у 32 мм. Вiдтак начальник Чернівецького обласного центру гідрометеорології Тетяна Негадайлова не виключає можливих паводків. «Ми завжди очікуємо повеней, адже всі річки беруть свій початок у горах, і рівень води залежить від танення снігів. Тому щороку вода в річках піднімається: наприкінці березня — початку квітня слід очікувати підняття води на 1–2 метри, але катастрофічною ситуація не буде, — зазначила «УМ» панi Негадайлова. — Також на додатковий рівень води впливатиме і вихід iз циклону, що очікується днями».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>