«ВІА Гра»: крапка чи кома?

28.11.2012

Новина Костянтина Меладзе про те, що гурт «ВІА Гра» припиняє своє існування 1 січня 2013 року, прозвучала сенсаційно і прогнозовано водночас. З одного боку, максимально оголені леді, що демонстрували чудову пластику і посередній вокал, як зайняли свою нішу у 1999 році, так і тримали позиції аж до сьогодні, примушуючи конкуренток кусати лікті від заздрощів. Змінювалася мода, кон’юнктура мінливого шоу–бізу, змінювався склад учасниць, але факт залишався: «ВІА Гра» — перша, інші — на відстані мільйонів шанувальників. Але останнім часом гурт почав втрачати свій «шик та блиск», новеньким «віаграм» ніяк не вдавалося дотягнутися до харизми Надії Грановської, Віри Брежнєвої, Анни Сєдокової — це тріо вважають золотим складом колективу. Вони з усіх сил прагнули додати драйву проекту різними інформаційними приводами: то заміж сходять (Єва Бушміна та Санта), то у кіно засвітяться («Зрада», де Джанабаєва виконала головну роль, навіть була учасником цьогорічного Венеціанського кінофестивалю)... Але спільна творчість очевидно пробуксовувала. Кількість кліпів зменшилася, появ на ТБ — також, остання новина на сайті гурту датована 27 березня цього року... Тому заяву Костянтина Меладзе про те, що гурт ставить крапку у своїй історії, останні «віагри» Альбіна та Єва сприйняли без істерик та скандалів: ні то й ні.

Дівчата відразу заявили, що давно мріяли про сольну кар’єру, і запевнили своїх шанувальників, що незабаром повернуться з новими піснями. Кого напевне потішила ця новина, так це прямих і непрямих конкурентів «ВІА Гри» («неАнгели», Даша Астаф’єва & NIKITA, ті ж «Поющіє труси» та REAL O). Але не встигли дівчата зі своїми продюсерами бодай поверхово проаналізувати можливість збільшення аудиторії за рахунок самоліквідації «ВІА Гри», як на авансцену інтернет–простору вийшов Дмитро Костюк. І запевнив на своїй сторінці у «Фейсбуці», що «ВІА Гра» була, є і буде. Заява партнера його, звичайно, здивувала, але й ...потішила водночас. Як зізнався Костюк своїм френдам у соцмережі, він давно вже мріяв, щоб ці дівчата залишили групу. Тож їх «катапультування» розв’язало йому руки — тепер є можливість змінити контент відомого бренду.

Отже, дівчатам, що марять сценою і мають параметри 90–60–90 плюс–мінус кілька сантиметрів, знову є чого прагнути. Одна така, телеведуча і модель Playboy Веста Сенна так Костюку і заявила: «Я значно краща за Надію та Альбіну». Так що з укомплектуванням нової «ВІА Гри» у продюсера точно проблем не буде.

А ми з вами, як сумлінні реципієнти iнтернет–сенсацій, стали свідками реалізації ще однієї ідеї на благо чиєїсь популярності, яка, за законами шоу–бізнесу, має вплинути на розмір гонорарів. До речі, всі оповідки Меладзе про те, що дівчата відпрацьовують новорічні корпоративи і розходяться, також сумнівнi. А може, там не так і багато цих корпоративів, а може, всі ці «ми стомилися, ми йдемо» і були запущені у «нет» для того, щоб ті, хто про артистів для новорічної вечірки лише розмірковує, нарешті визначилися на користь «ВІА Гри». До того ж прощальні тури пострадянська естрада полюбляє влаштовувати не раз і не два, так що рюмсати з приводу втрати «ВІА Гри» точно зарано — крапку за бажанням дуже легко виправити на кому.

...«Шоу маст гоон», як заповідав великий Фредді.