Розтанула, як звук...

Розтанула, як звук...

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Видатна співачка народилась у 1900 році в Балаклаві, що поблизу Севастополя, провела тут дитинство та юність, навчалась тут співу. Її називали неперевершеною виконавицею українських народних пісень та багатьох класичних оперних партій. Вона не тільки народилась тут, з ініціативи співачки та відомих виконавців Федора Шаляпіна й Леоніда Собінова в місті на початку 1920–х років було створено оперний театр і симфонічний оркестр, підкреслює заслужений діяч мистецтв України, диригент Севастопольського муніципального оркестру Володимир Кім. «Усе це кануло в Лету, — зітхає пан Володимир. — Але ми пам’ятаємо і намагаємось усіма силами підтримати і відродити в місті мистецтво оперного співу». Зокрема, вже сьомий рік поспіль у місті над морем проходитиме фестиваль оперного співу ім. Оксани Петрусенко. «На жаль, через недофінансування нинішній фестиваль скромнiший, ніж попередні. Тоді приїж­джали солісти Київської опери, з Іспанії — Микола Назаров, з Москви — артисти Великого театру та театру ім. Колобова «Нова опера». Та попри недофінансування ми однак тримаємо марку всеукраїнського фестивалю», — каже Володимир Кім. Цьогоріч фестиваль триватиме лише один день — 29 листопада. Дивовижно, що народжена в «місті російської слави» співачка своїм кредо обрала саме українську пісню.

«А на тому боці, там живе Марічка»

«А на тому боці, там живе Марічка»

Народний артист України, лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка Михайло Ткач народився в селi Лукачани на Буковинi, закінчив Чернівецький медичний інститут у 1957 році. Днями на фасаді Палацу «Академічний», який належить медичному університету, встановили меморіальну дошку, благодійні кошти на яку зібрали випускники різних курсів.

На клавішах доброчинності

На клавішах доброчинності

Під гаслом «Зроби внесок у майбутнє України» у Києві відбувся меценатський вечір, організований «Міжнародним фондом ім. Кирила Стеценка», Piano House Komora, на якому Київська дитяча музична школа ім. Косенка отримала сертифікат на рояль із родини Стейнвей. Інструменти компанії Steinway & Sons, заснованої 1853 року, — недешеве задоволення, понад 80 відсотків — ручна робота.

«ВІА Гра»: крапка чи кома?

«ВІА Гра»: крапка чи кома?

Новина Костянтина Меладзе про те, що гурт «ВІА Гра» припиняє своє існування 1 січня 2013 року, прозвучала сенсаційно і прогнозовано водночас. З одного боку, максимально оголені леді, що демонстрували чудову пластику і посередній вокал, як зайняли свою нішу у 1999 році, так і тримали позиції аж до сьогодні, примушуючи конкуренток кусати лікті від заздрощів. Змінювалася мода, кон’юнктура мінливого шоу–бізу, змінювався склад учасниць, але факт залишався: «ВІА Гра» — перша, інші — на відстані мільйонів шанувальників. Але останнім часом гурт почав втрачати свій «шик та блиск», новеньким «віаграм» ніяк не вдавалося дотягнутися до харизми Надії Грановської, Віри Брежнєвої, Анни Сєдокової — це тріо вважають золотим складом колективу. Вони з усіх сил прагнули додати драйву проекту різними інформаційними приводами: то заміж сходять (Єва Бушміна та Санта), то у кіно засвітяться («Зрада», де Джанабаєва виконала головну роль, навіть була учасником цьогорічного Венеціанського кінофестивалю)... Але спільна творчість очевидно пробуксовувала. Кількість кліпів зменшилася, появ на ТБ — також, остання новина на сайті гурту датована 27 березня цього року... Тому заяву Костянтина Меладзе про те, що гурт ставить крапку у своїй історії, останні «віагри» Альбіна та Єва сприйняли без істерик та скандалів: ні то й ні.

Вернісаж під обкладинкою

Вернісаж під обкладинкою

Цього літа («УМ» від 25 липня) ми писали про фотохудожника Василя Пилип’юка, рекордсмена з випуску власних світлярських альбомів. Трохи менше книжок мають Євген Дерлеменко, Юрій Николишин, Сергій Тарасов. До таких передовиків фотомистецького книговиробництва належить і Сергій Удовик. Торік у нього вийшов 300–сторінковий альбом «Україна. Країна і люди», а оце — «Київ» із серії «Міста України» (обидва видання — К.: Ваклер).

Заприятелювали

Заприятелювали

Українська дитяча література в останні роки динамічно розвивається. З’явилося чимало нових імен та цікавих творів; уперше в ХХІ столітті дитячий автор отримав Шевченківську премію — Володимир Рутківський. Пожвавішав поступ вітчизняної літератури для дітей за межі України.

Всі статті рубрики